Lars-Jørgen Salvesen scoret Sarpsborg 08s mål i 1-1-kampen mot Vålerenga.
Lars-Jørgen Salvesen scoret Sarpsborg 08s mål i 1-1-kampen mot Vålerenga. Foto: Fredrik Hagen

Går knallhardt ut mot Vålerenga-supportere etter homohets

Sarpsborg 08-spissen Lars-Jørgen Salvesen (23) hevder at han ble homohetset under kampen mot Vålerenga.

– De fleste supportere på bortebane kommer med mye tilrop og diverse drit under kamper. Det er ingen problem, helt greit og en del av gamet. Jeg mener at sånn skal det være, sier Salvesen til TV 2, før han slår fast:

– Men noen ting, som dette med Pride og ulike hudfarger, er noe man skal holde seg for god for. Det gjelder i fotball og uansett hvor ellers i livet. Det er dumt og lavmål å rope det de roper.

– Jeg reagerer veldig på det

Søndag kveld fortalte Salvesen om homohetsen i et Twitter-innlegg.

Sarpsborg-spissen skrev:

Dagens eliteserierunde skal støtte Pride og alle spillerne holder opp kort med «Fotball er for alle, uansett hvem man er glad i». Også i dag: Klanen med ulike tilrop til undertegnede under kamp. Blant annet: «Jævla homse», «Langt hår og rosa sko, HOMO».

Salvesen hevder at det var to tilrop mot ham i forbindelse med hjørnespark da han jogget bort for å hente ballen.

– De roper mye dritt som jeg ikke skriver òg, men det er de to tilropene jeg reagerer på.

– Én roper det, og 20-30 andre står og ler av kommentaren. Jeg reagerer veldig på det, i hvert fall når det har vært fokus på det før kamp, påpeker Sarpsborg-spissen.

– Kan man ikke se ut som man vil?

Han forteller at homohets er noe han er blitt utsatt for på flere andre bortearenaer, men reagerer særlig på timingen i og med at det var under regnbuerunden i Eliteserien. Kapteinene har båret regnbuebånd, cornerflaggene har vært i regnbuefarger og plakater er blitt holdt opp av spillerne før kampene.

Derfor valgte han å ta til Twitter søndag kveld.

– Jeg takler å høre det, men akkurat den runden her når det er fokus på det, vil jeg sette fokus på det selv ved å si i fra.

– Jeg har langt hår og i dag rosa sko. Men «so what», kan man ikke se ut som man vil, spør 23-åringen retorisk.

– Det eksempelet stemmer nok ikke

Talsmann for Klanen, Erling Rostvåg, opplyser at supporterklubben har klare regler for diskriminering. Står noen og fronter homohat i en Vålerenga-sammenheng, er det ekslusjonsgrunn.

– Det bør ikke være noen tvil om hvor vi står rundt det temaet her. Jeg tror at for supportere generelt, er det nok dessverre fortsatt et behov for å gi klare og tydelige meldinger om hva som er OK holdninger og ikke. Det er alltid noen folk som er sinker, og som bruker feil skjellsord når de skal slenge dritt til en spiller, sier Rostvåg til TV 2.

– Men jeg reagerer litt på måten han velger å håndtere det på. For det første har jeg gjort en del undersøkelser, og kan med rimelig stor grad av sikkerhet si at det ene eksempelet han kommer med, stemmer nok ikke. Her er det blitt referert til en setning som ligner veldig den han sier, men som ikke inneholder essensen av at han ble homohetset. Det har jeg hørt fra flere forskjellige som stod i nærheten. Når det er sagt, kan det godt hende at noen har sagt «jævla homo» et annet sted i tillegg. Han nevner flere tilfeller, og det er selvfølgelig ikke greit, understreker Klanens talsmann.

Salvesen tilbakeviser påstanden.

– Jeg vet hva jeg hørte. Men om det var han samme fyren som sa «langt hår, rosa sko» og en annen som har ropt «homo», det vet jeg ikke. Akkurat den frasen hørte jeg som én setning. Jeg tolket det som at det var fra samme person, men om det var en annen som sa «homo», vet jeg ikke. Men jeg er 100 prosent sikker på hva jeg hørte, svarer Sarpsborg-spissen.

Klanens talsmann understreker at de jobber med disse holdningene blant annet gjennom sanksjonsreglement og tilstedeværelse under Pride.

– Ropes det sentralt på tribunene, får det konsekvenser der og da rimelig kjapt. Men det er vanskelig for oss som prøver å ta ansvar på tribunen å ha full kontroll på hva hver eneste person ned til cornerflagget sier, påpeker Rostvåg.

– Synd og beklagelig hvis det stemmer

Denne helgen deltok spillere, Klanen og støtteapparat fra Vålerenga på Pride-paraden. Klubben synes at det er synd dersom enkeltpersoner motarbeider holdningsarbeidet som legges ned.

– Klanen og Vålerenga er en av klubbene som jobber mest med å bekjempe fordommer og diskriminering. Det er ikke utbredt, og det er beklagelig om det har skjedd, sier supporterkoordinatoren i Vålerenga, Matijas Löeb, til TV 2.

Han mener slikt ikke hører hjemme noensteds, uavhengig av om det er Pride-helg eller ikke.

– Det finnes aldri god timing for å si noe slikt. Jeg har ikke hørt noe selv, men hvis det stemmer er det synd og beklagelig, sier han til TV 2.

Han er overrasket over at ikke er blitt tatt tak i på tribunen, dersom noen har kommet med slike tilrop.

– Ja, det ville overrasket meg. Jeg har selv hørt tilrop som ikke hører hjemme noe sted, men det første som skjer da er at man får beskjed om at det gjør man ikke igjen. Hvis indrejustisen vår ikke har tatt tak i det i dag, er det skuffende, sier Löeb.

Han er tydelig på at slike tilrop vil bli slått knallhardt ned på.

– Vi har et sanksjonsreglement som er kjempetydelig. Diskriminering eller rasisme tolereres selvsagt ikke. Det er en enkel sak.

I sanksjonsreglementet heter det at grov sjikane eller hatefulle ytringer med bagrunn i etnisitet, religion eller legning straffes med bortvisning fra arena og inntil 30 kampers utestengelse.