Vivianne Miedema sendte nederlenderne i føringen med et hodestøt
Vivianne Miedema sendte nederlenderne i føringen med et hodestøt Foto: Francois Mori/AP

Stjernespissen sendte Nederland til semifinale

Arsenal-spiss Vivianne Miedema og midtstopper Stefanie van der Gragt scoret målene da Nederland tok seg til semifinale i VM etter 2-0 mot Italia lørdag.

Nederland dominerte store deler av kvartfinalen mot Italia, men da laget slet med å få ballen i mål kom stjernespissen Miedema til unnsetning. Etter 69 minutter traff et perfekt slått frispark fra Vålerenga-spiller Sherida Spitse hodet til Miedema, som styrte ballen forbi Italias keeper Laura Giuliani.

Spitse fortsatte å vise frem en dødballfot av ypperste klasse, og ti minutter senere traff samme spiller hodet til midstopper van der Gragt med nok et perfekt frispark. Hennes hodestøt sørget for 2-0 til Nederland, som med det møter vinneren av kampen mellom Tyskland og Sverige i semifinalen.

Svake avslutninger

Første omgang ble preget av svake avslutninger i den franske varmen. Begge lag kom til noen halvsjanser, men det ble ikke noe mer ut av det.

Nederland kom best i gang, men det var Italia som fikk den første gode muligheten. Valentina Bergamaschi fikk avslutte fra elleve meter, men avslutningen ble for svak og gikk rett på keeper van Veeneendal.

Nederlands første ordentlige mulighet kom like før halvtimen spilt, men Miedema valgte å skyte i stedet for å spille til en bedre plassert Lieke Martens. Også det skuddet gikk rett på keeper.

Både Italias Valentina Giacinti og Nederlands Sherida Spitse fikk sine sjanser før pause, men i en omgang preget av svake avslutninger ble det ingen mål.

Nederlandsk dominans

Som i første omgang, var det Nederland som startet best etter pause. Både stjernespiss Miedema og Lieke Martens var farlig frempå i løpet av åpningsminuttene av omgangen.

Kampens til da soleklart største mulighet kom drøyt ti minutter inn i andre omgang. Danielle van de Donk fikk stå helt alene på seksten meter etter en corner, og forsøkte å curle ballen i lengste hjørne, men ballen smalt i tverrliggeren bak Giuliani i det italienske målet.

Nederland fortsatte dominansen, og minutter senere kom Spitse svært nære på et frispark fra langt hold, men det knallharde skuddet snek seg akkurat på utsiden av stolpen.

Fikk endelig hull på byllen

Etter 69 minutter kom endelig scoringen for nederlenderne kom endelig scoringen. Frisparket fra Vålerenga-spiller Spitse traff perfekt på hodet til Vivianne Miedema som bare forlenget ballen videre i lengste hjørne. Med det satte 22-åringen inn sitt 61 landslagsmål.

– Det er perfekt utført. Det er veldig fort gjort at den flikken der går over, sa TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen.

Ti minutter senere kom 2-0, og igjen kom scoringen etter en dødball fra Spitse. Frisparket fra høyre traff perfekt på pannebrasken til midtstopper van der Gragt som med et strålende hodestøt sendte ballen forbi Giuliani og sikret Nederlands plass i semifinalen.

– Det er en fantastisk heading. Hun gjør alt riktig, sa Gulbrandsen om midtstopperens scoring.

Italia klarte aldri å komme seg inn igjen i kampen, og med det er det Nederland som møter vinneren av kampen mellom Tyskland og Sverige i semifinalen.