SKREKKELIGE FORHOLD: Flere migrantbarn ble funnet innesperret i forferdelig celler med et åpent toalett midt i rommet, forteller en advokat som har fått tilgang til mottaket.
SKREKKELIGE FORHOLD: Flere migrantbarn ble funnet innesperret i forferdelig celler med et åpent toalett midt i rommet, forteller en advokat som har fått tilgang til mottaket. Foto: Paul Ratje

Migrantbarn hentet ut fra skrekkleir i Texas

Rundt 250 migrantbarn er hentet ut av et overfylt mottak i Texas, der de ifølge advokater har vært holdt innesperret under forferdelige forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av advokatene som fikk tilgang til barna på mottaket i Clint, en halvtimes kjøretur sørøst for El Paso, forteller til BBC at han fant dem «innesperret i forferdelige celler med et åpent toalett midt i rommet». Der måtte barna både sove og spise.

Andre bekrefter beskrivelsen og slår fast at barna, de fleste av dem fra Mellom-Amerika og skilt fra foreldrene i 2018, ble holdt innesperret under helt uholdbare forhold.

– Ingen tok seg av disse barna, forteller professor Warren Binford ved Williamette University i Oregon etter et besøk på mottaket i Clint.

Avsløringen har vakt kraftige reaksjoner i USA, og tirsdag kunngjorde John Sanders, den fungerende sjefen for den amerikanske grenseetaten som har ansvaret for mottaket, at han går av etter få måneder i jobben.

Sanders sa forrige uke at problemene i de lukkede mottakene skyldes pengemangel.

Lus og sykdom

– Flere hundre av dem ble holdt innesperret i en lagerbygning som nylig ble satt opp på eiendommen til mottaket, forteller professor Binford etter besøket i Clint.

– Cellene var overfylte, det var lus der og et utbrudd av influensa. Barna blir holdt i isolasjon, uten tilsyn fra voksne. De er svært syke og lå på gulvet på matter, forteller han til BBC.

– De hadde på seg de samme skitne klærne som de kysset grensa med. Dette er nedverdigende og umenneskelig og skal ikke skje i USA, sier Elora Mukherjee, en annen advokat som besøkte mottaket, til CBS News.

Erkjenner

Bare 30 barn er igjen på mottaket, opplyste demokraten Veronica Escobar mandag. Hun sitter i Representantenes hus for delstaten Texas og stilte spørsmål ved de umenneskelige forholdene i et brev til grensemyndighetene sist fredag.

Amerikanske immigrasjonsmyndigheter erkjenner at mottaket i Clint ikke holder mål og opplyser at barna alt er flyttet til mer egnede steder.

– Vi bruker våre begrensede ressurser og forsøker å gi best mulig pleie til dem som er i vår varetekt, særlig barna, heter det i en kunngjøring fra US Customs and Border Protection.

– Ledelsen vår har gjentatte ganger påpekt at mottakene ment for korttidsopphold, ikke er egnet for sårbare grupper og at vi derfor straks trenger mer humanitærhjelp for å kunne håndtere denne krisen, heter det videre.

(©NTB)