Fortsatt rødt farenivå ved mannen:

– Det er bekymringsfullt at det er bevegelse så tidlig

Farenivået på Veslemannen er fortsatt rødt. NVE vil foreta en ny farevurdering tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Faren for ras og aktivitet fra Veslemannen er fortsatt på rødt, som er den høyeste farevurdering på Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin skala.

– Det har vært jevn bevegelse i fjellet utover dagen. Nå har det regnet en del, så bevegelsen har tatt seg opp igjen og nivået er slik det var da farenivået ble hevet i går, sier seksjonsleder Lars Harald Blikra i NVE til Nyhetskanalen mandag kveld.

Farenivået på Veslemannen ble søndag oppjustert til rødt og NVE rapporterte om at det hadde gått fem mindre steinsprang fra Veslemannen.

De siste fem årene har farenivået blitt hevet til rødt hele tolv ganger, men aldri før har det skjedd tidligere enn i august.

Flere små ras

I løpet av mandagen har det gått ytterligere steinsprang fra fjellet.

– Fjellet er ustabilt. Det skyldes at fjellpartiet har fått skikkelig bank de seneste årene, spesielt i fjor da enkelte partier beveget seg over fem meter, sier Blikra.

– Hvor stor er sannsynligheten for at det kan gå et stort ras nå?

– Det er stor sannsynlighet for mange små. Det er også en viss sjanse for at det kan gå et stort. Det er bekymringsfullt at det er bevegelse så tidlig, så sannsynligheten er større enn i fjor, sier han.

TV 2 fanget et steinsprang på film mandag. Se det i videoen under.

Ny vurdering tirsdag

BEKYMRET: Lars Harald Blikra mener det er bekymringsverdig at fjellet beveger på seg så tidlig på året. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2
BEKYMRET: Lars Harald Blikra mener det er bekymringsverdig at fjellet beveger på seg så tidlig på året. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– Bevegelsene er nå omtrent 20-60 mm/døgn i øvre del og 5-10 mm/døgn i nedre del av fjellpartiet. Det er meldt en del nedbør i løpet av dagen, og om værmeldinga stemmer forventes det økte hastigheter i fjellpartiet, sa geolog Gudrun Dreiås Majala i NVE mandag morgen.

Dette etter at Sivilforsvarets lyttepost ved foten av fjellet hadde registrert disse steinsprangene.

Siden høsten 2014 har beboerne under fjellet Mannen måtte evakuere 11 ganger. I går måtte de evakuere på ny.

– Det er selvsagt en belastning for beboerne. Vi vil foreta en ny vurdering av farenivået på tirsdag, seksjonsleder Lars Harald Blikra i NVE.

Skjørt

NVE sin geolog sier til TV 2 at de opplever fjellet som mer sensitivt for nedbør nå enn før.

– Fjellet har blitt svekket av all bevegelsen og de mindre rasene som har forekommet, så fjellet er mer sårbart enn før, sier Majala.

– Vi kunne ikke spådd at fjellet skulle reagere så raskt på så lite nedbør som det har vært i området. Det førte til at vi var raske med å oppjustere farenivået til rødt denne gangen, sier geologen.

Den 13. juni ble farenivået til fjellet hevet til gul, men i går ble det altså hevet ytterligere. Først til oransje, før det til slutt ble hevet til rødt.

– Siden har bevegelsene fortsatt å øke i hastighet, og vi ser nå at det er stor ustabilitet i hele fjellpartiet. På bakgrunn av dette ble farenivået hevet til rødt søndag kveld, sier Majala.

Forskjøvet mer en to meter

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal.

Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Sikringsvoll

Det sees nå på mulighetene for å få bygget en ras-sikringsvoll nedenfor Mannen for å sikre seg mot at fremtidige ras skal komme ukontrollert ned.

– Det vurderes nå om det skal etablere en slik sikringsvoll neste år. Den kan sikre området nedenfor noe for ras og hjelpe til med å lede fremtidige ras unna, sier Majala til TV 2.