Her jubler ansatte i XXL hemningsløst for at konkurrenten har gått konkurs

I juni i fjor måtte sportsbutikken MX Sport Harebakken i Arendal erklære seg konkurs. Hos XXL Arendal ble det feiret med ellevill jubel og kake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kunne E24 avsløre at ledere i XXL i flere år har brukt armhevinger som en straffereaksjon mot ansatte som møter forsinket, glemmer salgsmål eller omtaler kunder feil.

Økonominettstedet har snakket med fem nåværende og tidligere XXL-ansatte som tegner et bilde av en ukultur i sportskjeden, og to tidligere ansatte og én mellomleder sier til E24 at de sluttet som følge av personalpolitikken.

Nå viser en video fra juni i fjor at de ansatte ved XXL-butikken i Arendal jublet og feiret med kake da den lokale konkurrenten MX Sport Harebakken AS gikk konkurs og måtte legges ned.

Fire personer mistet jobben.

XXL-varehuset i Arendal åpnet våren 2018, og hadde kun vært i drift noen få måneder da MX Sport Harebakken gikk konkurs.

Personen som filmer videoen tar også fram et bilde av fasaden til den konkurserklærte butikken, og tegner et kryss over bildet.

Personen som filmer videoen tar fram dette bildet av fasaden til MX Sport Harebakken, og tegner et kryss over den konkurserklærte butikken. Foto: Skjermdump
Personen som filmer videoen tar fram dette bildet av fasaden til MX Sport Harebakken, og tegner et kryss over den konkurserklærte butikken. Foto: Skjermdump

Videoen som TV 2 har fått tilgang på ble lagt ut på en intern Workplace-gruppe for de ansatte ved XXL-varehuset i slutten av juni i fjor. Det var daværende butikksjef som la ut videoen.

Se videoen av den hemningsløse feiringen som butikksjefen selv delte på de ansattes interne Workplace-gruppe øverst i saken.

– Gratulerer til alle

Dagen før videoen av feiringen ble lagt ut, la daværende butikksjef også ut et Workplace-innlegg med en oppsummering av dagen. I innlegget publiserte han også en skjermdump som bekrefter at MX Sport Harebakken AS hadde gått konkurs.

– Det siste bildet viser en konkurs som ble offentlig i dag. Gratulerer til alle sammen vi setter spor i Arendal!! 1 down and alot 2 go!, skriver han i innlegget.

Videoen ble slettet fra Workplace-gruppen et par dager etter publisering.

TV 2 har vært i kontakt med den tidligere butikksjefen ved flere anledninger. Han har ikke ønsket å kommentere saken.

– Helt naturlig å markere

Anders Kjellen er managing director i XXL Norway. Han sier overfor TV 2 at det ikke er riktig at de feirer at en konkurrent har gått konkurs.

– Vi har aldri feiret at noen har mistet jobben. Det har vi aldri gjort. Det vi derimot har gjort er å markere at kundene velger oss, sier han.

– Men i denne videoen kommer det klart og tydelig fram at det markeres at MX Sport Harebakken har gått konkurs, når det tegnes et kryss over fasaden til butikken?

– Når vi vokser så vil det selvfølgelig gå utover noen. Akkurat som i idretten er det ikke sånn at det vinnende laget ikke gjør en sak ut av det, svarer han.

– Men dette er jo ikke det samme som å markere en seier i idrett. Her har fire personer mistet jobben. Hva tenker du om å feire at fire personer har mistet jobben?

– Vi ser at det kan oppfattes som kontroversielt. Vi må ta en vurdering på om dette er riktig måte å markere på, sier Kjellen.

Kjellen påpeker at dette er en del av «en sterk vinnerkultur som har vært med på å bygge XXL».

– Daværende butikksjef gratulerte også de ansatte med at "de satte spor i Arendal", og skrev «1 down and alot 2 go!». Hva tenker du om det?

– Det er vanskelig for meg å vite akkurat hva han mener der. Dette handler om at vi kjemper om markedandeler hver eneste dag, og det er vi opptatt av. At det vil gå utover konkurrentene er helt naturlig, sier han.

– Hårreisende

Lasse Bjørnsen var butikksjef for MX Sport Harebakken da butikken måtte legges ned. Han og tre andre ansatte stod plutselig uten jobb og inntekt.

MISTET JOBBEN: Daværende butikksjef i MX Sport Harebakken, Lasse Bjørnsen. Foto. Privat
MISTET JOBBEN: Daværende butikksjef i MX Sport Harebakken, Lasse Bjørnsen. Foto. Privat

– For de ansatte kom det som et sjokk, og var trist. Det var rett før sommeren, og mange av de var unge som ville ha inntekt den sommeren. Det ødela mye for dem med tanke på ferieplaner og sånt, sier Bjørnsen til TV 2.

Bjørnsen har ikke sett videoen, men ble klar over den noen få dager etter at den ble publisert. Han er klar over innholdet i videoen.

– Jeg tenkte bare at det var dårlig oppførsel og barnslig gjort. På det tidspunktet hadde jeg nok med alt rundt og rakk ikke evaluere så mye rundt det, sier han.

Bjørnsen hadde garantilønn en periode etter at butikken gikk konkurs, men har utenom enkelte småjobber vært på jobbjakt i ett år.

Daværende butiikksjef la ut dette innlegget på Workplace da konkursen til MX Sport Harebakken var et faktum. Foto: Skjermdump
Daværende butiikksjef la ut dette innlegget på Workplace da konkursen til MX Sport Harebakken var et faktum. Foto: Skjermdump

– Hva tenker du om at konkurrenten feirer at dere mistet jobben?

– Det er hårreisende. Som regel er konkurrenter gode venner og unner hverandre ting, men her var det stikk motsatt. Det er ikke en leder verdig i en så stor kjede, sier han.

– Hva holder dere på med?!

TV 2 har snakket med Thone Louise Frydenlund, som jobbet i butikken da videoen ble publisert.

Hun var på studiereise i Lesvos da hun så videoen bli publisert på den interne Workplace-gruppen for de ansatte.

– «Hva er det dere holder på med der hjemme?», tenkte jeg. Jeg sa opp dagen etter. Det var en ganske stor gjeng som reagerte på det. Jeg viste videoen til reisefølget mitt, og de reagerte med sterk avsky til holdningene, sier hun.

Hun forteller at hun på det tidspunktet var student og trengte pengene, men følte likevel at hun måtte slutte.

– Dette strider mot mine moralske syn. Man følte seg nesten presset til å slutte opp om en ukultur for ikke å bli en outsider. Det var ikke et vanskelig valg å slutte, selv om jeg trengte pengene, sier Frydenlund.