Trekker søknaden etter ønske fra Carlsen.
Trekker søknaden etter ønske fra Carlsen. Foto: Carina Johansen

Norge trekker søknaden om sjakk-VM i 2020

Stavangers søknad om å få sjakk-VM i 2020 trekkes. Det skjer like etter at Team Carlsen gikk hardt ut mot søknaden på Facebook.

Det skriver Norway Chess i en pressemelding. Stavanger ble i mars valg foran Oslo, Bærum og Kragerø som søknadsbyer.

I pressemeldingen skriver Norway Chess, som var valgt av Norges Sjakkforbund som Norges kandidat til sjakk-VM 2020, at Magnus Carlsen har bedt dem om ikke å søke om å få arrangere VM fordi han mener presset er for stort på hjemmebane.

Norway Chess skriver at de har jobbet hardt med å sikre et VM-arrangementet verden ikke har sett før, og at Det internasjonale sjakkforbundet har uttalt at de var meget sterke søkere.

«Med de ytringene som nå er kommet fra Carlsen ser vi ikke lenger muligheten/vitsen til å fortsette prosessen med å få VM i sjakk til Norge i 2020. Det blir umulig for oss som arrangør å jobbe for å få det til, når det er så mye usikkerhet rundt om verdensmesteren i det hele tatt kommer til å spille i Norge», skriver de i pressemeldingen.

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø er svært skuffet over utfallet.

– Regionen har stått samlet bak dette initiativet og jobbet iherdig for å få et sjakk-VM realisert i Stavanger, sier hun.

Carlsen kritiserte valget

Torsdag gikk Magnus Carlsens pappa Henrik Carlsen hardt ut mot valget av Stavanger som arrangørby på Facebook. Han mente planene burde bli lagt på is.

– Vi ber om at norsk sjakk og Stavanger legger til siden kampen om et VM på hjemmebane i denne omgang, skrev han på vegne av seg selv, sønnen Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein.

Carlsen skriver at i motsetning til i de fleste andre idretter er det på grunn av presset det medfører en ulempe for Magnus å spille på hjemmebane.

«Å spille sjakk-VM på hjemmebane i Norge er på den ene side en helt unik drøm og mulighet som kan gå i oppfyllelse en eller annen gang, men i utgangspunktet også en vesentlig sportslig ulempe pga mer eksponering og mer trykk fra høye forventninger», skriver ha videre.

Carlsen skriver at å spille i Oslo eller Bærum kunne kompensert for noe av presset ved at han kunne bo hjemme, men at dette ikke er mulig i Stavanger.

Foreslo todelt løsning

Henrik Carlsen skriver at sønnen gikk med på et VM der halve ble spilt i Oslo og halve i Stavanger av respekt for Stavangers gode søknad, selv om han ikke så det som sportslig optimalt. Carlsen skal ha vært så lysten på den løsningen at de selv tok kontakt med det internasjonale sjakkforbundet FIDE.

Han mener det er uforståelig at Magnus ikke har vært en formell høringspartner da arrangørby skulle velges fordi han tross alt er den som skal spille kampen.

– Vi ble dog muntlig bedt om innspill. Espen og jeg var tydelige på hva Magnus ønsket i møte (i slutten av januar) og flere ganger på telefon i mars til generalsekretær Nesheim. Nesheim la frem Magnus sine synspunkter for sentralstyret, og vi var naivt trygge på at Magnus ville bli lyttet til, skriver Carlsen.

– Det håper vi at også resten av sjakk-Norge kan gjøre, og at entusiastene i Stavanger - til tross for åpenbar frustrasjon og skuffelse - kan akseptere at vi har uforbeholden respekt og aktelse for dem selv om Magnus ikke ønsker en VM-kamp i Stavanger.

(©NTB/TV 2)