ETT AV FIRE: Ellen White jubler for scoring mot Kamerun. Det er bare en av hennes fire i VM til nå.
ETT AV FIRE: Ellen White jubler for scoring mot Kamerun. Det er bare en av hennes fire i VM til nå. Foto: Philippe Huguen/AFP

Superspissen sammenlignes med van Nistelrooy, Shearer og Owen

– Jeg har ikke sett noen som er bedre i VM, sier Englands landslagssjef.

Se Norge-England på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag 21.00 (sendestart 19.45 på Sumo og tv2.no, 20.30 på TV 2)

Le Havre, Frankrike (TV 2:)

Dersom Norge skal lykkes i å temme England torsdag, kan «rovdyret» på topp være den fremste bidragsyteren å stanse.

Ellen White har scoret fire mål på fire kamper i VM, og blir forut for kvartfinalen hyllet av sin trener.

– Hennes karaktertrekk er som van Nistelrooy, Shearer og Owen. Hun har gått fra å være en hardtarbeidende spiller til et rovdyr, sier Phil Neville.

– Jeg har ikke sett noen som er bedre i VM

Den tidligere Manchester United- og England-spilleren vet hva han snakker om, ettersom de tre førstnevnte alle er spillere han selv jobbet tett med gjennom karrieren. England-sjefen mener Whites spissprestasjoner i mesterskapet til nå er uten sidestykke.

– Ellen har hevet spillet sitt til et nytt nivå. Vi snakker om den spilleren jeg så i EM for to år siden, som spilte på venstrekanten og folk først og fremst tenkte på som et arbeidsjern og en som ville gjøre en jobb for laget uavhengig av hvor man plasserte henne. Nå er hun en av en av de største angriperne i turneringen. Jeg har ikke sett noen som er bedre i VM, det må jeg si, sier Neville.

Tenker ikke på toppscorertittelen selv

Selv er White mest opptatt av lagets prestasjoner når TV 2 konfronterer henne med at en potensiell tittel som VM-toppscorer lurer i horisonten.

– Min prioritering er laget. Min prioritering er å bidre enten utenfor eller på banen, og fokusere på hvordan vi kan få det resultatet vi ønsker mot Norge, sier 30-åringen.

Til tross for at engelskmennene allerede har møtt Japan dette mesterskapet, et lag som har tatt sølv og gull i de to foregående VMene, mener White at det kreves enda mer av henne og lagvenninnene når Norge står på motsatt banehalvdel i Le Havre.

– Jeg forventer at de er fysiske, godt organiserte og gode teknisk. Vi må virkelig få til spillet vårt. Japan var åpenbart en veldig tøff kamp, men dette er en kamp der alt kan skje. Det er definitivt vår hardeste test til nå, sier storscoreren som like før mesterskapet signerte for hardtsatsende Manchester City.

– Det er bare å grue seg til hun begynner å skyte med høyre

En av grunnene til at White har et såpass godt mesterskap kan ironisk nok være at hun mistet deler av klubbsesongen med Birmingham City på grunn av ryggproblemer. Det betød at verken hun eller angrepskollega Jodie Taylor (som slet med kneproblemer) ikke kom inn i England-leiren før i januar, og ifølge Neville høster hun nå fruktene av å være mer uthvilt enn mange andre.

– Begge spissene min er utrolig uthvilte, og det kan man se på dem. I Ellen ser man nå en spiller som er på et absolutt maksimum av sitt potensiale, med ferdigheter, selvtillit og tro. Fire mål med venstrefoten nå, og det er hennes svakeste fot. Det er bare å grue seg til hun begynner å skyte med høyre, sier Neville.

Er blitt en fullstendig ny spiller

England-sjefen trekker også fram det faktum at spissen nå konsentrerer seg mer om det som faktisk skjer inne i feltet enn alt som har foregått utenfor som en suksessfaktor.

– Arbeidsinnsatsen og innstillingen er uten sidestykke. Vi må holde henne tilbake. Vi må si til henne at energien skal være der når ballen havner i boksen, og hun har lært det på den tøffe måten. I seks måneder har hun sett på meg som om jeg var gal hver gang jeg har sagt «slutt å løpe, slutt å løpe, slutt å løpe» til henne. Hun har vært ute til høyre, ute til venstre og dypt nede.

– Det har vært den største endringen. Nå er alt hun tenker på mål. Ja, hun er en lagspiller, men hun har den ubarmhjertigen nå, der det handler om mål. Det er slik jeg vil at spissene mine skal ha det. Jodie har vært et rovdyr hele karrieren, og nå har også Ellen fått litt mer av «killerinstinktet» i spillet sitt, sier Neville.

Duell mot stoppere som kjenner henne godt

Torsdag er det opp til Norge å stoppe henne, og White selv ser frem til tøffe dueller mot et stopperpar hun kjenner godt til fra den engelske WSL.

– De har hatt et veldig bra mesterskap til nå. Jeg så så Australia-kampen, og de spilte en veldig god kamp. De klarte å holde Sam Kerr veldig stille. Uansett om det er Jodie eller jeg som spiller, vil vi ha fokus på de midtstopperne og se på hvordan vi kan komme oss inn i rommene rundt dem, sier White.

Maria Thorisdottir synes det er hyggelig med skryt, og ser nå frem til å møte den mestscorende europeiske spilleren i VM til nå.

– Det er hyggelig å høre det. Det viser jo at vi har prestert bra i dette mesterskapet her, og at vi har litt respekt. En må ta med seg det som en positiv ting inn i kampen mot dem. Hun er en ekstremt smart spiller, og litt annerledes enn hva Sam Kerr var. Hun er en dyktig spiss og har scoret mange mål. Det blir en tøff spiss å stoppe, sier Chelsea-stopperen.

– En kjenner jo litt til spillerne, men så er de på et annet lag nå når de spiller for England kontra i deres klubblag, så det blir litt annerledes. Men jeg vet at det er et veldig bra lag, og de har gode spillere i alle posisjoner. Men vi har møtt ekstremt gode lag i nesten alle kamper, så jeg føler vi er godt rustet og forberedt, sier Thorisdottir.

Se Norge-England på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag 21.00 (sendestart 19.45 på Sumo og tv2.no, 20.30 på TV 2)