I VM-kvartfinalen mot alle odds - slår tilbake mot risikostempelet

Maria Thorisdottir har kjempet seg tilbake etter hjernerystelse og spilt samtlige minutter av Norges VM til nå. Og ifølge henne selv har hun mer kontroll enn hva folk tror.

Se Norge-England på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag 21.00 (sendestart 19.45 på Sumo og tv2.no, 20.30 på TV 2)

– Det er vel sånn folk oppfatter meg, ja. Men jeg oppfatter det ikke sånn selv. Jeg føler veldig mange har stemplet meg som en risikofylt spiller, og det er liksom noe som følger meg den dag i dag, men jeg føler at jeg har kontroll på det jeg gjør.

50/50: Maria Thorisdottir har kommet seirende ut av mange jevne nærdueller i VM til nå.
50/50: Maria Thorisdottir har kommet seirende ut av mange jevne nærdueller i VM til nå. Foto: Thibault Camus/AP

Svaret kommer fra Maria Thorisdottir, som etter å ha fullført fire strake VM-kamper på Norges vei mot kvartfinalene, og stått frem som en av lagets mest markante spillere i turneringen, vil slå tilbake mot dem som ser på henne som en forsvarer som tar for store sjanser i spillestilen sin.

– Jeg vil jo selvfølgelig aldri pådra meg et straffe eller mål imot. Det er jo ikke det jeg jobber for. Jeg jobber for å stoppe mål i mot, og føler jeg har gjort en god jobb der, og jeg føler jo at jeg har fått vist at selv om spissene har hatt et par meter i forveien, så har jeg følt at jeg har klart å løpt dem opp og stoppet dem i siste liten. Altså, det er bedre å stoppe spissene i siste liten enn at de gjør mål, så jeg føler jo at jeg gjør jobben min, sier 26-åringen.

Vil ha revansje mot England

Thorisdottir stråler i sommervarmen i den franske badebyen Deauville, rundt en fotballomgangs kjøretur fra Le Havre der Norge torsdag møter England i kvartfinalen i VM. Der vil Chelsea-stopperen ha revansje for nederlaget mot samme nasjon i åttedelsfinalen i Canada for fire år siden.

– Jeg husker det som om det var i går, da de scoret de to målene på rappen der i åttedelsen sist. Nå har jeg en sterk følelse av at dette her kan gå veien. Jeg ser virkelig fram til det. Det er jo veldig spesielt å spille mot lagvenninner som du trener med hver dag, og nå er du plutselig motstandere, men vi glemmer at vi er lagvenninner når vi går ut på banen der. For da er det Norge-England, forteller hun.

I VM mot alle odds

Thorisdottirs tilstedeværelse i kvartfinalen i VM var langt ifra noen garanti da hun i høst pådro seg hjernerystelse - den tredje i karrieren - og skaden satte henne ute av spill i hele ni måneder. Forut for mesterskapet hadde hun kun 90 minutters fotball i beina - og snakket åpent i TV 2s VM-podkast om at hun tidvis tvilte på om hun noen gang ville komme tilbake - men ifølge henne selv i dag var dette scenariet hele veien det eneste aktuelle.

– Ja, jeg har alltid hatt troen på det. Og jeg har vært veldig klar på at det skal bli sånn som dette, og har liksom aldri latt noen andre tanker få passere forbi. Jeg har vært veldig forberedt.

– Hva synes du om egen turnering til nå?

– Jeg er veldig fornøyd med innsatsen så langt, og så er det jo alltid noe en har lyst til å forbedre og jobbe videre med. Men med tanke på den sesongen jeg har hatt, så er jeg veldig fornøyd med hva jeg har klart å prestere til nå. Og så er det jo egentlig laget som jeg synes har prestert veldig bra, og jeg hadde ikke klart å prestert så fint med de spillerne rundt meg. Det er liksom en lagprestasjon, forklarer hun.

Les også: Desember: – Legene sier at dette ikke er normalt

NEDTUREN SIST: Maria Thorisdottir trøstes etter 1-2-nederlaget mot England i VM for fire år siden. Da kom hun inn som innbytter i pausen.
NEDTUREN SIST: Maria Thorisdottir trøstes etter 1-2-nederlaget mot England i VM for fire år siden. Da kom hun inn som innbytter i pausen. Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix

Var ikke nervøs for «VAR-straffen» mot Australia

I åttedelsfinalen mot Australia havnet hun i søkelyset ved flere anledninger. Det var både i form av heroiske taklinger i siste liten mot blant andre superstjernen Sam Kerr, men først og fremst da dommeren først dømte straffespark mot henne for hands i en situasjon som deretter ble omgjort av VAR.

– Jeg var faktisk ikke nervøs i det hele tatt. Da hun bestemte seg for å bruke VAR, så sa jeg til Maren at «det her kan me chilla på, for eg e veldig sikker på at det her ikke blir straffe». Det var ingen nerve der. Hadde det blitt blåst straffe, hadde jeg synes det hadde vært feigt, sier Thorisdottir mens hun peker på punktet oppå skulderen der ballen traff.

Hyller samspillet med Mjelde - en refleksjon av hverdagen

Nettopp samspillet med stopperkollega Maren Mjelde er noe som er blitt brakt til overflaten som en av de mest positive faktorene i Norges VM-suksess så langt. Det var også noe England-sjef Phil Neville snakket varmt om på onsdagens pressekonferanse, og skal en tro Thorisdottir selv er det langt ifra tilfeldig at de to Chelsea-lagkameratene utfyller hverandre så godt.

– Vi tilbringer jo hverdagen sammen nesten 24 timer i døgnet. Hun er blitt en ekstremt god venninne. Vi tar med oss det vennskapet og den «connectionen» inn på banen og, og jeg føler bare at det er noe som styrker oss som et stopperpar. Det er godt å se at vi får til en bra samhandling ute på banen, forteller hun.

FaceTime med hunden hver eneste dag

Det nære vennskapet til Mjelde toppes kanskje kun av det hun har med hunden Theo, som i øyeblikket passes på av foreldrene hjemme i Norge. En liten dose hundesnakk blir det imidlertid plass til også mellom VM-slagene.

– Vi må jo ha en FaceTime hver dag. Jeg ringer alltid til mor når han er hjemme, og sørger for å få en liten bit av Theo og. Det er godt å se ham. Han har det veldig godt hjemme. Jeg gleder meg til å treffe ham, men akkurat nå så er det andre ting som er viktigere.

Og det første viktige som venter heter England. Thorisdottirs nåværende hjemland, som av de aller fleste regnes som favoritter forut for oppgjøret i Le Havre.

– Jeg føler vi bare må gjøre det vi har gjort til nå. Vi har møtt så gode lag i alle kampene før denne, og jeg føler at vi er såpass godt rustet og at vi vet hva vi møter. Det gjelder bare å gå utpå der og gjøre det samme som vi har gjort, sier en offensiv norsk midtstopper.

Se Norge-England på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag 21.00 (sendestart 19.45 på Sumo og tv2.no, 20.30 på TV 2)