slagordet hjelper norge mot VM-suksess:

– Det har kanskje vært litt sånn klisjé

Norge er «Sterkere sammen», og landslagsprofilene er tydelige på at mottoet er mer enn bare ord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se VM-kvartfinalen Norge-England på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag fra 20.30 (kampstart 21.00!)

De som har fulgt den norske veien mot VM-kvartfinalen har garantert fått det med seg.

Spillernes gjentatte formaninger av gruppens motto, «Sterkere sammen».

Helt siden forut for mesterskapsstart har Martin Sjögrens disipler proklamert budskapet om et sterkere samhold.

– Det har kanskje vært litt sånn klisjé, men for oss så er det noe som betyr veldig mye. Det er viktig for oss å bygge hverandre opp, sier Maren Mjelde TV 2.

– Jeg vet at det er det som tar oss så langt som vi er kommet

Landslagskapteinen sier at det handler om å være et lag, og at mottoet beviser at de står sammen uansett.

– Det har vi sagt hele veien. Jeg vet at det er det som tar oss så langt som vi er kommet nå.

– Føler du at dere endelig får bevist det litt for omverden også, at klisjéen som folk lo av nå bærer frukter?

– Man må jo bevise det på en måte, og vi har hele tiden vært trygg på at vi er et så sterkt lag. Sterkere sammen er vi, jo. Det har vi vist gang på gang nå, og kanskje spesielt det som skjedde i forrige match. Vi vet hvor sterke vi er sammen, og har ingen problemer med å uttrykke det utad, sier Chelsea-profilen.

SAMHOLDET SEIRET: De norske spillerne stod sammen og støttet hverandre gjennom den dramatiske straffekonkurransen mot Australia lørdag.
SAMHOLDET SEIRET: De norske spillerne stod sammen og støttet hverandre gjennom den dramatiske straffekonkurransen mot Australia lørdag. Foto: Thibault Camus/AP

Hyller hverandre i sosiale medier: – Ikke bare show

Etter seieren mot Australia flommet det over i sosiale medier med kjærlighetsproklamasjoner, smileys og hjerte-emojis mellom jentene, og ifølge en annen av de største profilene er dette også et bevisst grep.

– Det er ikke bare show for seerne. Det er genuint. Det sier alt om samholdet i gruppa. Det er jo en vennegjeng som er på tur her som ler sammen, koser seg sammen, gråter sammen hvis det trengs, og ikke minst jubler sammen når vi klarer å nå målene våre steg for steg, sier Caroline Graham Hansen.

Graham Hansen: – Ingen hadde troen på oss

Norges stjernespiller er tydelig på at hun og lagvenninnene nå er i ferd med å bevise at mottoet er langt mer enn bare ord, og forteller igjen om en mentalitet der det utelukkende fokuseres på egne prestasjoner.

– Det var vel ingen som hadde troen på at vi i utgangspunktet skulle gå til VM, og så var det ingen som hadde troen på oss at vi skulle komme oss ut av gruppen, og så var det vel få som tenkte at vi skulle slå Australia, og det er sikkert enda færre nå som tenker at vi kan ha noen sjanse mot England.

– For oss så spiller det ikke så mye rolle. Vi koser oss i VM og tar en kamp av gangen. Uansett hva som skjer nå, så er vi superstolte av hva vi har får til. Vi viser at vi har gjort en fantastisk jobb de siste årene, og vi kommer til å gjøre alt vi kan for at det blir en litt lengre reise. Og skulle det ikke gå så kommer vi til å bare fortsette å jobbe videre mot neste, neste mulighet, sier Graham Hansen.

Sjögren: – Spillernes eierskap er nøkkelen

TV 2 spør også landslagssjef Martin Sjögren om han kan sette ord på hva dette med «Sterkere sammen» faktisk handler om.

– Det ligger mye arbeid bak. Vi har jobbet med denne prosessen, og det er noe som fortsetter hele tiden. Det handler veldig mye om verdier, hvordan vi vil fremstå som gruppe og hvilken adferd vi skal ha for å fremstå på den måten vi vil, sier svensken.

Sjögren forteller også om en pågående prosess, der hovedpoenget er at det er spillerne selv som har tatt eierskap til å øke fokuset på samhold og holde det gående i hverdagen.

– Det er nøkkelen. Spillerne må involveres og være de drivende. De må ha eierskap til det som skal gjøres, for det er ikke noe vi som ledere kan si til dem. Det må være dem som driver prosessen fremover, og så hjelper vi bare til å gi rett styring, forteller landslagssjefen.

Innbytterne skriker seg hese - sterkt symbol på samhold

Norge har til nå i VM kun benyttet tolv forskjellige spillere fra start på de fire kampene, og ytterligere fire har fått komme inn som innbytter. Det betyr at sju av spillerne står uten spilletid til nå, men også blant dem er tilsynelatende samholdet sterkt.

– Det å sitte på sidelinjen og se på er egentlig det verste. Vi står jo i stolene, og skriker og jobber på. Man vil jo selvfølgelig spille, men vi må gjøre det beste ut av situasjonen. Vi ønsker jo så sykt at vi skal vinne fotballkampen, sier Therese Sessy Åsland.

LSK Kvinner-spilleren er den av spillerne som stiller på mandagens pressetreff i Deauville som definitivt har minst stemme å rutte med, og bak det ligger det en naturlig forklaring.

– Vi må orøve å gjøre en så god jobb som mulig med å heie frem jentene. Jeg skrek for mye på kampen, så dag to er verst. Jeg tok jobben min seriøst, for å si det sånn .

– Tror du samholdet er deres største våpen inn mot de avgjørende ukene?

– Jeg tror det har en stor del av oss, ja. Og vi er jo ikke lei av hverandre på uke seks, eller hva nå vi er på, og jeg ønsker jo å være her så lenge som mulig, sier Åsland.

Se VM-kvartfinalen Norge-England på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag fra 20.30 (kampstart 21.00!)