En varmebølge har bredt seg utover Europa den siste uken og varmen har ført til skogbranner og ekstremvarme både i Spania og i Frankrike.

I dag skal de varme temperaturene nå sitt topppunkt. Flere steder i Spania kan det bli opp mot 45(!) grader i løpet av dagen.

Kok-varmt i Madrid

Spania er et av landene det er spådd høyest temperaturer. Flere steder har det den siste uken blitt målt målt temperaturer på godt over 40 varmegrader.

I tillegg har strømforbruket økt med 40 prosent, på grunn av aircondition og vifter, så man frykter strømbrudd som følge av dette.

TV 2 sin reporter i Madrid ankom i går kveld Spanias hovedstad og da viste gradestokken så mye som 40 grader.

Klokken 11 i dag hadde allerede temperaturen nådd 41 grader.

– Dette er ekstremt. Vi er litt ute nå på morgenen, men midt på dagen kommer jeg til å være inne. Kanskje vi drar for å bade senere, så vi forsøkt å kjøle oss ned, sier Clara (18).

Preger dagene

Det er ikke bare deilig med stekende varme. Spanjoler TV 2 har snakket med i Madrid sier at varmen har blitt for mye av det gode, men at de følger visse forholdsregler som å drikke mye vann.

– Det vanskeligste er egentlig å få sove. Det er vanskelig å få det ordentlig kaldt noe sted. For eldre og barn kan jo dette være veldig farlig, og det er viktig for alle å drikke masse vann, sier Paula (16).

De tre kusinene var ute på Plaza de Colon i Madrid fredag morgen for å ta bilder til tantens veskemerke.

En annen sier at det preger arbeids-hverdagen, og at når varmen står på som verst trekker han inn.

VARM: Oscar Moreno holdes seg kjølig ved å drikke mye kaldt vann. Foto: Margrethe Håland Solheim/ TV 2
VARM: Oscar Moreno holdes seg kjølig ved å drikke mye kaldt vann. Foto: Margrethe Håland Solheim/ TV 2

– Jeg jobber ute, men kan ikke jobbe hele dagen. Og jeg drikker hele tiden masse, masse kaldt vann, sier Oscar Moreno, som jobber med vedlikehold på offentlige plasser i Madrid.

– Det kan være svært farlig, og i byen blir det veldig varmt. Asfalten blir kraftig oppvarmet og det blir veldig tett luft, sier han.

Den intense varmebølgen som nå henger over store deler av Sør-Europa har ført til at tyske myndigheter har sett seg nødt til å innføre midlertidige fartsgrenser enkelte steder. Dette for å unngå at biler skal overopphetes og havarere.

Hett i Norge også

Varme luftmasser fra den europeiske hetebølgen presser seg nordover og kan gi temperaturer på over 30 grader østafjells i helgen.

Timevarselet til Yr viser at det kan bli opptil 32 grader i Arendal og 34 grader i Kragerø lørdag.