VENDER HJEM: Frank Lampard kan smile sammen med Chelsea-direktør Marina Granovskaia etter å ha signert en treårskontrakt.
VENDER HJEM: Frank Lampard kan smile sammen med Chelsea-direktør Marina Granovskaia etter å ha signert en treårskontrakt. Foto: Chelsea FC

Bekreftet: Lampard er ny Chelsea-manager

– Jeg er utrolig stolt, sier Frank Lampard, som returnerer til Chelsea som lagets nye manager.

En legende er tilbake.

Torsdag bekrefter Chelsea at Frank Lampard (41) erstatter Maurizio Sarri som manager i klubben. Treårskontrakten ble underskrevet onsdag kveld på Stamford Bridge, og rapportene fra britisk presse tyder på at Lampard vil få en årslønn på rundt 43 millioner kroner.

– Jeg er utrolig stolt over å komme tilbake til Chelsea som hovedtrener. Alle kjenner til min kjærlighet til klubben og historien vi har delt. Mitt fokus er likevel på jobben og forberedelsene før sesongen. Jeg er kommet hit for å jobbe hardt og gi klubben mer suksess, og jeg kan knapt vente på å komme i gang, sier Lampard i en pressemelding.

Lampard bekrefter i en pressekonferanse at Jody Morris blir assistenttrener. Joe Edwards og Eddie Newton blir også en del av støtteapparatet.

– Perfekt tidspunkt

Lampard er en av de største spillerne i Chelseas historie etter 13 år i klubben. Han har vunnet Premier League, Champions League, Europaligaen, FA-cupen og ligacupen med Chelsea. Lampard er også tidenes mestscorende i klubben med 211 mål.

– Frank innehar fantastisk kunnskap og forståelse av klubben, og forrige sesong viste han at han er en av de mest talentfulle trenerne i fotballen, sier Chelsea-direktør Marina Granovskaia.

– Vi mener at dette er det perfekte tidspunktet for ham å returnere, og vi er veldig fornøyd med at han gjør det. Vi skal gjøre alt vi kan for at han får støtten som trengs for å bli en stor suksess.

Han blir Chelsea første engelske manager siden Glenn Hoddle ledet klubben mellom 1993 og 1996. Lampard kommer fra Derby, hvor han gjorde suksess med å lede laget til playoff-finale i sin første sesong som manager.

Lampard tar med seg assistent Jody Morris, som tidligere har spilt for Chelsea og vært trener ved klubbens akademi. Det er også ventet at Joe Edwards fra Chelsea-akademiet blir en del av teamet rundt Lampard.

– Selve bildet på Chelseas storhetstid

Da Sarri forlot Chelsea og signerte for Juventus i midten av juli, dro TV 2-kommentator Øyvind Alsaker paralleller til Manchester Uniteds ansettelse av Ole Gunnar Solskjær.

– Et spennende valg. Litt som med Solskjær i Manchester United - det er et populært valg blant fansen, sier Alsaker.

41 år gamle Lampard har imponert i sin første sesong som manager med å lede Derby til playoff-finale i Championship, og mange håper nok at den tidligere midtbanespillerens status i klubben skal skape positivitet og få entusiasmen tilbake - noe som har vært en utfordring i løpet av de siste månedene under Sarris ledelse.

– Lampard er selve bildet på Chelseas storhetstid. Han scoret begge målene mot Bolton da klubben tok sin første ligatittel på 50 år, og han har vært med på veldig mange av triumfene, sier Alsaker, som tror overgangsnekt og tapet av Hazard gjør at Chelsea kanskje tenker i samme baner som Manchester United.

– Det kan hende at de vil prøve å bygge noe nytt og mer langsiktig. De har en enorm stall med unge spillere ute i Europa som ikke har fått plass på laget. De har flere fenomenale talenter som de har dyrket frem over mange år. Spørsmålet er jo selvsagt om det er for tidlig å gå løs på en sånn oppgave for Lampard.

– Alltid en risiko
TV 2s fotballekspert Petter Myhre har tidligere omtalt ansettelsen av Lampard som naturlig, men også som en risiko for Chelsea.

– Samtidig er det en viss form for gambling. Det er en tidligere fantastisk god spiller og en klubblegende, men han har veldig lite erfaring som trener. Og minimalt som topptrener. Det er en stor risikofaktor ved å gjøre en slik ansettelse. Man vet ikke hva man får, selv om han har klare tanker på hvordan han ønsker at ting skal være. Det er noe helt annet å være manager for en storklubb enn spiller, påpekte Myhre.

Myhre tror at Chelsea er villig til å gi Lampard tid til å bygge laget.

– En erfaren manager vil ha større press enn det Lampard har. Han kan flyte på historikken han har der, navnet og personligheten neste sesong. Men han blir også målt på at «vi er en klubb som skal kjempe om titler», og etter at den overgangsnekten er over, kommer han til å leve under samme press som de andre har gjort, konkluderte Petter Myhre.

Tidligere Chelsea-manager Maurizio Sarri forlot Chelsea etter å ha ledet klubben til Europaliga-troféet og tredjeplass i Premier League. Sarri overtar som hovedtrener i Serie A-giganten Juventus, og har skrevet under på en treårskontrakt (frem til 30. juni 2022).