Evakuering pågår:

Farenivået på Veslemannen oppjustert til rødt

Politiet har iverksatt en evakuering etter at NVE oppjusterte farenivået til rødt for Veslemannen sent søndag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Det gikk fem små steinsprang fra Veslemannen natt til mandag.

Det er Sivilforsvarets lyttepost ved foten av fjellpartiet Mannen som har registrert steinsprangene, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) pressevakt til NTB mandag morgen.

Farenivået for Veslemannen ble først hevet til gult 13. juni på grunn av økte bevegelser.

Tidligere søndag ble farenivået hevet til oransje.

Stor ustabilitet

– Siden har bevegelsene fortsatt å øke i hastighet, og vi ser nå at det er stor ustabilitet i hele fjellpartiet. På bakgrunn av dette ble farenivået hevet til rødt søndag kveld, sier geolog Gudrun Dreiås Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Det kom en del nedbør på Mannen utover søndagen og det er meldt betydelige nedbørsmengder frem til mandag kveld. Nedbøren vil trolig komme som snø i høyden.

Bevegelsene har økt

Bevegelsene er nå omtrent 60-40 mm/d i øvre del og 6-11 mm i nedre del av fjellpartiet. Hastighetene har økt de siste timene, og det fortsetter å komme nedbør.

På grunn av de store bevegelsene i fjellmassene har politimesteren besluttet evakuering, opplyser politiet ved 23.30-tiden søndag kveld.

– Fordi det er ferietid, er det vanskelig å si om antallet som bor der, også er antallet som blir evakuert. Det kan hende enkelte er på ferie, mens andre har besøk til Rauma, sier operasjonsleder Arild Reite i Møre og Romsdal politidistrikt.

Det er Rauma kommune som har ansvaret for evakueringen.

Forskjøvet mer en to meter

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal.

Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.