SOL OG SOMMER: Fredag og lørdag blir det strålende sol og varme temperaturer i Sør-Norge. Søndag skjer det derimot en helomvending.
SOL OG SOMMER: Fredag og lørdag blir det strålende sol og varme temperaturer i Sør-Norge. Søndag skjer det derimot en helomvending. Foto: Johansen, Erik/ NTB scanpix

Denne landsdelen har en drømmehelg i vente

Finn fram solkremen og badeshortsen – knallværet fortsetter i Sør-Norge i helgen!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har det blitt satt varmerekorder for juni flere steder i Europa, og i Frankrike og Tyrkia ble det målt over 40 grader onsdag.

Denne ekstremvarmen ser ikke ut til å komme innom Norge på sin Europa-turné. Likevel får Sør-Norge en liten smakebit på de høye tallene på gradestokken de to neste dagene.

– Fredag gir høytrykket fortsatt mye fint vær i Sør-Norge, og siger sørover mot Danmark i løpet av dagen. Høytrykket holder største parten av områdene sør for Stad og Dovre tørre også fredag, men i løpet av ettermiddagen er det åpent for byger fra Sognefjorden og nordover, sier meteorolog ved Stormgeo, Mariann Aarbrekk, til TV 2.

Nord for Stad og Dovre fortsetter lavtrykket i nord å gi skyet til halvskyet vær med regn og regnbyger. På Vidda og øst i Finnmark blir det lite eller ingen nedbør.

Het lørdag i vente

Lørdagen blir på mange måter en forlengelse av fredagen, med noen få justeringer.

– Høytrykket som gir fint vær i Sør-Norge sklir nå vekk og går mot Polen og Europa. Det åpner for at det kan komme vind og nedbør. Etter hvert vil lavtrykket dominere, men sørlige deler av Østlandet og Sørlandet kommer akkurat unna dette lørdag, forteller meteorologen.

Lørdag synker temperaturene i Nord-Norge litt igjen, da lavtrykket i Barentshavet trekker noe østover.

– Det blir fortsatt bygevær og igjen nedbør som snø i høyden i Troms og Finnmark. Bygevær blir det også i Trøndelag, på Nordvestlandet og nord på Østlandet ettersom høytrykket gradvis flytter seg lenger unna, sier Aabrekk.

25 grader!

Aabrekk forteller at det er et ganske tydelig skille i sør og nord når det kommer til temperaturene fredag og lørdag.

– I Nord-Norge ligger temperaturene på rett under ti grader. På Vestlandet ligger de cirka på 15 grader, mens sør på Østlandet og Sørlandet får rundt 20-25 grader. I områdene rundt Oslo blir det over 25 grader lørdag, forteller hun.

Lørdagen blir med andre ord denne ukens varmeste dag østafjells. Imidlertid vil det skje en helomvending i været i denne landsdelen på søndag.

– Temperaturene vil synke. Det går fra over 25 grader på lørdag til 16-17 grader på søndag. I starten av neste uke blir det 15 grader på det varmeste, enkelte steder i landet, forteller Aabrekk.

I nord holder temperaturene seg mer på det jevne, og de kan forvente 7-10 grader på søndag.

Regntung søndag

Søndag kommer et lavtrykk inn i Nordsjøen fra vest, og tilhørende front vil komme innover Sør-Norge med skyet vær, regn og trolig tordenbyger.

– Fronten klarerer nokså hurtig nordover slik at Sør- og Østlandet venter en bedring i været i løpet av ettermiddagen og kvelden. Lavtrykket i Barentshavet svekkes og bygene avtar, men i løpet av ettermiddagen og kvelden trekker fonten fra sør nordover Nordland og det ventes skyet vær og regn her, sier hun.

Men selv om det er ventet store mengder med regnbyger søndag, trenger vi ikke å frykte en ny runde med ekstremvær, skal befolkningen i hovedstaden opplevde onsdag.

– På søndag er det et større system som er på vei inn, og da får vi ikke den samme lokale effekten. Da skal alle få litt hver, sier hun.