Pia (35) risikerer 20 års fengsel etter å ha reddet folk fra å drukne: – Helt absurde anklager

ATHEN, HELLAS (TV 2): Pia Klemp (35) venter på å bli tiltalt for samarbeid med menneskesmuglere og medvirkning til illegal innvandring. – Jeg har reddet feil folk, sier den tyske sjøkapteien til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Kapteinen til Sea-Watch, Carola Rackete, slippes fri fra husarrest. Det melder avisa Süddeutsche Zeitung tirsdag kveld.

Pia Klemp tror hun hadde fått medaljer og hyllest hvis hun i stedet reddet skipbrudne med europeiske pass.

Hun er noen dager i Athen, hvor hun har deltatt på en anti-rasisme-festival. Den 35 år gamle sjøkapteinen, som opprinnelig fra Tyskland, kan ikke lenger føre skip. Hun er nemlig under etterforskning av italiensk politi.

TV 2 tar ferge ut til den lille øya Salamina utenfor den greske hovedstaden, for å gjøre opptak med biologen, menneskeretts-aktivisten og sjøkapteinen. Hun forteller om inntrykkene fra redningsoperasjonene med fartøyene Iuventa og Sea Watch-3.

– Jeg kan ikke tenke meg en mer grusom død enn å drukne på havet helt alene, særlig i Middelhavet. Dette er ikke en naturkatastrofe, eller en ulykke, men det er en politikk skapt av mennesker, sier Klemp.

Hun elsker havet og kan ikke tenke seg et vakrere sted, men inntrykkene fra redningsarbeidet er sterke. Som å måtte navigere redningsbåten til lands med døde barn i kjølerommet. Før Klemp startet med redningsoperasjoner i Middelhavet, kjempet hun mot hvalfangst i organisasjonen Sea Shepard, og hun hadde også en egen organisasjon som jobbet mot overfiske.

Nesten 700 barn druknet

Hun og kollegene i den frivillige tyske organisasjonen Sea Watch har reddet over 1000 mennesker på havet.

– De er allerede i en forferdelig tilstand, både fysisk og psykisk. Når de blir tvunget opp i disse båtene med et våpen pekende mot seg. Det er ikke noe vann ombord, ikke noe navigasjonsutstyr og retningen blir bare tilfeldig pekt ut for dem, sier hun.

Hun påpeker at solidaritet ikke bare er noe du kan prate om, du må faktisk gjøre noe.

– Hva driver deg til å gjøre dette arbeidet?

– Jeg har en sterk følelse av ansvar og solidaritet, sier Klemp.

Minst 678 flyktning- og migrantbarn har de siste fem årene druknet i Middelhavet, ifølge FNs migrasjonsorgan IOM.

Pia Klemp tror ikke rettssaken mot henne og ni kolleger kommer opp i en italiensk domstol før neste sommer. Foto: Santiago Vergara/TV 2
Pia Klemp tror ikke rettssaken mot henne og ni kolleger kommer opp i en italiensk domstol før neste sommer. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Trolig er det reelle tallet langt høyere, fordi mørketallene er store. Siden 2014 har 17900 mennesker druknet eller er meldt savnet på vei over Middelhavet.

Beskyldt for menneskesmugling

I 2017 blir båten Iuventa konfiskert av italienske myndigheter, og Klemp mistenkt for å drive illegal innvandring. Hun beskyldes for å samarbeide med menneskesmuglere.

– Gjorde du det?

– Vi vet at vi ikke har gjort noe galt. Så uansett hva de kommer opp med, så kan vi lett motbevise det. Vi samarbeider ikke med smuglere. De er absolutt motbydelige folk som tjener penger på den situasjonen som flyktninger og migranter er i.

Klemp sier at det var en vakt i et sikkerhetsselskap som fabrikkerte anklager mot dem. Fartøyet ble avlyttet, og myndighetene påstår de har videobevis for at Klemp og kollegene har samarbeidet med menneskesmuglere. Hun avfeier alt, og mener dette er en politisk kamp fra en regjering som er kritisk til innvandring.

Delte instabilde etter arrestasjon

I helgen skjedde det igjen. Kaptein-kollega og venn Carola Rackete blir arrestert i Italia, når hun tar Sea Watch 3 til havn for å sette i land syke migranter. Innenriksminister Matteo Salvini har stengt alle havner for flyktningskip. Den høyrepopulistiske politikeren fører en streng innvandringspolitikk. Etter arrestasjonen av Rackete, la Salvini ut et bilde av henne på sin Instagram-konto med påskriften «Arrestert» i store røde bokstaver over bildet.

– Flere og flere skip og mannskaper blir gjort til kriminelle. Myndighetene er mindre og mindre motivert til å hjelpe disse folkene i sikkerhet, sier Klemp.

Hun kan risikere opp til tjue års fengsel hvis hun blir dømt. For henne er det latterlig at mennesker kan bli tiltalt for å berge liv.

Egen hashtag

Over 300 000 personer har skrevet under på et opprop til støtte for Klemp. Det er opprettet en egen hashtag; #freepia.

– Støtten varmer, sier hun.

Penger strømmer inn for å betale for advokater, og de venter en tiltale på slutten av dette året. Rettssaken kommer trolig ikke opp før neste år.

Hun ler når TV 2 spør om hvordan hun ser på fremtiden, og sier at hun vanligvis ikke planlegger for lenger framover enn to uker. Hun har vanskelig for å se for seg et «vanlig» liv med en ni til fire jobb og familieliv.

– Er du redd for å bli dømt?

– Nei, jeg nekter å bli redd av slik absurd tanke.