De har de norske stemmene i «Løvenes konge»: – Måtte klype meg selv i armen

Musikalstjernene Heidi Ruud Ellingsen og Espen Grjotheim har hovedrollene i den norske versjonen av «Løvenes konge».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Disney-filmen «Løvenes konge» har siden 1994 har berørt og engasjert mennesker verden over.

I 2016 kom nyheten svært mange hadde ventet på. Etter nyinnspillinger av tegneserieklassikere som «Jungelboken», «Askepott» og «Malificent», kunne Walt Disney Studios omsider bekrefte at de var i gang med filmatiseringen av «Løvenes konge».

I 2017 ble det annonsert at popstjernen Beyoncé Knowles-Carter har stemmen til Nala i den engelske versjonen, og i 2018 fikk vi se de aller første bildene fra den nye filmen.

Se traileren øverst i saken!

De norske stemmene

Før helgen kunne KK avsløre hvem som har de norske stemmene i filmen, som har verdenspremière 17. juli.

Det er de norske musikalstjernene Heidi Ruud Ellingsen (33) og Espen Grjotheim (42) som har fått æren av å være stemmene til Nala og Simba.

Espen er firebarnsfar, og har vært å se i flere hovedroller av de aller største musikaloppsetningene i Norge de siste årene. Han forteller til TV 2 at han var midt i russetiden da «Løvenes konge» kom.

ER NALA: Heidi Ruud Ellingsen er en norsk skuespiller, danser og sanger. Før helgen ble det kjent at hun være stemmen til Nala i Løvenes konge. Espen Grjotheim forteller til TV 2 at han og Heidi er gode venner. Foto: Audun Baarstad/ NTB scanpix
ER NALA: Heidi Ruud Ellingsen er en norsk skuespiller, danser og sanger. Før helgen ble det kjent at hun være stemmen til Nala i Løvenes konge. Espen Grjotheim forteller til TV 2 at han og Heidi er gode venner. Foto: Audun Baarstad/ NTB scanpix

– Det gikk mange år før jeg så filmen. Men så har jeg fått en gruppe døtre som ser mye på disse Disney-filmene, så etter at de kom til verden, har jeg fått mer oversikt, sier han til TV 2.

Selv om ikke han hadde et nært forhold til filmen fra starten av, har han skjønt at dette er en film med stor betydning for mange nordmenn.

– Det jeg har registrert etter at jeg begynte å jobbe med den, er at filmen har en voldsom stor plass i mange mennesker liv, og det er høy nostalgifaktor.

Valgt ut av Disney

Espen forteller at det er menneskene bak den norske regien som siktet seg ut hvem som kunne passe til de ulike rollene. Deretter ble det kalt inn til stemmeprøver, før et lite utdrag fra filmen med sang og tekst ble sendt over til Disney i USA.

Så var det opp til dem å avgjøre om de var gode nok eller ikke.

42-åringen innrømmer at dette var en rolle han virkelig kunne tenke seg.

– Jeg har gjort en del slike filmer, og det er ikke alltid det er like viktig å lande en rolle. Men denne kjente jeg at jeg hadde veldig lyst på. Da var det var veldig hyggelig å få en godkjenning fra Disney. Det var stas, sier Espen.

Men det var ikke bare Espen som ble godkjent av Disney i familien Grjotheim. Også datteren Hedda på 13 år ble valgt ut til å spille Nala som barn.

– Hun er kjempeflink! Det er veldig gøy å kunne gjøre dette her i sammen, selv om vi i teorien spiller kjærester, sier han lattermildt.

20 timer med dubbing

Tegneseriefilmen tar oss med til den afrikanske savannen der en fremtidig konge blir født. Espen forteller at hun brukte rundt 20 timer på dubbejobben i SDI studios i Oslo.

– Det går egentlig fortere enn mange tror. Vi går inn én og én og gjør replikk for replikk og sang for sang. Stemmene blir synket opp mot munnen og det er veldig teknisk. Grunnen til at jeg liker å jobbe med dubbing er fordi det er håndverk.

– ÆRESFRYKT: Espen Grjotheim forteller at han ble svært glad da han fikk rollen som Simba i den norske versjonen, og sier han gikk inn i det med æresfrykt. Foto: Svein Finneide
– ÆRESFRYKT: Espen Grjotheim forteller at han ble svært glad da han fikk rollen som Simba i den norske versjonen, og sier han gikk inn i det med æresfrykt. Foto: Svein Finneide

Som nevnt er det Heidi Ruud Ellingsen som har stemmen til Nala i filmen, som spilles av Beyoncé i den engelske versjonen. Espen forteller at han flere ganger underveis i prosessen måtte spille mot stemmen til Beyoncé i filmen, da Heidi ikke hadde spilt inn sin del.

– Der stod jeg og spilte mot Beyoncé i et lite studio i Oslo. Da måtte jeg klype meg selv i armen, sier han og legger til:

– Det er veldig gøy å bli assosiert med en så stor film og et så stort prosjekt. En film blir på en måte værende der for evig, så det er litt skummelt. Jeg føler på en æresfrykt fordi det er så utrolig mange som kommer til å se filmen.

Naturtro bilder

Det er ingen tvil om at Espen har store sko å fylle, og mange forventninger å møte. Han forteller at han har vært opptatt av å gjøre stemmen til Simba mest mulig naturlig, da animasjonen i filmen ser tilnærmet ut som virkeligheten, ifølge han selv.

– I tegneserier overdriver vi ofte, og forsterker karakteren i stemmen. Men siden filmen er så realistisk, har vi ønsket å være mer troverdig. Stemmen er veldig tett mot min egen stemme og min egen måte å spille på, sier han og fortsetter:

– Jeg vil sørge for at filmen fortsetter å være bra selv om den er i en norsk versjon. Jeg har et sterkt ønske om at den skal være bra.

Lover tårer

43-åringen forteller at det har vært mange hemmeligheter knyttet til dette store internasjonale prosjektet, og at heller ikke han har sett det ferdige resultatet.

Likevel kan han avsløre at filmen har den samme historien og de samme velkjente sangene, men at humoren er noe annerledes.

En ting han er helt sikker på er at lommetørkle er helt nødvendig, også i den nye versjonen.

Espen blir ikke å se på premiéren 17. juli. Da ligger han nemlig på en strand i Spania. Likevel gleder han seg stort til den etterlengtede dagen.

– Det blir nok en veldig hyggelig kveld. Jeg har hørt rykter om at det blir en bra premiere, for Disney slår nok på stortromma her.

TV 2 har ikke lykkes i å komme i kontakt med Heidi Ruud Ellingsen.