SKAL BADE: Kusinene Clara Martinez Chamorro, Paula Ibarra Chamorro og Olivia Prada Chamorro planlegger å dra å bade for å kjøle seg ned.
SKAL BADE: Kusinene Clara Martinez Chamorro, Paula Ibarra Chamorro og Olivia Prada Chamorro planlegger å dra å bade for å kjøle seg ned. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Ekstrem-varme i Sør-Europa:

– Umulig å få det kjølig noe sted

MADRID (TV 2): Den siste tiden har sørlige deler av Europa vært rammet av utrolig høye temperaturer. I dag skal hetebølgen nå sitt høydepunkt. Folk i Madrid holder seg inne på grunn av varmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En varmebølge har bredt seg utover Europa den siste uken og varmen har ført til skogbranner og ekstremvarme både i Spania og i Frankrike.

I dag skal de varme temperaturene nå sitt topppunkt. Flere steder i Spania kan det bli opp mot 45(!) grader i løpet av dagen.

Kok-varmt i Madrid

Spania er et av landene det er spådd høyest temperaturer. Flere steder har det den siste uken blitt målt målt temperaturer på godt over 40 varmegrader.

I tillegg har strømforbruket økt med 40 prosent, på grunn av aircondition og vifter, så man frykter strømbrudd som følge av dette.

TV 2 sin reporter i Madrid ankom i går kveld Spanias hovedstad og da viste gradestokken så mye som 40 grader.

Klokken 11 i dag hadde allerede temperaturen nådd 41 grader.

– Dette er ekstremt. Vi er litt ute nå på morgenen, men midt på dagen kommer jeg til å være inne. Kanskje vi drar for å bade senere, så vi forsøkt å kjøle oss ned, sier Clara (18).

Preger dagene

Det er ikke bare deilig med stekende varme. Spanjoler TV 2 har snakket med i Madrid sier at varmen har blitt for mye av det gode, men at de følger visse forholdsregler som å drikke mye vann.

– Det vanskeligste er egentlig å få sove. Det er vanskelig å få det ordentlig kaldt noe sted. For eldre og barn kan jo dette være veldig farlig, og det er viktig for alle å drikke masse vann, sier Paula (16).

De tre kusinene var ute på Plaza de Colon i Madrid fredag morgen for å ta bilder til tantens veskemerke.

En annen sier at det preger arbeids-hverdagen, og at når varmen står på som verst trekker han inn.

VARM: Oscar Moreno holdes seg kjølig ved å drikke mye kaldt vann. Foto: Margrethe Håland Solheim/ TV 2
VARM: Oscar Moreno holdes seg kjølig ved å drikke mye kaldt vann. Foto: Margrethe Håland Solheim/ TV 2

– Jeg jobber ute, men kan ikke jobbe hele dagen. Og jeg drikker hele tiden masse, masse kaldt vann, sier Oscar Moreno, som jobber med vedlikehold på offentlige plasser i Madrid.

– Det kan være svært farlig, og i byen blir det veldig varmt. Asfalten blir kraftig oppvarmet og det blir veldig tett luft, sier han.

Den intense varmebølgen som nå henger over store deler av Sør-Europa har ført til at tyske myndigheter har sett seg nødt til å innføre midlertidige fartsgrenser enkelte steder. Dette for å unngå at biler skal overopphetes og havarere.

Hett i Norge også

Varme luftmasser fra den europeiske hetebølgen presser seg nordover og kan gi temperaturer på over 30 grader østafjells i helgen.

Timevarselet til Yr viser at det kan bli opptil 32 grader i Arendal og 34 grader i Kragerø lørdag.