Analyse

Den nådeløse reisen

TEXAS (TV 2): Bildet av Valeria og pappaen hennes kan være det som endrer noe. Kanskje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rio Grande flyter sørøstover mot havet. Grenseelven mellom Mexico og USA ser rolig ut. Men under overflaten lurer farene.

Etter en uvanlig våt vinter og vår lenger nord i USA, renner regnvann og smeltevann fra fjellene i Colorado sammen. Strømmen er nådeløs og livsfarlig på denne tiden av året.

Hadde 26 år gamle Oscar fra El Salvador visst dette, hadde han helt sikkert ikke tatt med seg datteren Valeria på svøm over elven som skilte dem fra et liv der de var fordømt til fattigdom og en fremtid der det kanskje var håp.

Sammen i døden

Men Oscar kjente ikke farene. Han trodde han var sterk nok til å forsere den mektige elven. Det gikk galt. Da de ble funnet lå de begge med ansiktet ned i vannet ved elvebredden. Valeria rakk ikke å fylle to før hun forsvant fra denne verden.

Den tynne armen hennes rundt pappas hals. Den lille kroppen som ikke hadde klart å holde hodet over vannflaten. Det lille barnet. På elvebredden en ung mamma som hadde mistet alt.

Bildet

Fortsatt er det noen av oss som tror at et bilde kan bevege verden til å bli et bedre sted. I alle fall litt.

Husker du Alan Kurdi? Den tre år gamle syriske gutten som ble skylt i land på en strand i Tyrkia. Om ikke annet skapte bildet et folkelig engasjement og krav om at noe må gjøres for de som flykter fra elendigheten.

Nå har amerikanerne fått sin Alan. Valeria og pappaen hennes, Oscar. Kanskje blir de stående som symbolene på den desperasjonen, frykten og fattigdommen som mange mennesker i Mellom-Amerika føler på. Kanskje.

Berører

– Vi har akkurat fått inn et bilde, som vi vil at dere skal se, sa ankerkvinnen Stephanie Ruhle på nyhetskanalen MSNBC.

Bildet kom opp på skjermen. Etter noen sekunders total stillhet var stemmen hennes helt forandret. Ruhle fortalte om Valeria og Oscar. Stemmen brast, og ankerkollega Ali Velshi tok over. Også han tydelig merket av tragedien som hadde rammet den lille familien.

Dagen før var en kvinne og et lite barn funnet døde litt lenger vest langs grensen. Drept av heten, og utmattelse. Reisen til mulighetenes land er tøff og nådeløs.

Vokterne

Enda lenger vest i Texas blir jeg med den amerikanske grensevakten Fidel Baco på patrulje. Vi har knapt kommet i gang før en familie på åtte fra Guatemala løper over et av stedene der hverken elv eller mur sperrer grensen. De sniker seg mellom noen togvogner, men blir snart pågrepet og tatt i forvaring.

Med fire år gamle Kimberly festet med en babysele på magen, kommer 18 år gamle Theresa gående rett mot oss. Den unge moren har fått beskjed om at det er dette hun må gjøre. Gå over grensen, og melde seg hos en av patruljene for å søke asyl.

– Forsiktig, sier Baco, og peker på den leirete grunnen.

– Det er glatt der.

Theresa skjelver. Hun er redd.

– Nå arresterer vi deg og plasserer deg på et trygt sted til vi har avgjort din status.

Kimberly forstår lite av det som skjer. Men morens redsel kjenner hun nok. De blir plassert i baksetet på en patruljebil og kjørt avgårde.

Krise

Det er en ekstrem krise på grensen mellom USA og Mexico. President Donald Trump har helt rett i dette. De siste ni månedene har rundt 600 000 mennesker tatt seg ulovlig inn i USA. De søker asyl i et system som for lengst har kollapset under det enorme presset. Theresa får en rettsdato flere måneder frem i tid, og blir sluppet fri. Det er ikke plass til å huse alle.

Barn kommer alene. Kanskje er de skilt fra foreldrene under flukten. Amerikanske myndigheter må ta vare på dem, men har ikke kapasitet. Derfor plasseres barna i leire. I store bur der de eldre barna får beskjed om å passe på de yngre. Det kan gå flere dager mellom hver gang de bleieløse småbarna får tilbud om vask og tannpuss.

Situasjonen er kritisk. Frykten for at en mur skal reise seg gjør at strømmen av migranter øker. Donald Trump har holdt tilbake bistand til noen av de mest fattige landene i Mellom-Amerika. Om noe, bidrar det til å øke desperasjonen.

Demokratene i kongressen er i krig med presidenten om hvordan krisen skal løses. Forholdet mellom de to partene er i utgangspunktet så elendig som det kan bli.

Men nå tvinger kanskje velgerne politikerne til å finne en løsning på tragedien. Sammen. En tverrpolitisk løsning som både sikrer USAs grenser og rettighetene til de som er på flukt. Kanskje.

Bildet av Valeria og pappaen hennes kan være det som endret noe. Kanskje.