Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama

Et sent straffespark avgjorde åttedelsfinalen i fotball-VM mellom Nederland og Japan tirsdag. Nederlenderne vant til slutt 2-1.

Avgjørelsen falt i siste ordinære spilleminutt i Rennes. Da ble Japan-forsvarer Saki Kumagai truffet i armen av ballen, og dommer Melissa Borjas pekte på straffemerket.

Avgjørelsen ble også stående etter den obligatoriske VAR-sjekken til de japanske spillernes store fortvilelse. Fra krittmerket var Lieke Martens sikkerheten selv.

Dermed er Nederland kvartfinaleklar, til tross for å ha vært ille ute mot offensive og angrepsvillige japanske jenter.

Nederland kom riktignok best i gang i Rennes og fikk betalt allerede etter 17 minutters spill. Vålerenga-spiller Sherida Spitse gjorde forarbeidet da Lieke Martens flikket inn 1-0 mellom beina på en japansk forsvarer.

Martens spiller til daglig i Barcelona og blir fra neste sesong lagvenninne med Caroline Graham Hansen i den spanske fotballstorheten.

Etter ledermålet så de nederlandske jentene ut til å ha festet et lite grep om kampen, men Japan kom tilbake. To minutter gjensto til pause da Yui Husegawa ble spilt alene med keeper og satte ballen høyt i målet til 1–1.

Den som ventet en offensiv fra regjerende europamester Nederland etter pause, måtte tro om igjen. Japan styrte kampen gjennom store deler av omgangen, og kom til stadighet i gode posisjoner foran Nederlands mål.

Med ti minutter igjen kom Hina Sugita seg fri bak det nederlandske forsvaret. Midtbanespilleren trakk seg inn i banen., og sekunder senere smalt ballen i tverrliggeren etter en solid avslutning. Hadde den gått under metallet, hadde Nederlands keeper Sari van Veenendaal neppe kunnet avverge.

Van Veenendaal gjorde imidlertid en strålende redning da spissen Mana Iwabuchi avsluttet like etterpå, og deretter stoppet hun også en god avslutning fra Narumi Miura.

Så kom det omdiskuterte målet som avgjorde kampen.