Andreas lager el-båter:

Pusser opp gamle vrak og leier dem ut

Båtentusiaster i Oslo samler gamle båtvrak, setter inn elektrisk motor og leier dem ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De eneste båtene du kan leie og kjøre selv i Oslo er elektriske, og foreløpig finnes det bare tre stykker.

Båtene er tidligere utrangerte plast-snekker som selskapet Green Waves i Tvedestrand har pusset opp og utstyrt med ny elektrisk motor. Båtene er nå overdratt til et utleieselskap i Oslo.

Initiativtaker til utleieselskapet er Andreas Brandvoll, som har store planer for selskapet. Han skal samle inn mange båtvrak, restaurere dem, sette inn elektrisk motor og leie dem ut.

– Men ikke ring oss, vi finner vrakene selv. Det ligger altfor mange gamle båter rundt om i hager og havner. Vi tar oss av noen av disse, men ikke alle, sier Andreas.

Livbåt

Sammen med belgiske Astrid Bossuyt og andre entusiastiske hjelpere skal de pusse opp båtene. Green Waves setter inn elektrisk motor, og så er de klar til å leies ut.

TV 2 er med når Andreas og Astrid er ute på Gressholmen i Indre Oslofjord for å hente det neste prosjektet. En gammel livbåt, som i følge Andreas har tilhørt Amerikalinjen, skal taues inn til Oslo for restaurering.

Siden det skal elektriske motorer inn i båtene bør de være tette.

– Det beste er plast, glassfiber eller aluminiumsbåter, de er helt tette og så unngår vi at det kommer vann inn og kortslutter motoren, forteller Andreas.

Lette å manøvrere

De elektriske motorene er svært stillegående, nesten helt lydløse. Man slipper oljesøl i motorrommet og batteriene varer i åtte timer, litt avhengig av fart og forhold. Båten går ikke fortere enn fem knop og dermed behøver du ikke båtførerbevis for å leie den. De er også lette å manøvrere.

Pirate Rentals, som utleieselskapet heter, har fått kaiplass på Aker Brygge for virksomheten. Folk som bidrar med å plukke plast får ti prosent avslag på leieprisen.

Og utvidelsesplanene er klare.

– Vi ser for oss flere utleisteder nedover Oslofjorden. Så kan man bare bytte båt sørover etterhvert som batteriet tømmes. Dermed kan det bli mulig å kjøre elektrisk båt helt til Kristiansand, uten å måtte stoppe å lade, forteller Andreas Brandvoll entusiastisk.

Foreløbig har de tre elektriske båter på vannet og tre under oppussing. Dermed vil det nystartede utleieselskapet operere seks båter i Indre Oslofjord denne sommeren.