TUNGT: TV 2s ekspert mener tålmodigheten til Eirik Horneland er brukt opp etter cup-tapet for Aalesund, og en
TUNGT: TV 2s ekspert mener tålmodigheten til Eirik Horneland er brukt opp etter cup-tapet for Aalesund, og en Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB Scanpix.

– Horneland må erstattes

TV 2s ekspert Jesper Mathisen mener tiden er ute for "Prosjekt Horneland".

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Rosenborg røk på hodet ut av cupen på straffespark mot Aalesund øker stormen i styrke rundt "Prosjekt Horneland."

Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye fredet likevel trener Eirik Horneland overfor TV 2 etter det forsmedelige tapet onsdag kveld.

– Alle ser hvor hjelpeløst dette er

TV 2s ekspert Jesper Mathisen mener likevel at Rosenborg-trenerens tid på Lerkendal nå bør være forbi.

– Hadde jeg vært leder i Rosenborg, er det ingen tvil om at jeg ville gitt en annen trener sjansen. Horneland må erstattes, og hvis ikke noen snart forsvinner ut av dørene der oppe forstår jeg veldig lite. Dessverre er det nå begrenset hvem de kan få tak i, for alle ser hvor hjelpeløst dette er, sier Mathisen.

Han peker samtidig på det han mener er hovedgrunnen til at Horneland stadig får fornyet tillit.

– De som ansatte Horneland må også vinke han farvel, og skriver da samtidig under på sin egen oppsigelse. Det tror jeg ikke de er villige til, og det mener jeg er den største grunnen til at han har blitt sittende - og dessverre kommer til å fortsatt bli sittende. Men jeg kan ikke fatte og begripe hvordan Rosenborg som klubb kan sitte og se på dette. Dette prosjektet fungerer overhodet ikke, mener Mathisen.

Etter tolv spilte kamper i Eliteserien ligger Rosenborg på niendeplass - 13 poeng bak serieleder Molde - med kun elleve scorede mål.

TV 2s ekspert mener at ledelsen har malt klubben inn i et hjørne.

– Tenk hva dette koster både økonomisk og omdømmemessig. Det er nesten ikke folk på Lerkendal. Rosenborg må begynne å vinne kamper og engasjere. De har ikke råd til noe annet. Men ledelsen klarte ikke å lokke noen av toppvalgene til trenerjobben på Lerkendal før Horneland ble ansatt, og de sliter garantert enda mer nå. Jeg tror ikke de har et godt alternativ til å erstatte Horneland. Noe som er den andre grunnen til at han nok blir sittende, sier Mathisen.

Han er heller ikke overrasket over at Bjørnebye freder Horneland overfor TV 2 onsdag kveld.

– Det var akkurat som forventet, og han kan jo heller ikke si noe annet,

– Oppvisning i dårlig lederskap

Det er snart ikke eliteserieklubber igjen i cupen, noe som kunne gitt Rosenborg en enklere vei og en etterlengtet livline.

Men etter tapet for Aalesund onsdag kveld kan heller ikke cupen redde sesongen for trønderne.

– Cuptapet for Aalesund var nok en skuffende forestilling av Rosenborg i 2019. Det er helt sjokkerende å se hvor svake de faktisk kan være. Dette er den samme spillerstallen som har vunnet både Eliteserien og cupen greit de siste årene, men nå er det umulig å se noe som helst av dynamikk eller selvtillit offensivt, mener Mathisen.

Selv om en utskiftning av Horneland er det første og enkleste steget i å snu det trønderske krigsskipet, mener han at problemene før eller senere må tas fra toppen.

– Horneland er en flink trener, men i Rosenborg fungerer han ikke. Ivar Koteng har drevet klubben på sin måte i flere år og skadet omdømme til Norges største klubb. Samtidig har har sportslig leder Stig Inge Bjørnebye feilet på spillerlogistikk. Det har vært en oppvisning i dårlig lederskap, og alarmklokkene har ringt i lang tid. Det er helt klart flere som bør skiftes ut i ledelsen i Rosenborg, men du skifter ikke ut alle i en fotballklubb på en gang. De som insisterte på at Kåre Ingebrigtsen burde fjernes i fjor, ser rimelig dumme ut nå, for Rosenborg har ikke blitt bedre på noe som helst, avslutter Mathisen.