VELTET: Det er ingen enkel oppgave å få 200 tonn transformator opp av grøfta.
VELTET: Det er ingen enkel oppgave å få 200 tonn transformator opp av grøfta. Foto: Øyvind Kjetilstad

Vanskelig bergingsarbeid etter trafo-velt i Rogaland

Transportselskapet jobber med å finne ut hvordan de skal få traileren og en 200 tonn tung transformator opp av grøfta etter at transporten veltet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulykken skjedde i Suldal i Rogaland. Transformatoren var på vei til Kvilldal kraftverk da transporten veltet i en sving ved Helganesbrua.

Planen nå er å lage sikringspunkter i fjellet for å få berget henger og last, forklarer informasjonsdirektør Helene Gunther Merg i ABB.

– Dette er kjempetunge ting, og for å gjøre dette på en sikker og trygg måte, må man først lage sikringspunkter før man kan komme i gang med bergingen av henger og transformator, sier Merg til TV 2 søndag morgen.

Undersjøisk kabel til England

Transformatoren skal brukes i forbindelse med arbeidet med en ny strømkabel til England. Strømforbindelsen, som bærer navnet North Sea Link, er en sjøkabel mellom Kvilldal i Norge og Blyth i Storbritannia.

Kabelen bygges av Statnett og det britiske selskapet National Grid. Forbindelsen vil være verdens lengste undersjøiske strømkabel når den settes i drift i 2021.

ABB er entreprenør på anlegget. Helene Gunther Merg kunne søndag ikke svare på om uhellet får konsekvenser for arbeidet med strømforbindelsen til England.

– Jeg har ingen detaljer rundt det ennå. Nå skal det først ryddes, og så er det en gransking på gang for å sjekke hvordan dette har skjedd, sier Merg.

Tidkrevende arbeid

Sør-Vest politidistrikt opplyste fredag til TV 2 at traileren vil bli liggende i minst én uke. Mindre biler kan passere ulykkesstedet.

– Dette skjedde på en sidevei, så det er heldigvis ikke så mye trafikk, sa operasjonsleder Nikolai Austerheim.

MANGE HJUL: Ingen personer ble skadd da kjøretøyet veltet.
MANGE HJUL: Ingen personer ble skadd da kjøretøyet veltet. Foto: Øyvind Kjetilstad
MÅ LAGE FESTEPUNKTER I FJELLET: Transportøren jobbet i helgen med å lage en plan for å berge henger og last.
MÅ LAGE FESTEPUNKTER I FJELLET: Transportøren jobbet i helgen med å lage en plan for å berge henger og last. Foto: Øyvind Kjetilstad