Den italienske storklubben får ikke delta i neste års Europaliga
Den italienske storklubben får ikke delta i neste års Europaliga

AC Milan kastes ut av Europaligaen: – Helt riktig at brudd på regelverket får konsekvenser

Storklubben AC Milan er utestengt fra neste års Europaliga etter å ha brutt reglene for Financial Fair Play.

Det melder den internasjonale voldgiftsretten for sport, CAS.

UEFA ga i utgangspunktet storklubben en utestengelse på to år i fjor sommer, men klubben lyktes i å anke avgjørelsen, før de i april ble meldt for brudd på reglene igjen. Da risikerte de igjen en utestengelse på to år, noe som tvang partene til forhandlingsbordet.

Milan har nå inngått en avtale med UEFA der de kun utestenges fra spill i Europa i én sesong mot at de rydder opp i økonomien.

Bakgrunnen er at Milan ikke gikk i økonomisk balanse i henhold til FFP-regelverket (Financial Fair Play) i årene 2015-2018.

Milano-klubben brukte i perioden 2015-2017 godt over to milliarder på nye spillere. I 2017 tok nye eiere over, og klubben har nå overbevist UEFA om at disse vil få kontroll på økonomien.

Roma tar deres plass i neste sesongs Europaliga-gruppespill. Torino tar Romas plass i kvalifiseringen.

– Helt riktig at brudd på regelverket får konsekvenser

TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg mener det er et godt tegn at Milans økonomiske problemer nå får konsekvenser.

– Det er bra at brudd på FFP får konsekvenser. Det må det gjøre når regelverket er der, også for de aller største og mektigste klubbene. Skal regelverket fortsette å være som det er, må man følge opp brudd overfor alle typer klubber, sier Finstad Berg.

Hun mener likevel avtalen kan være bra for Milan som klubb.

– Det er et viktig poeng at dette er en avtale Milan også er enig i. I Italia har det de siste ukene blitt spekulert i at Milan ville foreslå noe sånt fordi det vil gi de tid til å rydde opp i de økonomiske problemene. Men det er uansett en fallitterklæring.

– De ser nok på det som helt greit, fordi alternative ville vært verre. De var enormt nære Champions League forrige sesong, og da hadde den økonomiske situasjonen vært mye bedre. Håpet ligger i at de klarer det neste sesong.

Milano-klubben må nå rydde opp i de økonomiske problemene, og forsøke å skape en form for stabilitet.

– De har hatt problemer på sikt, og må ta et så drastisk steg. De ble solgt til dårlige eiere, og ble tatt over av hedgefondet eierne lånte penger av. Målet er stabilitet, og da kan det være greit bare å ha serien og cupen å konsentrere seg om, sier fotballeksperten.

Nå tror hun Milan må selge noen av sine største stjerner i sommerens overgangsvindu.

– Det blir nok salg i sommer. Klubber kan utnytte situasjonen hvis de tror MIlan er desperate og trenger penger. Spillere som Donnarumma, Suso og Franck Kessié ryktes bort. Må de også selge kaptein Romagnoli vil det svi. Men jeg mener det er helt riktig hvis de klarer å få kontroll på økonomien.