Marcus (19) satset konfirmasjonspengene på ny barnehage-app

Kun 14 år gammel kom Marcus Bomann på en idé som kunne gjøre hverdagen enklere og tryggere for ansatte i norske barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19 år gamle Marcus Bomann fra Steinkjer har i mange år hatt hodet fullt av ideer.

Sammen med Benjamin Berg Vollan og Andreas Velasquez Skjevik har de skapt nyvinningen kalt Kindersafe.

Ideen kom da Bomann var 14 år gammel og lillesøsteren skulle begynne i barnehage.

– Kindersafe er et smartarmbånd for barn som skal bidra til å automatisere telleprosessen for de ansatte i barnehager, forteller Bomann, daglig leder i Tech Norway.

Etter mange år med prøving og feiling er endelig pilotprosjektet i gang.

Mange funksjoner

Han fester smartbåndet rundt armen til søsteren Alma i en barnehage i Steinkjer for å vise oss hvordan teknologien fungerer.

Alma klatrer over gjerdet og ut av barnehagen. I løpet av noen sekunder skal de ansatte få beskjed, i form av en alarm på telefonen sin.

– Hvis det skulle være avvik i form av lav puls, forandring i kroppstemperatur eller lokasjon, det vil si at barnet er utenfor den trygge sonen, vil de ansatte i barnehagen få et varsel. Men kun da, sier Bomann.

Ansatte i barnehager bruker mye tid på å telle at antall barn til enhver tid er riktig, men armbåndet og teknologien har også mange andre funksjoner.

I tillegg til å vise antall barn som befinner seg inne på et definert område, kan man også legge inn informasjon om allergi. Dersom det skulle skje en ulykke kan også kontaktinformasjon til barnets fastlege registreres.

– Erstatter ikke ansatte

VARSEL: Dersom noen av barna utstyrt med smartarmbåndet forlater barnehagens område vil de ansatte få et varsel på telefonen. Foto: TV 2
VARSEL: Dersom noen av barna utstyrt med smartarmbåndet forlater barnehagens område vil de ansatte få et varsel på telefonen. Foto: TV 2

Pilototprosjektet pågår i disse dager.

– Dette kan helt klart være med på å berge liv. Jeg føler at verktøyet ikke er en erstatning for ansatte, men et supplement i hverdagen for barnehagen vår, sier Thomas Sletvold, pedagogisk leder i Sør-Beitstad Barnehage i Steinkjer kommune, til TV 2.

Administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund er imidlertid betenkt når det kommer til denne typen teknologi.

– Det å digitalt overvåke barn mener jeg prinsipielt er veldig vanskelig og veldig alvorlig. Barn har rett til privatliv og personvern de også, sier Anne Lindboe, administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund.

Avviser ulovlig overvåkning

– Er dette ulovlig overvåkning av barn?

– Nei, absolutt ikke. Vi tar avstand fra overvåkning på bakgrunn av at dette kun er varsler ved avvik. Du får ikke vite lokasjonen til barnet dersom det skulle være utenfor den trygge sonen, den må de ansatte finne selv, sier Bomann.

– Hva med eventuelt strålefare fra et slikt armbånd?

– I norske hjem er det i gjennomsnitt 20 ampere stråling, noe som tilsvarer 20 tusen milliampere (mA). Vi i Kindersafe og Tech Norway har gjort en revolusjon ved å bruke bare 15 mA i våre armbånd, og det er langt mindre enn det som er i norske husstander, hevder Bomann.

GRÜNDER: Marcus Bomann er en av gründerne bak appen. Foto: TV 2
GRÜNDER: Marcus Bomann er en av gründerne bak appen. Foto: TV 2

Studerte Steve Jobs

Bomann har hatt en gründerspire i magen i mange år.

– Det startet da jeg var elleve år. Da fikk jeg min første ipod. Jeg syntes at det var en genial duppedings, og jeg ville finne ut hvor den kom fra. Jeg begynte å se på Steve Jobs, en av grunnleggerne av Apple. Jeg satt i timevis og leste om han på nettet.

– Siden da har jeg ikke klart å legge fra meg den spiriten om at jeg vil skape noe som gjør verden enklere og tryggere, sier 19-åringen.

Ideene til den unge gründeren har blitt lagt merke til av flere utenfor barnehagen i Steinkjer.

– Jeg synes det er helt fantastisk at vi har unge gründere som Marcus i kommunen vår, og det er vi veldig stolte over. Vi ønsker at kommunen skal være et levende laboratorium for gründere som vil teste ut ideene sine. Det er flott at vi har fått til dette i det her tilfellet, sier ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram (Sp).

Brukte konfirmasjonspengene

Nå testes armbåndene før de skal gjøres kommersielt tilgjengelig.

– Konfirmasjonspengene gikk med til prosjektet. Utover det har vi fått støtte fra både Innovasjon Norge og Ung tiltakslyst, samt andre støtte ordninger i kommunen, forteller den unge gründeren.

Bomann forteller at de tekniske mulighetene som kan legges inn i armbåndet også kan gjelde for andre næringer enn bare barnehager.

– Vi kan sitte på en god butikk her, men det kuleste av alt er at utviklingen har skjedd her på Steinkjer, og det synes jeg er tøft, forteller Bomann.