Yildirim erkjente nederlaget mens stemmene fortsatt ble talt søndag kveld.

– Sånn det er nå, leder min rival Ekrem Imamoglu i valget. Jeg gratulerer ham og ønsker ham suksess, sa han i en kort TV-sendt uttalelse.

Etter nederlaget gratulerte Erdogan den nye ordføreren med seieren.

– Nasjonens vilje har nok en gang blitt manifestert i dag, tvitret landets president søndag kveld.

– Jeg gratulerer Ekrem Imamoglu, som basert på foreløpige resultater har vunnet valget, skriver Erdogan på Twitter.

– Nasjonens vilje har nok en gang blitt manifestert i dag, het det videre.

Merkedag

Søndagens valg er en merkedag i Tyrkias historie. Forrige valg ble annullert etter at president Erdoğans parti tapte makten i Tyrkias største by etter 25 år.

Istanbul, med sine 16 millioner innbyggere, er landets viktigste by, finanssentrum og største økonomi.

Derfor sier president Recep Tayyip Erdoğan, som begynte sin politiske karriere som ordfører i Istanbul i 1994, at «Den som styrer Istanbul, styrer Tyrkia».

Gjenvalg

31. mars tapte han makten i Istanbul etter 25 år, da tidligere statsminister Binali Yildirim fra Erdoğans parti AKP overraskende tapte ordførervalget mot den forholdsvis ukjente Ekrem Imamoğlu fra Det republikanske folkepartiet (CHP). Imamoğlu vant med 48,8 prosent av stemmene.

En av årsakene til seieren var at mange kurdere, som tradisjonelt ikke stemmer på CHP, stemte på Imamoğlu for å svekke president Erdoğan.

Valgkommisjonen erklærte først Imamoglu som vinner, men bøyde seg etter hvert for AKPs krav om omvalg, da de mente at det hadde forekommet uregelmessigheter.

Valget ble på forhånd ansett som en test av Erdogans popularitet i storbyen i en tid der landet opplever store økonomiske problemer, høye matpriser og stor arbeidsledighet.