POENGKONGE: Peter Sagan har tradisjonelt vært en av de største poengplukkerne i Tourmanager. Er han på ditt lag i år?
POENGKONGE: Peter Sagan har tradisjonelt vært en av de største poengplukkerne i Tourmanager. Er han på ditt lag i år?

Ekspertens tips: – Ikke planlegg kjæresteferie

Få Tourmanager-tips fra fjorårets vinner.

Er du klar for å slå vennene dine? Sett opp ditt Tourmanager-lag her!

Om en drøy uke starter Tour de France i Brüssel. I de påfølgende tre ukene skal sykkelstjernene knive om verdifulle sekunder på flate, kuperte og bratte etapper.

Rytterne i Frankrike svetter liter etter liter på jakt etter heder, ære og flotte premier. Det samme kan du gjøre fra sofakroken i Norge.

I Tourmanager kan du sette opp ditt eget managerlag. Det er selvsagt helt gratis å delta. Premier fra Skoda deles ut til dagsvinnere og de beste i sammendraget.

Excel-mannen

I fjor var det laget «Mamma Mia» som gikk helt til topps. Ingunn Aagedal Schinstad står som eier av laget, men hun innrømmer at det var sønnen Jørgen som tok de avgjørende beslutningene.

– Sønnen min er sportssjef og hjernen bak. Jeg har kommet med sterke ønsker. Det kan være om ryttere er sympatiske eller usympatiske, humrer Schinstad.

Jørgen Aagedal Sundt (29) beskriver triumfen i 2018 som «kjempemagisk». Han har en analytisk tilnærming til Tourmanager. 29-åringen har én førsteplass, én fjerdeplass og to andre topp 10-plasseringer i spillet. Han deler gladelig sine beste tips til ivrige Tourmanager-spillere.

– I forkant lager jeg et Excel-skjema der jeg fører opp alle etappene og hvilke ryttere jeg tenker jeg vil ha på de ulike etappene. Da vet jeg hvor mange bytter jeg har igjen og hvor jeg skal gjøre de ulike byttene. Jeg har en plan i utgangspunktet. Så er det alltid noen ryttere som ryker i første uke med skader eller sykdom. Da er det tilbake til tegnebrettet. Men jeg prøver å holde meg til planen så mye som mulig - ikke la seg friste til å gjøre bytter tidlig. Det får man svi for seinere, sier han.

Her setter du opp ditt Tourmanager-lag

VINNERBRØLET: Så glad ble Jørgen da Tourmanager-triumfen var i boks.
VINNERBRØLET: Så glad ble Jørgen da Tourmanager-triumfen var i boks.

– Hun er veldig forståelsesfull

I løpet av de tre ukene har man 25 bytter til rådighet. Byttene er verdifulle, noe en rekke Tourmanager-spillere har fått smertelig erfare i den siste uken.

– Jeg prøver å spare så mange som mulig. I år er det lagtempo på 2. etappe. Det er typisk dumt. Man vil gjerne ha noen andre der enn på de andre etappene. Da er det noen avveininger om hvor mange bytter som må gjøres for én etappe og hva de er verdt. Jeg prøver å lage tre bolker. En bolk for uke én, en bolk for uke to og en bolk for uke tre med ryttere som jeg har tenkt til å ha. Grunnen til Excel-skjemaet er for å vite hvor mye penger jeg har igjen hele tiden. Da vet jeg at byttene mine går opp og at jeg ikke må gjøre to bytter for å få inn én spesiell rytter.

– Har du enkle råd for de som ikke driver med Excel-skjema?

– Dere må skaffe dere Excel-skjema for å gjøre det bra. Ellers er et enkelt råd å tenke på hvordan poengene blir ganget opp ut fra hvilken kategori rytterne tilhører. Et annet tips er ikke å planlegge kjæresteferie for så å finne ut at du må bruke mange timer på Excel-ark. Det er ikke spesielt populært. Det har ikke noe med spillet å gjøre, men mer et generelt tips, sier han.

29-åringen snakker nemlig av erfaring. I fjor ble det langt færre paraply-drinker og timer ved bassengkanten enn planlagt.

