CHARTER: Den greske øya Kreta er et yndet reisemål for charterturister, med sine høye temperaturer og fine sandstrender. Her fra Kalamaki beach ved byen Chania.
CHARTER: Den greske øya Kreta er et yndet reisemål for charterturister, med sine høye temperaturer og fine sandstrender. Her fra Kalamaki beach ved byen Chania. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Ny undersøkelse om sommerferie:

Rekordmange dropper charter

NHO Reiseliv har spurt nordmenn om hvilke planer de har for sommerferien 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av fire nordmenn skal ta sommerferie i 2019. Andelen som har tre eller flere uker ferie har blitt lavere de siste fem årene.

Mens 35 prosent svarte at de skulle ha lang ferie i 2014, svarer kun 27 prosent det samme i år.

Dette kommer frem i en undersøkelse som Kantar TNS har gjennomført på oppdrag fra NHO Reiseliv blant 1132 nordmenn over 18 år.

Ferie i Norge

Undersøkelsen viser at seks av ti nordmenn har planer om å feriere i eget land denne sommeren. Det er en liten oppgang fra året før, da tallet var på 54 prosent.

I år er det også for første gang flere som ville valgt norgesferie fremfor utlandet, dersom de kunne velge helt fritt.

Direktør for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: Per Sollerman
Direktør for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: Per Sollerman

– Vi ser et skifte fra et flertall som ønsker seg til utlandet, til et flertall som ønsker å feriere i Norge – hvis de kunne velge. Norge som reisemål er blitt trendy blant annet fordi reiselivsbedriftene har blitt gode til å lage produkter og opplevelser som aktive nordmenn tiltrekkes av, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Hun tror også at hensyn til miljøet er en av årsakene til at folk velger mer kortreiste ferier.

– Norge tilbyr kvalitetsopplevelser som er forankret i tradisjoner, men som også gjenspeiler våre moderne ønsker. Vi har spennende mat, spel og festivaler og storslagen natur, som både oppmuntrer til aktivitet og som er Instagram-vennlig, sier Krohn Devold.

Byferie

Som vanlig er det mange nordmenn som vil tilbringe sommerferien på hytta. Dersom man kun måtte velge én ferieform, svarer 47 prosent at de ville valgt dette.

Være med venner og familie eller drive med friluftsliv står også høyt på listen hos mange. Nytt i årets undersøkelse er det store antallet som planlegger såkalte «urbane aktiviteter» i sommer.

Urban ferie

  • Byvandring har økt fra 35 % (2017) til 43 % (2019)
  • Sightseeing har økt fra 20 % (2017) til 36 % (2019)
  • Restaurantbesøk har økt fra 56 % (2017) til 65 % (2019)

– En stadig mer urban befolkning tiltrekkes av en mer aktiv ferie med alt fra naturopplevelser til byvandring. Vi vil mer enn å bare ligge på en strand og sole oss, sier Krohn Devold.

Bilferien på vei opp

Charterferie blir stadig mindre populært blant nordmenn. I 2017 svarte 12 prosent at de ville reise med charter, og etter nedgang både i 2018 og 2019, er tallet nå på ni prosent.

For første gang er det også under 50 prosent som sier de skal på bade- eller solferie i utlandet i sommer. Det er en signifikant nedgang de siste par årene, fra 57 prosent som skulle på bade/solferie i 2017, til 45 prosent i 2019.

Bade-entusiasmen er heller ikke stor her hjemme. Kun 21 prosent av de som skal feriere i Norge, oppgir at de skal bade og sole seg i sommer.

Mens charterferien blir mindre attraktiv, er det andre former for ferier som vekker nordmenns interesse. Og noe som har hatt en betydelig oppgang de siste årene, er bilferien.

Mens syv prosent ville ty til bilen i 2017, svarer 12 prosent at de vil på bilferie i år. Dermed er bilferien den formen for ferie som øker mest de siste tre årene.

De populære stedene

Så hvor er det nordmenn ønsker seg til når de setter seg i bilen?

Som tidligere år er det Øst- og Vestlandet som er de mest populære sommerdestinasjonene i Norge. Nesten halvparten av de som skal feriere i Norge svarer at de har planer om å reise til Østlandet, mens nærmere en tredjedel svarer at de skal til Vestlandet.

I undersøkelsen har nordmenn blant annet fått følgende spørsmål:

«Tenk deg at du skulle reise på ferie i ett fylke i Norge i sommer, hvilket ville du valgt? Velg det fylket du synes det ville vært spennende /interessant å besøke løsrevet fra om du har feriested eller familie/venner der».

Her svarer mer enn en av tre at de ville besøkt et av fylkene i Nord-Norge. Hele en av fem ville besøkt Nordland.

Blant de under 30 år er ferie i Sogn og Fjordane betydelig mer foretrukket enn for de andre aldersgruppene. For de som er over 30 år er det Nord-Norge som trekker sterkest. Troms kommer på andreplass for de mellom 30-44 år, mens Finnmark er på andreplass blant de over 45 år.