Får støtte etter knallhardt oppgjør med homohets: – Bra at han gir beskjed

Lars-Jørgen Salvesen får støtte etter han opplevde homohets under kampen mot Vålerenga.

Søndag hevdet Sarpsborg08-spissen Lars-Jørgen Salvesen (23) at han ble homohetset under kampen mot Vålerenga.

Ifølge Salvesen ble det ropt «jævla homse» og «langt hår og rosa sko, homo» i forbindelse med et hjørnespark hvor han jogget bort for å hente ballen.

Salvesen skrev om hendelsen på sin egen Twitter-konto, som ønsket å sette fokus på temaet på tampen av Pride-helgen.

– De fleste supportere på bortebane kommer med mye tilrop og diverse drit under kamper. Det er ingen problem, helt greit og en del av gamet. Jeg mener at sånn skal det være, sa Salvesen til TV 2, før han slo fast:

– Men noen ting, som dette med Pride og ulike hudfarger, er noe man skal holde seg for god for. Det gjelder i fotball og uansett hvor ellers i livet. Det er dumt og lavmål å rope det de roper.

I et intervju med TV 2 mandag, la han til:

– At Klanen går i Pride-toget er fantastisk. VIF og Klanen er en foregangsklubb. Det er veldig kjipt at det skjedde hos dem i går.

Brann-supporter Gjert Moldestad har tidligere engasjert seg i kampen mot homofobi i fotballmiljøet. Han synes det er bra at Salvesen gir beskjed om hendelsen.

– Det er trist at Salvesen opplever dette, men samtidig bra at han gir beskjed. Vi får ikke bukt med homohets før vi sier ifra når vi hører ting, og det gjelder alle steder. Å gi beskjed er et felles ansvar man har i fotballmiljøet, sier Moldestad.

Gjert Moldestad mener det er bra at Salvesen tok et oppgjør med homohets.
Gjert Moldestad mener det er bra at Salvesen tok et oppgjør med homohets. Foto: Bendiksby, Terje

– Det er synd at dette skjer på slutten av en så flott Pride-helg. Det er fint å se at spillere og klubber har engasjert seg. Vi har sett kapteinsbind og hjørneflagg i regnbuefarger. Fotball har virkelig vist at det er en arena for alle, og da er det synd at en enkeltsak ødelegger litt for det, fortsetter Brann-supporteren.

Moldestad tror flere tørr å si ifra om homohets etter Pride-helgen.

– Jeg tror dette er et resultat av at vi snakker om tematikken, og da tørr flere å si ifra. Det er jo bra, og vi burde være litt glad for at ting dukker opp. Hvis vi ikke gir beskjed og tar tak i sakene så blir det heller ikke bedre.

– Uakseptabelt

Rådgiver for verdiarbeid i Norges Idrettsforbund, Håvard Øvregård, gikk selv i Pride-tog sammen med flere fra Fotballforbundet i helgen. Han understreker at forbundet er tydelige i sin holdning til diskriminering.

– Det Salvesen beskriver er uakseptabel oppførsel i idretten. Det er veldig bra og helt rett at han sier ifra, sier Øvregård.

Håvard Øvregård sier homohets i idretten er uakseptabelt. FOTO: Norges Idrettsforbund
Håvard Øvregård sier homohets i idretten er uakseptabelt. FOTO: Norges Idrettsforbund

– Vi har ikke inntrykk av at slike hendelser er representative for idretten. Vi får inn få rapporter om homohets, men vi vet at det skjer. Dessverre er «homo» fortsatt et vanlig skjellsord blant ungdom og i samfunnet, og da vil vi også måtte jobbe mot det i idretten.

Øvregård sier at Norges Idrettsforbund tar problemet på alvor.

– Vi må anerkjenne at slik ordbruk kan skje over alt, uansett om det er på en friidrettsbane, et svømmestevne, eller i en annen idrett. Dette er et problem vi tar på alvor. Visjonen vår er «idrettsglede for alle», og det gjelder både utøvere, dommere, trenere og publikum.

Også Øvregård sier det er viktig at alle sier ifra om homohets.

– Det er vanskelig å gjøre noe med det som en ikke hører selv, og derfor er det viktig at alle saker meldes.

Klanen er ikke helt enig

Talsperson for Klanen, Erling Rostvåg, sier de har tatt saken på alvor og gjort grundige undersøkelser for å komme til bunns i den.

– Vi har tatt til motmæle. Det er det mange som synes ser litt dårlig ut. Men det handler om at vi følte meldingen fra Salvesen var litt for generell og malte et bilde av Klanen og Vålerenga generelt. Men vi har også tatt saken seriøst. Blant annet ved å lytte gjennom råtape av tribunelyden i hele kampen. Og vi har funnet frem til setningen han refererer til med «langt hår og rosa sko». Og der er det ingen som skriker «homo». Men du hører at folk ler, for det er jo en ganske absurd ting å melde i en fotballkamp. Så skal jeg selvsagt ikke utelukke at en eller annen idiot i løpet av kampen, litt langt unna mikrofonen, har sagt noe han trodde var humor eller bare var idiot. Fotballen har fremdeles en vei å gå når det gjelder det temaet her. Men jeg tror jeg kan garantere at det ikke finnes noe sted på Vålerengas tribuner hvor man kan komme med en sånn melding og 20 stykker rundt deg står og ler av det. Du får høre det. Og det er jeg stolt av.

– Har det fått noen konsekvenser for de som slang med leppa?

– Vi har ikke funnet noen meldinger hvor det blir ropt «homo». Og det at noen skriker ut i frustrasjon og kommer med negative karakteristikker av andre spillere er en del av en fotballkamp. Og det sier jo også Salvesen. Han er vant til å høre mye. Det er kun denne grensen her, som vi også er tydelige på, som han reagerte på at ble tråkket over. Jeg tror ikke han står og lyger, eller noe, men han har altså hørt feil. Og det er viktig for oss. Men vi tar det på alvor og sjekker det, men vi har hørt noe helt annet og har det på opptak.

Videre reagerer Rostvåg på måten Salvesen valgte å gå ut med saken på.

– Gitt at han trodde han hørte det han hørte, så skjønner jeg at han reagerer på det. Men det kommer litt lite konstruktivt når det bare kommer åpent ut på nett. Det er ingen adressater. Det er ingen krav om å gjøre noe. Og det kommer, ser det ut som, som en utblåsning av frustrasjon etter en kamp der han opplevde mye frustrasjon og kjeftet mye på dommeren. Og da er det kanskje ikke en form som tjener den viktige saken på riktig måte,

– Han burde kanskje telt til 10 og så komme med det dagen etterpå. Og det gjelder jo ikke bare han. Det gjelder alle som er hissige for noe etter en kamp. Men han kunne jo henvendt seg til oss og bedt oss ta tak i det. Men det gjorde han ikke.