Har laget app som skal gi folk jobb på dagen

LO advarer unge arbeidssøkere mot mobilapp for endags-kontrakter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre gründerne Kristian Midjaas (27), Tom Berglund (26) og Christian Wright (27) mener å ha funnet løsningen på problemet med å fylle opp vaktlistene når noen blir syke eller det dukker opp behov for flere servitører.

Med mobilappen «Staffers» kan bedrifter legge ut ledige vakter, og interesserte kan melde seg til vaktene. Deretter kan man inngå en arbeidsavtale med et par tastetrykk på mobiltelefonen. Arbeidsgiverne ønsker tjenesten velkommen, men LO er skeptisk.

– Lua i handa!

– Før sto arbeidstakerne med lua i handa. Det blir ikke bedre om man står med denne appen, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

Han sammenligner tjenesten med «Dagsen», stedet der arbeidsløse kunne stille seg i kø for småjobber fra dag til dag.

LO mener tjenesten undergraver målet om at flest mulig skal jobbe i faste hele stillinger, og i stedet legger til rette for et løsarbeidersamfunn.

App-gründer Kristian Midjaas (27) og de to medgründerne avviser kritikken fra LO.

Utelivsbransjen

– Vi har laget en møteplass for bedrifter med behov for folk, og arbeidstakere på jakt etter ledige vakter. Vi har alle tre jobbet mange år i serverings- og utelivsbransjen, og har opplevd at daglig leder ofte spør om vi kjenner noen som kan ta en ledig vakt.

– Dette er jo både tidkrevende og lite effektivt. Med vår app kan man få, eller fylle opp en ledig vakt på noen få minutter. Alt det formelle er på plass, og alt innenfor lov og avtaleverk, sier Kristian Midjaas.

«Staffers» har per i dag 1400 registrerte arbeidssøkere, og en rekke kjente serveringssteder og puber i Oslo er på brukerlisten. Men ambisjonene er langt høyere.

Nå skal appen rulles ut i flere av de typiske sommerbyene langs Oslofjorden, og på sikt ønsker gründerne å utvide til alle de største byene, og gjerne inkludere flere bransjer i tillegg til kafeer, serveringssteder og puber.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Patruljene kommer

Men utesteder som bruker appen må regne med besøk i sommer. LOs sommerpatrulje, som starter denne uken, kommer til å rette et særlig søkelys på nettopp utelivsbransjen og arbeidsforholdene for de yngste arbeidstakerne.

Ungdomssekretær Lene Myhrvold i Fellesforbundet, som organiserer ansatte i reiseliv- og utelivsbransjen, advarer unge arbeidssøkere mot å skaffe seg jobb gjennom en mobil-app.

– Du får ikke sykepenger når du blir syk. Pensjonspoeng får du heller ikke, og jobb på énvakts-kontrakter som dette gir ikke rett til ledighetstrygd. Og lån til leilighet eller bil kan du bare glemme. Dette undergraver et arbeidsmarked der målet er hele faste stillinger, sier Myhrvold.

Og blant steder som må regne med besøk fra LOs sommerpartulje er flere kjente Oslo-restauranter på Aker brygge og i området rundt Youngstorget.

Arbeidsgiverne ønsker velkommen

Men arbeidsgiverorganisasjonene Virke og Næringslivets Hovedorganisasjon ønsker «Staffer» velkommen.

  • Selve appen er gratis og kan lastes ned til smarttelefon.
  • Den har en versjon for bedrifter og en for arbeidssøkere.
  • Både bedriftene og arbeidstakerne må opprette en profil om seg selv. Alle brukere gjennomgår en godkjenningsprosedyre.
  • Arbeidsgivere legger ut sine tilbud om vakter med tidspunkt og lønn. Arbeidssøkere klikker på ønskede vakter, og melder interesse. Blir de akseptert er kontrakt automatisk inngått for den aktuelle vakten, og begge parter får automatisk kopi av arbeidsavtalen.
  • Etter endt vakt kan både arbeidstaker og arbeidsgiver gi karakter på hverandre i appen.
  • Arbeidsgiver betaler 18 prosent på toppen av avtalt timelønn for bruken av tjenesten.

– Dette er et eksempel på at ny teknologi kan gjøre det enklere for arbeidstakere å skaffe seg jobb og arbeidsgivere til å skaffe arbeidskraft raskt, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Også NHO er i utgangspunktet positive.

– Dette er en koblingstjenste mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for enkeltengasjementer som ikke innebærer noe prinsipielt nytt. Og for brukeren er det viktig å merke seg at denne tjenesten opphever ikke det arbeidsrettslige regelverket. Man må uansett forholde seg til arbeidsmiljøloven, reglene om midlertidig ansettelse, allmenngjort lønn og eventuelle tariffavtaler, understreker Magne Kristensen, som er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.

Minstelønnssatsen i restaurantbransjen er i dag på 167,90 per time for ansatte over 20 år.

– Følger loven

Staffer-gründerne understreker at de følger lov og avtaleverk, og at de også forplikter seg til å sørge for at avtalt lønn blir utbetalt. Alle brukere av appen må gjennom en godkjenningsprosedyre, og Kristian Midjaas lover at useriøse brukere vil bli utestengt fra tjenesten.

– Vi tror dette er en fleksibel og rask løsning for alle som ønsker å jobbe litt ekstra, eller prøve seg hos en ny arbeidsgiver. For utestedene er det å annonsere, intervjue og prøveansette folk både tidkrevende og dyrt. Med vår app kan man lett få tak i nye ansatte, og teste dem ut. Vårt mål er å få flest mulig i jobb, både fast og midlertidig. Sånn sett deler vi LOs mål, sier Kristian Midjaas.

Men LO-lederen lar seg ikke overbevise.

– Du vet ikke om du har jobb neste dag. Du er ikke sikret sykepenger, feriepenger, lån til bil eller bolig kan du bare glemme. Dette er en utvikling i en helt annen retning enn det vi ønsker, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.