GLAD I FART: Asbjørn Johannes (2) er avhengig av elsykkelen som er spesialtilpasset respiratoren hans.
GLAD I FART: Asbjørn Johannes (2) er avhengig av elsykkelen som er spesialtilpasset respiratoren hans. Foto: Privat

elsykkelen til Asbjørn Johannes (2) ble stjålet og ramponert:

– For min syke sønn er dette katastrofalt

Politiet ønsker tips dersom noen har vært vitne til tyveriet av elsykkelen til Asbjørn Johannes (2).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror nok ikke at de som har tatt sykkelen har skjønt hva de har tatt. For dem har det nok bare vært en elsykkel, men for min syke lille sønn er dette katastrofalt, sier Kristin Aanestad (41).

Aanestads sønn, Asbjørn Johannes (2), er nemlig født med noe som heter diafragmagahernie.

– Det vil si at han har spesielt små lunger og veldig lav lungekapasitet, forteller Aanestad.

Derfor har Asbjørn Johannes et pusterør i halsen som er tilkoblet en respirator 24 timer i døgnet.

– Han er veldig syk og trenger respiratoren og kan ikke være koblet fra den. Derfor kan han ikke sitte på et vanlig sykkelsete eller en vanlig sykkel. Poenget med denne elsykkelen er at han skal sitte der og få opplevelser, forteller moren og fortsetter:

– Han nærmer seg 2,5 år og har få andre opplevelser enn vanlige trilleturer. Han har tilbrakt 15 måneder av livet sitt på sykehus, og har nesten ikke vært ute.

Asbjørn Johannes koste seg da han fikk teste elsykkelen i bakgården.
Asbjørn Johannes koste seg da han fikk teste elsykkelen i bakgården. Foto: Privat

– Veldig trist

Toåringen kan heller ikke gå. Dermed er Asbjørn Johannes avhengig av elsykkelen for å oppleve verden på en annen måte enn gjennom trilleturer.

I tillegg er han avhengig av en viss type klima for at han kan være ute. Han har bare mulighet til å være utendørs når det er over åtte varmegrader og det ikke regner.

– Trondheim er en vakker by, men det er begrenset hvor mange dager det er over åtte grader og ikke regn. Det blir fra cirka mai til september. Resten av året er han inne i leiligheten hele tiden, så det blir en lang høst og vinter. Derfor er dette veldig trist, sier Aanestad.

Hun forteller at de fikk elsykkelen gjennom NAV like etter 17. mai.

– Etter det har vi bare ventet på at været skulle bli bedre. Vi var veldig klare for å bruke den nå, sier hun.

Familien har bare hatt mulighet til å teste elsykkelen én gang, i bakgården der de bor.

– Han har ikke verbalt språk, men hver gang vi stoppet protesterte han. Han elsker action og at det skjer noe, sier hun og fortsetter:

– Han sprellet med armer og ben og hadde det gliset. Han var så glad. Derfor gjør dette så ufattelig vondt. Dette var den første sommeren han skulle få lov til å få en god sommer og begynne å oppleve livet, for det har han ikke gjort ennå.

– Veldig synd

Familien hadde vært på kontroll på sykehuset og kom tilbake igjen da moren så at elsykkelen var borte fra bakgården.

Etter at elsykkelen ble stjålet la Aanestad ut en melding på Facebook, hvor hun ba om hjelp til å finne den. På svært kort tid ble posten delt over 3000 ganger.

– Det har vært et fantastisk engasjement, det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.

Fredag kveld meldte politiet at elsykkelen var blitt funnet i nærheten av der den ble stjålet fra. Dessverre var sykkelen ødelagt.

– Sykkelen er delvis slaktet og vi er fortsatt interessert i tips dersom noen har vært vitne til tyveriet eller slaktingen av sykkelen sist natt. Forhåpentligvis lar sykkelen seg reparere før ferien, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter.

– Det er veldig synd for denne familien. De får ødelagt sommeren sin nå, for de er veldig avhengig av den elsykkelen for å få gjort noe i sommer, sier operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt.

I tillegg er sykkelen svært kostbar.

– Og den er skaffet til veie gjennom hjelpetjenesten, så de kan ikke bare bestille seg en ny en med det samme, sier han.

Kristin Aanestad er veldig fortvilet over at elsykkelen er stjålet.
Kristin Aanestad er veldig fortvilet over at elsykkelen er stjålet. Foto: Privat

– Frykter byråkratiet

Kristin Aanestad forteller at det er bakhjulet og motoren som er fjernet fra sykkelen. Hun håper det lar seg gjøre å reparere den, men er redd det kan ta lang tid.

– Jeg frykter byråkratiet. Nå er det sommeravvikling. Jeg vet ikke om vi har mulighet til å få en ny i det hele tatt og i så fall må vi kanskje vente til neste vår igjen, sier hun.

Nå håper familien at noen i systemet forbarmer seg over Asbjørn Johannes og sørger for at han kan få glede av elsykkelen allerede i sommer.

– Dette gir han så ufattelig mye glede. Det er vondt, for det går ut over en så syk liten gutt som har kjempet beinhardt for å overleve, sier hun.