Nedgravd kunstgress begynte å ryke – da gikk alarmen

TV 2 kan avsløre at mange kunstgressbaner sendes til deponi til tross for forbud. Utenfor Haugesund begynte det å ryke fra et nedgravd kunstgress.

Det er forbudt å sende kunstgress med granulat til deponi.

Likevel kan TV 2 dokumentere at det blir gjort i Norge i dag.

Årsaken til forbudet er at det kan være brannfarlig. Det kommer frem i forskrift om avfallshåndtering, og bekreftes av Miljødirektoratet.

– Deponering er ikke tillat, så det ønsker vi at absolutt ikke skal gjøres, sier Ole Myhrvold, anleggssjef i Norges Fotballforbund (NFF).

Gummigranulatet på banene, som ofte er gamle opphuggete bildekk, inneholder kjemiske stoffer. De kan være brannfarlige ved nedgraving.

Det fikk Haugaland Interkommunale Miljøverk (HIM) erfare.

Røykutvikling i deponi

Høsten 2016 mottok de en bane fra en kommune på Vestlandet, som ble gravd ned i deponimottaket.

Noen måneder etter nedgravingen begynte det å røyke fra jorden. Med frykt for at hele deponiet skulle ta fyr, iverksatte de ansatte full beredskap.

De sprøytet vann over området og begynte å grave etter røykkilden med gravemaskin. Og noen meter under overflaten fant de det de letet etter.

Rundt 50-60 tonn med kunstgress, fylt med gummigranulat og sand.

– Jeg ble temmelig overrasket. Jeg trodde ikke et plastprodukt kunne lage varmgang i et deponi, sier Ole A. Svendsen, driftsleder i HIM.

– Glovarmt

Flak på flak med kunstgress ble hentet opp av gravemaskinen. De var glovarme – alle sammen.

– Gresset hadde begynt å smelte. Jeg forsøkte å ta på det, men det gikk ikke. Det var for varmt, sier Svendsen.

Dersom det hadde blitt liggende litt lenger er han redd for at en deponibrann kunne oppstått.

– I så fall ville det tatt dager å få slukket det, sier driftslederen.

Han var ikke klar over at det var forbudt for deponier å ta imot kunstgressbaner med granulat.

Deponeres

Og det har han ikke vært alene om å være. TV 2 vet at selv om det eksisterer et forbud mot deponi, er dette en løsning flere kommuner selv åpner for i anbudsprosesser - selv uten å spesifisere at granulat må fjernes.

Når kommuner eller klubber bytter baner ber de om at noen utfører jobben med å fjerne den. Det koster med nytt dekke, det koster å fjerne det gamle.

En kunstgressbane har en levetid på mellom fem og ti år.

– Formuleringene i anbudene er gammeldagse. Det har i mange år vært forbudt å levere kunstgress med gummigranulat til deponi. I hele Europa, sier overingeniør i NTNU, Bjørn Aas, som har ledet et forskningsprosjekt, der han blant annet har sett på hva som skjer med kunstgresset den dagen det ender opp som avfall.

Ministeren vil følge opp

TV 2 vet også at det er deponiselskap som konkurrerer om å motta baner for håndtering uten å spesifisere at de skal fjerne gummien - og at baner nylig er blitt levert til deponi i Norge.

Det får klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til å reagere.

– Vi har et regelverk, så dette går ikke an. Vi må følge opp de tilfellene der det er blitt deponert ulovlig og sørge for at de følger regelverket, slik at kunstgress med gummigranulat ikke deponeres, sier han, og legger til:

– Vi har allerede skjerpet kravene våre i saker der det er snakk om miljøkriminalitet. Vi kan gi bøter og, i siste instans, politianmelde det.

– Kan dere også komme til å grave opp deponier?

– Hvis det er et forurensningsproblem, så må det ryddes opp i, sier Elvestuen.