– I fjor bommet jeg på datoene og bestilte ferie slik at den første uken i Syden overlappet med den siste uken i Tour de France. Jeg brukte mange timer på å regne på Excel-arkene mine på hotellrommet. Men det var veldig deilig og spennende å sitte på siste dag å vite hvem som måtte havne på hvilke plasser for at det skulle gå min vei, sier han.

Heldigvis har han en samboer som lar ham leve ut Tourmanager-drømmen. Sundt får følge hvert tråkk fra sofakroken.

– Hun er veldig forståelsesfull, men hun var nok fornøyd med at jeg vant slik at jeg fikk noe igjen for at jeg brukte så mye tid på det, ler han.

Sundt kommer til å være godt forberedt før årets Tourmanager-utgave.

– Det blir noen timer med planlegging i helgen. Samboeren min er heldigvis borte på Syden-reise. Da kan jeg bruke så lang tid jeg bare vil, humrer han.

– Du har rett og slett sendt henne bort?

– Hehe, nei, de har reist på egenhånd. Hadde hun reist én uke seinere kunne jeg faktisk sett på uten å måtte si nei til hennes forslag om å gjøre noe annet. Hadde hun dratt tre uker seinere kunne jeg fått sett siste uken uten hennes forsøk på å forstyrre meg, sier han lattermildt.

Finn klatrekongen

Foreløpig er i hvert fall planleggingsfasen i boks.

– Jeg setter meg ned helgen før for å se på hele ruten og hvilke ryttere som skal være hvor. Jeg liker å gå gjennom etappeprofilene og spesielt se på de siste kilometerne av hver flate etappe. Da ser jeg om det er tekniske avslutninger. En rytter som Peter Sagan vil for eksempel gjøre det mye bedre i en avslutning hvor det er mye teknisk kjøring inn mot mål kontra rett frem. Jeg leser en del analyser på andre nettsteder om hvem de tror kommer til å gjøre det bra, for eksempel Inner Ring, Procycling og Cyclingnews. Et godt tips er å følge Tour de France på Twitter. Da får man vite hvilke hvem som av ulike årsaker må trekke seg fra dagens etappe. Jeg sitter på kvelden og regner ut hvem jeg skal ha på etappen dagen derpå, men jeg gjør ikke byttene før på rittdagen. Da brenner man ikke bytter på feil rytter, sier han.

29-åringen diskuterer hver etappe med kompisen Eirik Jokerud. Han føler det hjelper å få innspill. Et nyttig tips er å finne ut hvilke ryttere som går for å vinne klatretrøyen.

– De er ofte i brudd. De vinner ikke så mange etapper, men de plukker mange poeng underveis. De er utfordrende, for det er en trøye som er vanskelig å treffe på. Jeg bruker mye tid mellom etappene vil å vurdere hvem jeg tror går i brudd.

Han har lenge vært fascinert av Tour de France og sykkel. Kunnskapen er svært nyttig når han pusler med laget sitt.

– Jeg følger med på Tour de France fra før. Jeg synes det er kjempegøy. Dette er bare et spill som gjør at du får det enda mer moro ut av å se Tour de France. Da kan man bry seg om hvem som vinner en innlagt spurt eller er først over en kategorisert stigning. Det er et spill man kan vinne, og det er alltid gøy å vinne spill. Jeg tror at man, ved å benytte data, kan redusere flaks i spillet. Det er flaks og tilfeldigheter som skiller spillerne fra nummer én til nummer 100. Om man har kunnskap og setter seg inn i ting blir man topp 500, sier han.

En ting forandrer seg i hvert fall ikke fra år til år.

– Det kommer til å være mange stygge ord og tanker om ryttere som burde vært i bruddet og ikke er det, og ryttere som er i bruddet som jeg ikke har. Men det skaper en ekstra dimensjon, sier Tourmanager-eksperten.

Førstepremien i Tourmanager er en Skoda EMTB-sykkel til en verdi av kr 35 000. I tillegg er det fine dagspremier. Sundt mener det er en ekstra gulrot.

– I 2011 hadde dere en landeveissykkel til 10 000 som dagspremie. På en etappe var jeg fem poeng unna å vinne. Da ble jeg så irritert at jeg gikk på sportsbutikken og kjøpte meg landveissykkel, forteller han.