ÅSTED: Politiet på Vinstra fikk bistand fra Kripos under åstedsundersøkelsen etter drapet på 16 år gamle Laura Iris Haugen i fjor høst.
ÅSTED: Politiet på Vinstra fikk bistand fra Kripos under åstedsundersøkelsen etter drapet på 16 år gamle Laura Iris Haugen i fjor høst. Foto: NTB Scanpix

Krever forvaring etter Vinstra-drapet

LILLEHAMMER (TV 2): Tidsbegrenset fengselsstraff er ikke nok, mener påtalemyndigheten, som ber om forvaring for 17-åringen som er tiltalt for Vinstra-drapet. Forsvareren ber om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en grotesk og hjerteskjærende sak. Det kan være fristende å tenke at dette må være en gal manns verk, sier statsadvokat Jo Christian Jordet i sin prosedyre i tingretten fredag.

– Men det er ikke slik at alt vi ikke kan forstå, er straffri galskap, fortsetter han.

Aktor la ned påstand om forvaring i 12 år med en minstetid på 8 år.

Om retten lander på at tiltalte var utilregnelig, legger aktor ned påstand om tvungen psykisk helsevern.

Forvaring skal bare benyttes overfor barn under 18 under helt ekstraordinære omstendigheter.

Spørsmålet om gutten skal dømmes til forvaring eller overføres til tvungent psykisk helsevern, har vært det sentrale temaet under rettssaken.

Gutten er tiltalt for å ha drept sin tidligere klassevenninne Laura Iris Haugen (16) like utenfor hennes hus på Vinstra 31. oktober i fjor.

Han har i detalj forklart seg om drapet, og hendelsesforløpet er ikke bestridt av noen parter.

De siste to ukene har retten fått se en rekke filmmanus og dagbøker som gutten har skrevet i tiden før drapet. Der viser gutten stor fascinasjon for ekstrem vold.

Samtidig er det funnet flere bilder av avdøde Iris, som gutten forteller at han har vært forelsket i. Hun ble valgt som guttens drapsoffer blant annet fordi han ikke opplevde kjærligheten som gjensidig, har han forklart.

Onsdag vitnet de to rettsoppnevnte psykiaterne som har utredet 17-åringen og fulgt med på ham under rettssaken.

Etter først å ha landet på at gutten var psykotisk i gjerningsøyeblikket og dermed strafferettslig utilregnelig, snudde psykiaterne i spørsmålet etter å ha overvært rettssaken. De sier imidlertid at de er svært usikre, og det at må bli opp til retten endelig å vurdere om gutten kan straffes.

– Påtalemyndigheten mener tilregnelighet er bevist. Det vil derfor bli nedlagt påstand om forvaring, sier aktor Jordet.

Forsvareren vil ha overføring til tvungent psykisk helsevern

Tiltaltes forsvarer, Nora Hallén, avsluttet sin prosedyre med å legge ned påstand om at hennes klient overføres til dom på tvungent psykisk helsevern. Hun sa at hun med styrke vil anføre at det er tilstrekkelig tvil om tilregnelighet i denne saken og det skal komme tiltalte til gode.

– Jeg mener helt klart, basert på rettspraksis, at enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. De sakkyndige er i denne saken uenige med seg selv og det har de vært flere ganger, fremholder Hallén i retten.

– Det i seg selv betyr at det er tilstrekkelig tvil til at vilkåret om tilregnelighet ikke er til stede.

Vil ha 700.000 i erstatning

Bistandsadvokaten til den drepte jentas familie, Nina Braathen Hjortdal, mener foreldrene må få til sammen 700.000 kroner i erstatning, men overlater til retten å fastsette det eksakte beløpet. Hun mener Høyesteretts normerte sats på 200.000 kroner pr etterlatt er alt for lite i denne saken.

– Mor sliter med selvbebreidelse for at hun reiste til legen med den skadde naboen, sier Braathen Hjortdal. Moren så også selve drapshandlingen uten at hun på det tidspunktet visste at det var datteren som ble knivstukket.

– Alt dette ekstraordinære gjør at 200.000 i denne saken er alt for lite.

Bistandsadvokaten åpnet sin prosedyre med å si at et økonomisk krav framstår som helt uvesentlig for hennes klienter som er rammet av et så ufattelig tap.

– Å snakke om kvitteringer og økonomi i en slik situasjon er veldig vanskelig, sier Braathen Hjortdal i retten.

– Det er helt uklart hvilke økonomiske konsekvenser denne saken vil få for familien på sikt.

Hun varsler at det er godt mulig at det kan bli andre erstatningskrav senere.