Ankesaken mot svein jemtland:

Aktor ber om 18 års fengsel: – Han brukte sin sønns kjærlighet

EIDSIVATING LAGMANNSRETT (TV 2): Aktor mener Svein Jemtland har null troverdighet, og mener retten må se helt bort ifra hans rekonstruksjon av natten Janne Jemtland døde.

DRAPSTILTALT: Svein Jemtland, her fra sin tid i Fremmedlegionen, har vist fram sin versjon av natten da kona døde i 2017. Aktoratet mener rekonstruksjonen har null rot i virkeligheten. Foto: Hagen, Fredrik
DRAPSTILTALT: Svein Jemtland, her fra sin tid i Fremmedlegionen, har vist fram sin versjon av natten da kona døde i 2017. Aktoratet mener rekonstruksjonen har null rot i virkeligheten. Foto: Hagen, Fredrik

I retten fredag ba aktor i ankesaken mot Svein Jemtland om at han dømmes til 18 års fengsel.

Fredag holdt aktoratet sin prosedyre i ankesaken mot drapstiltalte Jemtland. Politiet mener at Svein Jemtland med viten og vilje skjøt kona si før han senket henne i Glomma.

Aktor Iris Storaas ba om 18 års fengsel for Jemtland. Det er det samme som han dømt til i Hedmarken tingrett.

– Bruker sin sønn

Aktor mener drapet er begått under særdeles skjerpede omstendigheter, blant annet fordi han forsøkte å skjule drapshandlingen, slette spor, at han prøvde å påvirke vitner og at han latet som ingenting selv om han visste hva som har skjedd.

– Retten kan trygt legge til grunn at Jemtland skjøt sin kone Janne Jemtland, og at alle etterfølgende handlinger er gjort for å skjule drapet, sa aktor Storaas i sin prosedyre.

Hun bruker fredag formiddag til å torpedere Jemtlands forklaring, og trekker frem at han ba sin 13 år gamle sønn lyve til politiet, og ba ham ikke si noe, da han skal ha sag at «du vil vel ikke miste meg og?».

– Svein Jemtland bruker sin egen sønn og ber han om å lyve til politiet. Han bruker en 13 år gammel gutts kjærlighet og lojalitet til sin far, sier Storaas.

Hun mener det er skjerpende at Jemtland holdt det som skjedde skjult for resten av familien.

– Handlingene etter drapet viser totalt manglende respekt for menneskeliv. Det er en ekstra påkjenning for de etterlatte at han opptrer som om det ikke har skjedd. Han jobber i alle dagene med å slette og skjule spor, sier Storaas.

Påtalemyndigheten mener det også er skjerpende at ektemannen forsøker å legge skylden på kona si.

Bevisbildet som har blitt lagt fra i ankesaken har i alle hovedtrekk vært likt som det som ble presentert i tingretten, bortsett fra at Svein Jemtland selv, med assistanse fra sine forsvarere og Kripos, har laget en rekonstruksjon av det han mener skjedde da Janne fikk et skudd i hodet den 27. desember 2017.

– Du er tiltalt for drap

Videoen begynner med at en kvinne fra Kripos sier til Jemtland at han skal forsøke å gjenskape hva han tenkte, følte og gjorde den natten da drapet skjedde, noe som får Jemtland til å reagere.

– Jeg må korrigere deg. Du sa drapet. Det er ulykka, sier Jemtland til kvinnen.

– Du er tiltalt for drap.

– Jeg vil gjerne omformulere. Det er en ulykke, opprettholder Jemtland, før de begynner gjennomgangen.

Svein Jemtland går dermed gjennom hendelsesforløpet slik han mener det foregikk. Paret skal ha hatt en krangel på soverommet fordi Jemtland har opprettet profil på datingappen Tinder.

Janne skal ha anklaget mannen sin for utroskap, og nektet ham å sove på soverommet. Svein Jemtland hevder også at hun fant fram pistolen, som senere avfyrte det fatale skuddet.

Krangelen skal etter hvert ha flyttet seg ut på trappen utenfor huset. Der viser Jemtland hvordan han mener han ble truet med pistolen, før han forsøkte å avvæpne kona. Deretter mener han de havnet i et basketak på bakken, og at skuddet gikk av ved et uhell og traff Janne i panna.

Rekonstruksjonen slutter med da Jemtland går inn i huset og treffer sin eldste sønn i trappa.

– Nå har jeg fått vist hvordan det var. Jeg tror ikke dere i politiet har forstått det. Hele handlingen har kommet bedre fram, sier han til slutt.

Aktor sa derimot i prosedyren at hun har svært lite tiltro til rekonstruksjonen.

– Janne må ha bøyd håndleddet i fallet og pekt pistolen litt oppover og til høyre. Deretter må hun ha trukket avtrekkeren. Retten kan jo selv forsøke bevegelsen. Det er tungt å trykke av og det krever kraft i den bevegelsen, sier Storås, og viser til at Janne Jemtland vak i fingre og ledd på grunn av sykdom.

Hun ber retten se helt bort ifra rekonstruksjonen.

– Et vådeskudd mitt mellom øynene har ingen hold i virkeligheten.

Ber om frifinnelse

Etter lunsj begynner Jemtlands forsvarer, Ida Andenæs, sin prosedyre. Hun mener det ikke er bevismessig grunnlag for å utelukke Jemtlands forklaring.

– Et politivitne har sagt at det ville være noe vanskelig å trekke av, men fallet bakover kan ha bidratt til å øke det totale trykket, sier hun.

Andenæs mener det eksisterer nok sårbare elementer i påtalemyndighetens versjon til at retten ikke kan dømme Jemtland for drap. Hun mener han var redd og forvirret i dagene etter at kona ble skutt, og at han erkjenner at det var straffbart å skjule kroppen.

– Dette tar han ansvar for. Beviskravet for drap er ikke oppfylt. Vår påstand er at Svein Jemtland skal frifinnes etter tiltalen, sier Andenæs.

Skjulte spor

Selv om Svein Jemtland nekter straffskyld for drap, erkjenner han å ha utført en rekke handlinger for å skjule det som hadde skjedd.

Han slettet spor, skal ha forsøkt å påvirke vitner og bedratt alle. Selv om han var den eneste som visste hva som skjedde skjedd, latet han som ingenting.

Jemtland ble pågrepet fredag 12. januar i fjor. Dagen etter fant brannvesenets dykkere Janne Jemtland på bunnen av Glomma. Da hadde hun et lastebilbatteri surret rundt kroppen. Ektemannen har erkjent at han dumpet henne i elva.

En sentral del av saken er hva som var opptakten til det fatale skuddet. I prosedyren tegnet aktor et bilde av at høsten i forveien var «trasig» for Svein Jemtland. Hun viste til at han hadde anstrengt økonomi, økende gjeld og at det ikke gikk så bra i jobbsammenheng.