Avslører Nevilles suksessoppskrift: Love Island, samhold og respekt

Hele England setter sin lit til at Phil Neville skal lede landslaget til topps i VM. 42-åringens treneregenskaper hylles både av ekspertene, fansen og ikke minst spillerne selv.

Se kvartfinalen mellom England og Norge på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag klokken 21.00

Den tidligere Manchester United -og Everton-profilen Phil Neville overtok som trener for England for drøye 18 måneder siden.

Etter å ha ledet England til kvartfinalen hylles Phil Neville for innsatsen han har levert som trener for kvinnelandslaget. Det fotballgale England håper alle at 42-åringen skal makte å klare det fotballherrene ikke har klart siden 1966: Nemlig å lede England til topps i et VM-sluttspill i fotball.

TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen minner likevel om at mange ikke likte at Phil Neville ble ansatt som landslagssjef for Englands fotballkvinner i januar 2018.

– Han fikk jo en veldig tøff start med tanke på mediaomtalen. Det ble veldig mye kok rundt ansettelsen av Neville, for mange mente at de beste kvinnelige trenerne burde fått jobben, eller et enda større navn og med bedre kvaliteter enn Neville. Det var mye diskusjoner, men nå har det roet seg, poengterer Gulbrandsen.

– Nå viser det seg at det PR-messig og resultatmessig var riktig å ansette Neville. Han har en veldig solid bakgrunn som spiller, og har maktet å gi England mye blest under mesterskapet. England har jo satt seerrekorder og det har hatt en positiv effekt for den kvinnelige ligaen i England, hvor mange av landslagsprofilene spiller, fortsetter TV 2-eksperten.

Hun er imidlertid ikke i tvil om hvorfor Neville nå hylles i det fotballgale England.

– Alt henger sammen med resultater. Taper England mot Norge i kvartfinalen, så snur ting fort. Men spillerne virker ekstremt fornøyd med Neville. Han har lykkes med å skape gode relasjoner, og fått det beste ut av spillerne. Det er en ekstremt viktig egenskap. En landslagsspiller som tar ut de beste spillerne, og får ut det beste av dem på landslaget, er en ekstremt styrke, mener Gulbrandsen.

PUBLIKUMSFAVORITT: Phil Neville ble raskt en favoritt blant Everton-fansen.
PUBLIKUMSFAVORITT: Phil Neville ble raskt en favoritt blant Everton-fansen. Foto: Tim Hales

– Dedikert og respektert
Phil Neville har en lang karriere som spiller bak seg før han ble trener. Etter å ha spilt for Manchester United fra 1995, og vunnet Premier League hele seks ganger, Champions League og FA-cupen, gikk han til Everton i 2005.

Neville fikk med seg 242 ligakamper på Goodison Park før han la opp som fotballspiller i 2013. Everton ble dermed Nevilles siste klubb som spiller før han startet på trenerkarrieren.

Leder i Evertons offisielle supperklubb i Norge (ESCNB), Helge V. Grunnevåg, er glad for at Neville i sin tid signerte for blåtrøyene.

– Phil Neville var en dedikert og ganske respektert spiller da han kom til Everton, og mange følte nok at det var ett lite kupp den gangen. Han var stødig, trygg og en svært dedikert leder på banen. Ofte var han den som gikk først i krigen. Han var på mange måter en leder som passet Moyes-æraen i Everton svært godt, sier Grunnevåg i ESCNB til TV 2 Sporten.

– Var det noen i supporterklubben som forventet at Phil Neville ville prøve seg som trener etter karrieren?

– Vi var vel ikke akkurat sjokkert over at han skulle prøve seg som trener. Hans lederskaper på banen og interesse for trenergjerningen kom tidlig fram. Så det var ikke særlig overaskende at han gikk den veien, svarer Grunnevåg.

Han er imponert over resultatene den tidligere Everton-spilleren har fått til som trener for Englands kvinnelandslag.

– Det virker vel som om han har fått det engelske landslaget opp ett par hakk fra der de var før han kom. Han er jo en høyt respektert tidligere spiller som garantert har mye og tilføye engelsk dame fotball. fastslår ESCNB-lederen.

– Phil har vært fantastisk
Toni Duggan, som mistet Englands to første kamper i VM på grunn av skader, roser Phil Neville opp i skyene.

– Phil har vært helt fantastisk. Det finnes bare positive ting å si om Phil. Etter at han kom inn, så har hans man-management-ferdigheter bare vært helt utrolige. Han er fullstendig tilstede for hver spiller i troppen, sier Duggan, ifølge Manchester Evening News.

– Da jeg var skadet, la han alltid armen rundt meg. Han har selv vært der som spiller. Han vet hva det betyr. Det viser hvor mye han bryr seg om spillerne. Han hjalp meg gjennom skaden, og nå kan jeg betale tilbake til ham på banen, fortsetter hun.

Phil Neville har vært landslagssjef i drøye 18 måneder. Ifølge de engelske landslagsspillerne dyrker han samhold og får troppen til å føle seg som en eneste stor familie.

Neville har også gjort det klart hvor viktig det er for spillerne å koble helt av fra fotballen mellom kamper og treningsøkter.

Abbie McManus røper at en av avkoblingsaktivitetene er at troppen samles for å se TV-programmet Love Island, som sendes på TV 2 Sumo i Norge.

Hektet på Love Island
Neville er selv blitt hektet på det populære reality-konseptet.

– Etter at Phil så én episode sammen med oss, så var han fullstendig hektet. Vi ser på Love Island, spiller Nintendo og bordtennis etter treninger og mellom kamper. Love Island gir oss noe å snakke om på bussen på vei til kamper. Dessuten har Phil ordnet det slik at vi også får besøk av familiene våre i Frankrike. Det sørget for at vi klarer å koble av. Vi får treffe vår familie og gjøre masse andre ting, så vi sitter ikke bare og kjeder oss og tvinner tommeltottene før neste kamp, poengterer McManus overfor Manchester Evening News.

Men det at troppen er blitt fullstendig hektet på Love Island, har også skapt noen små diskusjoner på Englands spillerhotell. Spesielt hvis enkelte spillere i troppen vil se de andre kampene i VM på TV-skjermen.

– Av og til blir det en liten debatt i TV-rommet dersom Love Island vises på skjermen, og det spilles andre kamper i VM. Det avhenger av om det er en god kamp eller ikke. Da ser som regel de som vil se fotball kampen på sin iPad, konstaterer hun.

Håper Norge kan overraske
Selv om Phil Neville har lykkes med å skape et solid samhold blant spillerne på landslaget, vil ikke TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen utelukke at Norge kan overraske i kvartfinalen i Le Havre.

– Phil Neville har ikke mye trenererfaring fra et mesterskap, og er nødt til å håndtere et massiv press om at England må levere, for ingen der er fornøyd med kun kvartfinale. Alt dette kan tale til fordel for Norge, sier Solveig Gulbrandsen.