Anders Mol og Christian Sørum er de store favorittene før sitt første VM.
Anders Mol og Christian Sørum er de store favorittene før sitt første VM. Foto: Heiko Junge

– Det er helt vilt å være favoritter i vårt første VM

Fredag starter sandvolleyball-VM i Hamburg. De aller største favorittene er to norske VM-debutanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norges åpningskamp mot Cuba fra klokken 19.15 på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo!

– Det er helt vilt å være favoritter i vårt første VM, sier Anders Mol (21) og Christian Sørum (23) på telefon fra VM-byen Hamburg.

I VM for to år siden hadde ikke nordmennene nok poeng til å være med. Etter et fantastisk år er de nå favoritter til å ta hjem de aller edleste medaljene. Gjør de det blir de tidenes yngste VM-vinnere, og de første nordmennene til å vinne VM i sin nåværende form.

– Det er kjempestas, men ikke noe vi tenker så mye på. Det er vårt første VM, så vi har alt å vinne, sier Mol.

Nordmennene har ikke satt seg noe konkret resultatmål, men er klare på at de kan slå alle.

– Vi har ikke noe direkte mål. Det er mange gode lag, og vi må ta en kamp av gangen. Men vi kan slå alle, så vi må drømme om gullet, sier Sørum.

Selvtilliten i orden

Før det ble finaletap i siste turnering før VM hadde det norske laget vunnet 23 kamper på rad. Før tapet i Polen vant de tre strake turneringer. Nordmennene er klare på at de ikke lar tapet knekke selvtilliten.

– Det var noe drit, men det påvirker ikke selvtilliten vår. Vi vet vi kan spille god volleyball, og spiller vi bra kan vi slå alle, mener Mol.

De siste dagene før avreise til Hamburg brukte duoen til trening og avkobling i Åmli i Aust-Agder.

– Vi reiste til Åmli sammen med det andre norske laget. Der hadde vi noen dager der vi koblet av med vannscooter, golf og andre sosiale aktiviteter. Så reiste vi hit til Hamburg fem dager før VM-start for å bli vant til banen og klare til mesterskapet, forteller Sørum.

– Alltid en god fight med Nederland

Nordmennene er klare på at de ikke frykter noen i mesterskapet, men at det definitivt er lag som passer dem dårligere enn andre.

– Vi har et toppnivå nå som ingen kan matche, men det blir alltid en god fight med Nederland. Vi har tapt sju av ni kamper mot Alexander Brouwer og Robert Meeuwsen siste året. Vi slo dem nå sist med minst mulig margin, men det blir alltid tett, sier Mol.

– Vi har prøvd å finne ut hvorfor vi sliter mot akkurat dem, men det er vanskelig å peke på én ting. De spiller alltid bra mot oss, mens de kan slite mot enklere motstandere. Vi tror det har med innstilling å gjøre, de skal liksom ikke tape mot to juniorer. Da hever de seg og spiller bedre, sier duoen om sine nederlandske utfordrere.

De forteller at det både kan være fordeler og ulemper ved å være laget alle vil slå.

– Det kan slå litt begge veier. Hvis motstanderne føler de spiller bra mot oss bygger de opp selvtillit. Gjør vi det vi skal og går foran tidlig kan de fort bare gi seg.

– Da tenker de at det er greit å tape for oss siden vi er det beste laget. Det er viktig å få en god start, så de gir opp og ikke får selvtillit, mener Mol.

– Ingen tvil om at de er gode nok til å vinne

Vegard Høidalen var med på å ta Norges hittil eneste VM-medalje da han sammen med Jørre Kjemperud tok bronsen i 2001. Han er ikke i tvil om at det norske laget har det som skal til for å vinne.

– Det er ingen tvil om at de er gode nok til å vinne, men vi må forstå at det er ekstremt jevnt. At de har klart å vinne sju av de siste ti turneringene er egentlig helt uforståelig, og veldig spesielt. Hver eneste kamp i main draw i World Tour møter de lag som kan slå dem, sier han til TV 2.

– At de har vunnet så mye betyr at de har en x-faktor. Det er så hinsides små marginer, og derfor er det de har gjort ekstremt imponerende. Det er vanskelig å sette fingeren på hvordan de har klart det. De er helt spesielle. Marginene er så små at det nå godt kan gå tre år uten at de vinner en turnering selv om de spiller godt.

Høidalen er ikke i tvil om at nordmennene har det som skal til for å skrive seg inn i historiebøkene som tidenes aller beste lag.

– De kan bli historiens beste lag. De er allerede oppe og snuser på å være det beste laget i World Tour-historien, men det er fortsatt et stykke opp. Det er fortsatt langt opp til de aller beste i historien, men de har begynt å gå den veien og det blir veldig gøy å følge dem.

– De har masse press på seg

Høidalen er klar på at det er et annet press som venter de norske gutta når de nå skal spille et VM som favoritter.

– Dette er egentlig den første turneringen der jeg føler de har et press. De har vært unge, talentfulle gutter som har gjort det ekstremt bra. Nå er de nummer én, og laget alle vil slå. Det er en svær greie, som fører til masse press. Volleyball er en kjempestor idrett på verdensbasis, forteller Høidalen.

Bronsemedaljevinneren fra 2001 mener det er mange lag som er gode nok til å slå nordmennene.

– Brasilianske Bruno og Evandro slo dem i turneringen i Polen. Det er et lag som har kvaliteter som gjør at de er ekstremt vanskelige å spille mot om de er på sitt beste. Amerikanske Dalhausser og Lucena har vært til og fra i World Tour, men er å regne med.

Som de norske gutta ser også Høidalen det nederlandske laget med Alexander Brouwer og Robert Meeuwsen som en utfordrer.

– Nederland er det siste europeiske laget som vant VM, og er alltid farlige. De tre lagene regner jeg som veldig farlig. Så er det noen gode polske lag, men jeg tror ikke de tar Anders og Christian.

– Det er mange kanongode lag som kan ta dem, men det er de som er favoritter, og det er det en grunn til. Likevel er marginene så små at de kan ryke rett ut uten nødvendigvis å ha spilt dårlig, avslutter Høidalen.