DØMT I HØYESTERETT: Oslo kommune hadde ikke lov til å kreve inn eiendomsskatt allerede høsten 2016. Her er byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg under MDG sitt landsmøte.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DØMT I HØYESTERETT: Oslo kommune hadde ikke lov til å kreve inn eiendomsskatt allerede høsten 2016. Her er byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg under MDG sitt landsmøte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

hadde ikke lov til å kreve inn eiendomsskatt i 2016:

Vil ikke love at alle får pengene tilbake

Høyesterett gir byrådet i Oslo både rett og feil. Det var lovlig å kreve inn eiendomsskatt med bunnfradrag, men ulovlig å kreve denne skatten inn i 2016. Nå får noen skatteytere pengene tilbake – men de vil ikke love at alle får det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyesterett har talt; Oslo kommune hadde ikke lov til å kreve inn eiendomsskatt allerede høsten 2016. Kommunen overholdt ikke den lovbestemte fristen for utskriving av skatt. Dermed er innkrevingen av eiendomsskatt i 2016 ugyldig.

Får penger tilbake

Derfor vil 2600 boligeiere, som sto bak et gruppesøksmål mot Oslo kommune, få tilbake den eiendomsskatten de betalte i 2016. Men over 50.000 personer i Oslo betalte den samme skatten til kommunen. Disse vil ikke byrådet svare på om får tilbake den ulovlig innbetalte skatten.

– Når det gjelder de som har gått til søksmål mot Oslo kommune så vil de få tilbake de pengene de har betalt i eiendomsskatt. Dette arbeidet starter vi med så snart det er mulig. De vil få tilbake pengene, sier byrådssekretær Vegar Andersen (Ap) til TV 2.

– Hva med de som ikke var med på søksmålet, men som likevel har betalt inn en ugyldig skatt?

– Ja, det er et stort spørsmål å stille. Men nå fikk vi den dommen i dag og hvordan vi vil innrette oss i forhold til alle de andre som betalte inn eiendomsskatt i 2016 er noe vi nå vil vurdere, sier byrådssekretæren.

– Hva syns du selv?

VIL IKKE LOVE: Byrådssekretær Vegar Andersen i Oslo (Ap) vil ikke love at alle får tilbakebetalt eiendomsskatten. FOTO: Bjørnar Verpeide / TV 2
VIL IKKE LOVE: Byrådssekretær Vegar Andersen i Oslo (Ap) vil ikke love at alle får tilbakebetalt eiendomsskatten. FOTO: Bjørnar Verpeide / TV 2

– Det er noe vi må få lov til å vurdere litt nærmere, men det er naturlig at vi ser på og vurderer om vi skal tilbakebetale, svarer Andersen.

– Mange vil synes at det er urettferdig at bare de som har gått til søksmål mot kommunen får tilbake en ugyldig innkrevd skatt?

– Ja, jeg hører du sier det, men samtidig må vi få lov til å vurdere premissene i dommen før vi kommer med en endelig konklusjon.

Byrådssekretæren sier at denne konklusjonen kommer før 4. september, som er første anledning byrådet har for å fremme en sak for bystyret.

Krever at alle får tilbakebetalt

Men både Huseiernes Landsforbund, som støttet gruppesøksmålet i tingretten, og Oslo Høyre mener at alle de 55.000 som betalte eiendomsskatt i 2016 må få tilbake pengene så snart det er mulig. Byrådslederkandidat for Høyre Eirik Lae Solberg, mener dommen i Høyesterett er et sviende nederlag for byrådet.

– Høyesterett slår fast at skatten er krevd inn ulovlig. Så nå bør Oslo kommune snarest ta konsekvensene av dommen og betale tilbake den eiendomsskatten som de ulovlig har krevd inn fra innbyggerne i 2016. Og da må de likebehandle alle skatteytere, ikke bare de som har gått til søksmål. Dette bør byrådslederen gjøre klart med en gang, sier Lae Solberg til TV 2.

Men byrådsleder Raymond Johansen har hittil ikke villet svare på spørsmål om dette fra TV 2. Det er byrådssekretæren for finansbyråden, Vegar Andersen som har fått jobben med å svare. Det vil koste kommunen 250 millioner kroner å betale tilbake eiendomsskatten fra 2016. Ifølge Andersen er det ikke er aktuelt å øke eiendomsskatten for 2020 for å finansiere tilbakebetaling av den ugyldig innkrevde skatten fra 2016.

– Det er et politisk spørsmål som ligger langt fram i tid som jeg ikke kan svare på nå, sier Andersen.

– Så dere kommer ikke til å øke eiendomsskatten framover på grunn av denne dommen?

– Nei, det har jeg ikke noe grunnlag for å si, avslutter byrådssekretæren.

Men Oslo kommune fikk medhold fra Høyesterett når det gjaldt innretning og metoden som er brukt for fastsettelse av eiendomsskatten i Oslo. Kommunen var i sin fulle rett til å utforme skatten med et høyt bunnfradrag, går det fram av dommen.