TIL TYRKIA: Fredrik Gulbrandsen skal spille for president Erdogans prestisjeprosjekt
TIL TYRKIA: Fredrik Gulbrandsen skal spille for president Erdogans prestisjeprosjekt Foto: Scanpix/montasje

Gulbrandsen til Erdogans store fotballprosjekt: – Han går til en av Tyrkias mest forhatte klubber

Fredrik Gulbrandsens nye klubb Istanbul Başakşehir har svært tette bånd til Tyrkias mektige president Recep Tayyip Erdogan.

Fredrik Gulbrandsen skrev tirsdag under på en treårskontrakt med den tyrkiske toppklubben Istanbul Başakşehir, som ble nummer to i ligaen forrige sesong.

Istanbul Başakşehir har store navn som Robinho og Arda Turan i troppen, og den tidligere Arsenal og Manchester City-spissen Emmanuel Adebayor spilte for klubben frem til denne sesongen.

Fredrik Gulbrandsens nye klubb har også svært tette bånd til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og de styrende myndighetene. Det kommer frem i flere internasjonale medier, deriblant anerkjente Financial Times.

– Det lyser gjennom for alle
Morten Galåsen er programleder for podcasten «Pyro & Pivo», en fotballpodkast som retter søkelyset mot deler av fotballen de ikke mener belyses ofte nok. Han har god oversikt over det som har blitt skrevet om de tette båndene mellom Istanbul Başakşehir og president Erdogan.

– Populistiske ledere er alltid interessert i å påvirke folket, og hvis de kan, kontrollere alle sektorer som tiltrekker seg massene
Berk Esen

– Det er ikke bekreftet fra noen offisielle hold, men det lyser gjennom for alle som følger med på tyrkisk fotball at Istanbul Başakşehir er en klubb som har fått særbehandling av myndighetene, sier Galåsen til TV 2 Sporten.

Og fortsetter:

– De har jo så og si ingen tilskuere sammenlignet med de andre klubbene i Istanbul. Men ser man på spillerstallen og de navnene klubben har, så får de beste spillerne nok noen heftige lønninger. Spørsmålet mange stiller er hvordan Başakşehir kan gjøre det med så lite tilskuere og ingen premieinntekter fra Europa og lignende. Hvor får de pengene fra? Det er dette som er den store varsellampen for alle som følger fotballen i Tyrkia, påpeker han.

Han tviler på om Fredrik Gulbrandsen vet hvilken klubb han nå har skrevet under for.

– Hvor mye han vet om dette vet jeg ikke, men han kommer til en av de mest forhatte klubbene i Tyrkia, sier Morten Galåsen.

– Han forstår hvor viktig fotballen er for folket
Ifølge Financial Times har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lykkes med å gjøre Istanbul Başakşehir til myndighetenes klubb, og en klubb som på mange måter fungerer som et propaganda-apparat for de styrende myndighetene.

Istanbul Başakşehir er ledet av direktører med nære bånd til Erdogans parti AKP. Spørsmål fra opposisjonen til myndighetene om klubbens økonomi er blitt avvist.

– For første gang har myndighetene klart å skape en suksesshistorie med en klubb, sier sportskommentatoren Bagis Erten til Financial Times.

Erdogan forstår hvor viktig fotball er for folket i Tyrkia. Flere titalls millioner er lidenskapelig opptatt av fotball. Flere supportere av de tre andre lagene i Istanbul skal imidlertid være kritiske til myndighetene. Istanbul Başakşehir er et forsøk på endre på dette ved å fremstå som en klubb som skal vise frem alt det positive Erdogan og AKP gjør for det tyrkiske folket.

Samtidig har Istanbul Başakşehirs hovedsponsorer nære bånd til det styrende partiet AKP.

– Vil kontrollere massene
Berk Esen, professor i internasjonale relasjoner ved Bilkent Universitetet i Ankara, forklarer dette slik overfor Financial Times:

– Populistiske ledere er alltid interessert i å påvirke folket, og hvis de kan, kontrollere alle sektorer som tiltrekker seg massene. Siden fotball er den desidert mest populære sporten i Tyrkia, så er det ikke overraskende at AKP og Erdogan ville involvere seg, opplyser professoren.

Istanbul Başakşehirs klubbdirektør, Goksel Gumusdag, benekter imidlertid at klubben har for nære bånd til myndighetene, til tross for at han er politiker for det styrende partiet AKP.

Kritikerne er av en annen oppfatning.

– Den eneste grunnen til at klubben har opplevd suksess er at myndighetene støtter klubben, uttaler en Galatasaray-fan, som ønsker å være anonym.

– Kan være en hevn
Den oppfatningen deler også Morten Galåsen.

– De mest paranoide av oss husker nok protestene i 2013 som gikk over flere uker. Da gikk Fenerbahce-fansen, Besiktas-fansen og Galatasary-fansen sammen for å beskytte den vanlige protestanten. De siste årene har Istanbul Başakşehir opplevd en enorm opptur, og det er lett å tenke at Erdogan med Istanbul Başakşehir-prosjektet ser på dette som en slags hevn, i hvert fall for de mest paranoide av oss, sier podcast-programlederen.

Men selv om Istanbul Başakşehir har opplevd stor suksess, og ble nummer to i den tyrkiske toppdivisjonen forrige sesong, tiltrekker klubben ikke akkurat mange fans på hjemmekampene. Snittet er kun på 5500 tilskuere på hjemmekampene. Hvilke lag fansen støtter går ofte i arv, og akkurat det er vanskelig å endre på for Erdogan.