DET SISTE BILDET: Retten mener at drapet på Sunniva Ødegård (13) var seksuelt motivert. Denne selfien tok hun kort tid før drapet.
DET SISTE BILDET: Retten mener at drapet på Sunniva Ødegård (13) var seksuelt motivert. Denne selfien tok hun kort tid før drapet. Foto: Privat

dømt til 11 års forvaring:

Retten mener drapet var seksuelt motivert

En 18 år gammel mann er dømt til 11 års forvaring for drapet Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i fjor sommer. Retten mener at en tidsbegrenset fengselsstraff ikke er nok til å verne samfunnet mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg møtte han i morges, og vi gikk gjennom dommen. Han tok det med fatning fordi han var forberedt på at dette kunne bli resultatet, men samtidig er han litt skuffet, sier forsvarer Aleksander Steinsvåg til TV 2.

Han opplyser at dommen vil bli anket. Advokaten mener det ikke er grunnlag for å dømme 18-åringen til forvaring.

– Jeg merker meg at retten har vært i tvil, og det spørsmålet kan få sin endelige avklaring i høyesterett, sier Steinsvåg.

Hentet bensin i brusflaske

Litt før klokken 23 om kvelden den 29. juli i fjor var Sunniva Ødegård på vei hjem fra en kamerat i det stille boligområdet på Varhaug i Rogaland.

Tilsynelatende uten foranledning ble hun angrepet av en da 17 år gammel gutt. Han slo Ødegård minst tre ganger med en hammer slik at hun senere døde av skadene.

Etter å ha slått henne, dro 18-åringen hjem før han syklet ut til en bensinstasjon. Der fylte han en brusflaske med bensin og dro tilbake til åstedet. Ifølge dommen misbrukte han 13-åringen seksuelt før han flyttet og deretter forsøkte å sette fyr på liket.

Cirka klokken 03.04 om natten, rundt fire timer etter angrepet, så 18-åringen flere personer som gikk ute på leting etter Ødegård. Han fikk panikk og dro fra åstedet.

Morgenen etter oppsøkte han politiet i følge med onkelen sin. 18-åringen ble først avhørt som vitne, men i løpet av avhøret ble han pågrepet og siktet for drapet.

SORG: Lys, blomster og bamser ble lagt ned ved åstedet, som ligger like ved huset 13-åringen bodde i.
SORG: Lys, blomster og bamser ble lagt ned ved åstedet, som ligger like ved huset 13-åringen bodde i. Foto: NTB Scanpix

I ettertid har 18-åringen erkjent drapet, men han nekter for å ha utført de seksuelle handlingene han i tillegg er domfelt for.

TV 2 har så langt ikke lyktes med å få en kommentar fra 18-åringens forsvarer, Tor Inge Borgersen.

Bestemte seg for å drepe

I dommen går det frem at Ødegård og hennes jevnaldrende kamerat hadde vært utendørs på Varhaug cirka 45 minutter forut for drapet. Da hadde de sett 18-åringen sykle rundt.

Cirka 22.30 om kvelden begynte 13-åringen på den 590 meter lange gåturen hjem. Hun snakket i telefonen med en gutt som hun hadde blitt kjæreste med den samme dagen.

Da Sunniva gikk i Møllevegen i retning av broen over jernbanen, fulgte tiltalte etter henne. Angrepet skjedde mens hun snakket i telefonen. I dommen heter det:

«Han hadde allerede sett henne og bestemt seg for å drepe henne. Han hadde lagt fra seg sykkelen, tatt hammeren ut av sekken og lagt den under klærne før han gikk etter henne».

Seksuelt motivert

Retten mener at drapet «fremstår klart seksuelt motivert ut fra hans internettsøk». De viser til at 18-åringen tidligere har søkt på materiale som seksualiserer barn.

Retten mener at Sunniva Ødegård var forsvarsløs, og de viser til at hun ikke hadde noen skader som tyder på at hun forsøkte å avverge drapet.

Dommerne mener det er straffeskjerpende at drapet fremstår som planlagt og at 13-åringen trolig ikke døde umiddelbart av skadene.

Dersom domfelte var over 18 år på gjerningstidspunktet, ville straffen blitt satt til 18 års fengsel, ifølge dommen. Maksstraffen for barn i Norge er imidlertid 15 års fengsel.

Tvil om tilregnelighet

Retten mener imidlertid at tidsbegrenset fengselsstraff ikke er nok til å verne samfunnet mot 18-åringen.

«I kombinasjon med det urovekkende motivasjonsbildet, mener retten at en viktig risikofaktor for framtidig voldsbruk er knyttet til tiltaltes følelsesmessige fungering med manglende innlevelse og evne til skyldfølelse. Det er risikofaktorer som vanskeligere lar seg endre ved behandling eller ved lengre opphold i fengsel».

Derfor dømmer de ham til 11 års forvaring med en minstetid på syv år.

Det har vært knyttet tvil til 18-åringens tilregnelighet på drapstidspunktet. Retten konkluderer med at han var strafferettslig tilregnelig og at eventuelle psykoser var forårsaket av selvforskyldt rus.

I retten kom det frem at den domfelte mannen begynte å ruse seg på cannabis i 15-16-årsalderen, at han havnet i dårlige miljøer og at han begikk mindre alvorlige kriminelle handlinger.