STUDIER TIL HØSTEN?: Tobias Bakstad (19) hadde planer om det, men nå kan det hende han må droppe det.
STUDIER TIL HØSTEN?: Tobias Bakstad (19) hadde planer om det, men nå kan det hende han må droppe det. Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2

Kjempetabbe kan koste tobias (19) vitnemålet:

– At skolen ikke har sjekket dette, er helt ubegripelig

Flere elever ved Sørumsand videregående skole må utsette studieplanene sine etter at valgfaget de tok viste seg å være ugyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 får bekreftet den enorme tabben fra assisterende rektor Per Grahn.

Feilen ble oppdaget av skolen på søndag, og skolen jobber nå med å få varslet alle elevene dette gjelder.

– Feilen ble oppdaget da eksamensresultatene skulle kjøres gjennom et kontrollsystem på søndag, sier Grahn til TV 2 tirsdag kveld.

Det er snakk om to medievalgfag som viser seg å ikke være gyldige: lyddesign og bildedesign. Feilen rammer elever som har gått VG3 påbygg til generell studiekompetanse, og som har tatt ett av disse fagene.

Totalt tolv elever vil slik det står i dag ikke få godkjent vitnemålet som en følge av tabben.

Seks av elevene dette gjelder har imidlertid også andre fag som ikke er godkjent, og ville uansett ha tatt opp andre fag for å få godkjent vitnemålet.

Brukte feil kontrollsystem

På starten av året har elevene fått tilbud om å velge valgfag fra medier og kommunikasjon. Feilen har oppstått når de ved en feil har fått tilbud om å ta studieforberedende valgfag, i stedet for valgfag fra utdanningsprogram for studiespesialisering.

– Skolen har gjennom hele året brukt en database for å sjekke at fagsammensetningen til alle elevene stemmer. Dette har vi gjort flere ganger, men det viser seg at vi har brukt feil database for å kontrollere dette, sier Grahn.

– Hvordan har dere klart å bruke feil database?

– Det er to parallelle kontrollsystem. Jeg kan ikke si nå hvorfor vi har brukt feil system. Vi har fokusert på å informere elevene og søke Utdanningsdirektoratet om dispensasjon for disse elevene. Vi skal undersøke hvordan dette har skjedd når vi har håndtert dette, sier Grahn.

BEKLAGER: Assisterende rektor Per Grahn ved Sørumsand videregående skole.
BEKLAGER: Assisterende rektor Per Grahn ved Sørumsand videregående skole. Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2

Mandag ettermiddag la skolen inn søknad til Utdanningsdirektoratet om dispensasjon, og håper at denne blir godkjent så elevene likevel kan få godkjent vitnemålet sitt. Da kan de få startet på studier til høsten, men må fortsatt ta opp ett valgfag for å få godkjent vitnemålet på sikt.

– Hva blir konsekvensen for elever som hadde studieplaner til høsten hvis dispensasjonen ikke blir godkjent?

– Dersom det ikke innvilges, så vil ikke elevene oppnå generell studiekompetanse og vil dermed ikke kunne studere på verken høyskole eller universitet til høsten, sier Grahn.

– Denne feilen ligger hos skolen. Vi beklager den på det sterkeste, og håper for elevenes skyld at søknaden om dispensasjon blir godkjent, sier han videre.

– Ble mildt sagt sjokkert

Tirsdag har flere av elevene fått sjokkbeskjeden om at vitnemålet deres ikke er gyldig. Én av disse er 19 år gamle Tobias Bakstad som hadde tatt valgfaget lyddesign. Han hadde i utgangspunktet nettopp fullført siste året på videregående med påbygg, etter å først å ha gått ett år med elektro og ett år med automasjon, og ventet på å få vitnemålet. Men det ser det nå ut som han ikke får.

– Jeg ble mildt sagt sjokkert da jeg fikk telefonen. Jeg hadde 5'er i standpunkt og 6'er på eksamen i det faget, og nå får jeg plutselig ikke vitnemål på grunn av det faget, sier Bakstad.

I klassechatten han har med medelevene hersker det nå full forvirring.

– Det er fullt kaos i klassechatten, og det er masse spørsmål som ingen vet svar på, sier Bakstad.

Må utsette studieplaner

19-åringen hadde søkt lærerhøyskolen til høsten, og hadde planer om å studere i Oslo. Nå ser det ut til at han må utsette studieplanene et helt år, og i stedet ta ett nytt valgfag det kommende året for å få vitnemål.

FORTVILER: – Det er et helt år av livet mitt, så det er ganske mye de tar fra meg, sier Tobias (19). Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2
FORTVILER: – Det er et helt år av livet mitt, så det er ganske mye de tar fra meg, sier Tobias (19). Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2

Han kan også ta valgfaget som privatist, men da får han ikke førstegangsvitnemål. Da blir det langt vanskeligere å komme inn på høyere utdanning.

– Jeg blir egentlig ganske sint. At skolen ikke har sjekket ut om faget gir studiepoeng før de tilbyr det som valgfag er jo helt ubegripelig. Det å bruke et helt år av livet mitt på et nytt valgfag på videregående er helt ... jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er rett og slett bare for dumt, sier Bakstad.

Skal holde møter med elevene

– Det er et helt år av livet mitt, så det er ganske mye de tar fra meg, sier Tobias.

Han påpeker også at dette får konsekvenser for inntekten hans senere.

– Hvis utdanningen min blir forsinket med ett år, innebærer jo det ett års tapt arbeidsinntekt i andre enden. Det er irriterende mye penger, sier han.

Bakstad skal onsdag møte skolen for å finne ut av hva de skal gjøre videre. Skolen har innkalt alle elevene de har fått tak i til individuelle samtaler for å finne ut av veien videre.

– Vi jobber med å få tak i de siste elevene. Vi vil tilby individuell rådgivning, og sammen med den enkelte elev legger planer for hvordan de på best mulig måte kan få støtte fra skolen så de kan oppnå generell studiekompetanse, sier Grahn.