Brukte tåregass mot demonstranter i Hongkong

Demonstranter i Hongkong stormet parlamentet, men ble fjernet av politiet i en voldsom aksjon. 54 mennesker ble skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag var det igjen store demonstrasjoner i Hongkong, denne gang i forbindelse med at det er 22 år siden den tidligere britiske kolonien ble en del av Kina.

Litt etter klokken 18 meldte nyhetsbyrået AFP at politiet har tatt i bruk tåregass mot demonstrantene.

Etter flere timer lyktes politiet i Hongkong i å ta tilbake byens lovgivende forsamling fra demonstrantene som hadde ramponert portretter og vegger.

Brukte tåregass

Etter å ha forsøkt i timevis lyktes flere hundre demonstranter i å storme den lovgivende forsamlingen i Hongkong mandag.

Der reiste demonstrantene et britisk koloniflagg, dro ned portretter av Hongkongs ledere og sprayet byvåpenet med svart maling.

Like over midnatt, lokal tid, skal de siste demonstrantene ha forlatt bygningen slik at opprørspolitiet nå har gjenvunnet kontrollen over bygningen.

Opprørspolitiet hadde i forkant varslet at de ville bruke «passende makt» mot demonstrantene dersom de motsatte seg pålegget om å fjerne seg fra bygningen.

De brukte tåregass for å fjerne demonstrantene som befant deg utenfor, men da de entret bygningen fant de bare mediefolk på innsiden, melder AP.

54 til sykehus

Sykehusmyndighetene opplyser at de mandag kveld hadde fått inn totalt 54 pasienter fra demonstrasjonene.

En mann og en kvinne skal være alvorlig skadd. Fem menn og en kvinne blir betegnet som stabile, mens resten har blitt utskrevet, melder South China Morning Post.

Avisen melder også at 13 politibetjenter ble fraktet til sykehus.

– Sjokkerende

I de tidlige morgentimene tirsdag, møtte Hong Kongs leder, Carrie Lam, pressen. Hun fordømmer stormingen av parlamentet som «ekstremt voldelig» og beskriver det som både «hjerteskjærende» og «sjokkerende», ifølge AFP.

LEDER: Carrie Lam møtte pressen etter opptøyene mandag. 2019. Foto: Tyrone Siu/Reuters
LEDER: Carrie Lam møtte pressen etter opptøyene mandag. 2019. Foto: Tyrone Siu/Reuters

Hun fikk støtte av politisjef Stephen Lo.

– Demonstrantenes voldelige handlinger har overgått det som kan anses som et uttrykk for å stille fredfulle krav, sa Lo.

Demonstrantene på sin side mener at de ikke hadde noe valg. De føler seg oversett av lederne, som ikke har gått dem imøte.

– Det finnes ikke voldelige protester, bare tyrani, sto det på en banner under opprøret.

Mener demonstrantene er modige

Ifølge politiets estimater deltok rundt 190.000 personer i en fredfull marsj.

Twitter kaller den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt demonstrantene for «modige».

– Vold er ikke akseptabelt, men Hongkong må bevare folks rett til å demonstrere fredfullt innenfor lovens rammer, slik som hundretusenvis av modige folk viste i dag, skriver Hunt.

Forrige uke ba den britiske utenriksministeren om en uavhengig etterforskning av opptøyene og sammenstøtene mellom demonstranter og politi som har preget Hongkong de siste tre ukene.

– Hong Kong demonstrantene søker demokrati, kommenterte Donald Trump og oppfordret alle sider til å avstå fra vold, ifølge AFP.

Omstridt lovforslag

De store demonstrasjonene og protestene begynte da et lovforslag som åpnet for at fanger, inkludert politiske fanger, kunne sendes til fastlands-Kina.

Forsøket på å innta den lovgivende forsamlingen skjedde en time før starten på en planlagt større protestmarsj fra Victoria-parken til regjeringskvartalet.

Det ble utplassert opprørspoliti med hjelmer og skjold, som med pepperspray og køller har forsøkt å hindre at demonstrantene bygger barrikader av søppelkonteinere og andre gjenstander.

Mandag ettermiddag hadde demonstrantene klart å storme bygningen.
Mandag ettermiddag hadde demonstrantene klart å storme bygningen. Foto: TYRONE SIU/NTB scanpix
Demonstranter brukte en metallkjerre for å knuse en glassdør.
Demonstranter brukte en metallkjerre for å knuse en glassdør. Foto: TYRONE SIU/NTB scanpix
Protesters smash glass doors and windows of the government headquarters in Hong Kong on July 1, 2019 on the 22nd anniversary of the city's handover from Britain to China. - Anti-government protesters trying to ram their way into Hong Kong's parliament battled police armed with pepper spray on July 1 as the territory marked the anniversary of its handover to China. (Photo by Philip FONG / AFP)
Protesters smash glass doors and windows of the government headquarters in Hong Kong on July 1, 2019 on the 22nd anniversary of the city's handover from Britain to China. - Anti-government protesters trying to ram their way into Hong Kong's parliament battled police armed with pepper spray on July 1 as the territory marked the anniversary of its handover to China. (Photo by Philip FONG / AFP) Foto: Philip Fong

Protester i tre uker

Demonstrasjonene for tre uker siden utviklet seg etter hvert til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter.

Hongkongs leder Carrie Lam og representanter for fastlands-Kina deltok i flaggheisingsseremonien som markerer at det er 22 år siden den britiske kronkolonien ble overført til Kina.

Men på grunn av «dårlig vær» etter et lettere regnvær på morgenen overvar de seremonien innendørs, der de fulgte med på en storskjerm.

Vil lytte bedre

Lam, som har måttet tåle sterk kritikk for håndteringen av lovforslaget, sa i en kort tale at alle protestene har lært henne at hun må lytte bedre til de unge og til befolkningen generelt.

Motstandene av Hongkong-styret arrangerer hvert år en demokratimarsj i forbindelse med årsdagen. Den ventes å bli mye større enn tidligere demonstrasjoner.

(NTB/TV 2)