Norge videre i VM etter straffedrama i Nice

Norge er videre til kvartfinale i VM etter seier over Australia.

Norge - Australia 1-1, 4-1 etter straffer (1-0)

Se sammendrag fra kampen i vinduet øverst!

Det manglet ikke på dramatikk i åttendedelsfinalen mellom Norge og Australia som til slutt måtte avgjøres på straffespark.

Der var Norge sterkest og er videre i VM.

– Jeg tror alle var jækla sliten på slutten der, men nå kan vi gå rett på og spille en ny match. Fy fader så gøy dette var, sier Caroline Graham Hansen til NRK etter seieren.

– Jeg føler jeg gjorde det litt vanskelig for lagkameratene mine i dag. Jeg hadde noen kjempesjanser jeg burde ha scoret på. Men fy fader så gode vi er, etter en skikkelig dårlig andreomgang klarte vi å hente oss inn igjen. Vi hadde fortjent å vinne før 120 minutter og straffekonk, men straffene viser hvor god selvtillit det er i laget og hvor fortjent det var at vi vant til slutt, legger Barcelona-spilleren til.

Kaptein Maren Mjelde var naturligvis også i strålende humør etter kampen.

– Det er så ufattelig deilig, sier Maren Mjelde.

– Det ble en helt syk kamp til slutt. Det bølget litt frem og tilbake og så får vi den scoringen og har på en måte kontroll på det. Så får de den i andreomgang der vi hadde vært heldig om vi hadde klart å ro det inn. Men vi bare vokste, jo lengre tid det gikk. Det viser bare at denne gjengen er jækla bra trent, eller jeg vet at vi er veldig bra trent, også vet jeg at vi har en sinnssyk «go» i laget som kan ta oss igjennom sånne kamper som dette. Så jeg er sinnssykt stolt, fortsetter hun.

Landslagssjef Martin Sjögren hadde problemer med å finne ord etter at kvartfinalebilletten var i boks.

– Vi har veldig stor tro på denne gjengen, og nå synes jeg vi får betalt for det harde arbeidet som alle har lagt ned for å dra utviklingen av dette laget videre. Nå skal vi forsøke å roe oss ned litt, om det går, så skal vi lade batteriene igjen, for VM fortsetter, sier Sjögren til TV 2 og beskriver spillergruppen som sterk:

– Det er en herlig gjeng, det er bare å se på de der borte, sier Sjögren og snur seg mot spillerne.

– Det er en veldig sterk gjeng, jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg tror jeg har sagt alt om denne gjengen. Det er bare herlig.

Før kampen i Nice var Samantha Kerr på alles lepper. Australias toppscorer sto med fem mål i gruppespillet, og scoret samtlige fire mål mot Jamaica fire dager før kampen mot Norge.

Mot Norge ble det ingen fulltreffere fra Kerr som bommet på straffe, men Australia gjorde det likevel svært vanskelig for Norge.

Iskald Herlovsen

Australia gikk rett i angrep og Samantha Kerr markerte seg allerede etter halvminuttet spilt. Men skuddet fra Australias toppscorer gikk like utenfor Norges mål.

Etter noen minutter med stort press fra Australia fikk Norge roet ned, og spillet begynte å sitte mer og mer. Utover i førsteomgangen kom det flere angrep fra de norske landslagskvinnene, men de manglet det siste lille i angrepene sine.

Men så stemte også siste rest. Akkurat i det klokken passerte halvtimen spilte Karina Sævik opp til Isabell Herlovsen som løp seg fri mellom forsvarerne. Alene med keeper Lydia Williams var Herlovsen iskald og gjorde akkurat som hun skulle. Dermed ledet Norge 1-0 i Nice.

VAR-drama

Det lå an til at Norge ville holde på ledelsen til pause, men like før hvilen pekte dommer Riem Hussein på straffemerket. Den tyske dommeren mente at Maria Thorisdottir brukte armen for å styre ballen innenfor den norske 16-meteren. Etter at VAR-panelet hadde sjekket situasjonen, måtte Hussein ut å se på video selv. Etter lang vurderingstid, bestemte dommeren seg for å annullere sin egen avgjørelse, og det ble ikke straffe til Australia.

Dermed kunne Norge gå til pause i ledelsen.

Annullert Australia-scoring

13 minutter ut i andreomgang kom Kerr alene med Hjelmseth og satte ballen i mål. Men flagget kom tidlig opp fra assistentdommer, og scoringen ble annullert for offside. Dermed ledet Norge fremdeles åttendedelsfinalen, men Australia var farlig nære utligningen de trengte.

Australia fant rommene mellom de norske spillerne og holdt et høyt press i andreomgang.

De norske spillerne begynte å se slitne ut utover i andreomgang, og det var Australia som styrte spillet. I det 72. minutt gjorde Martin Sjögren sitt første bytte, og satte innpå Frida Maanum for Karina Sævik.

Drøyt ti minutter før full tid måtte målscorer Herlovsen gi seg for kvelden grunnet noe som kunne se ut som en krampe, eller liten skade. Inn kom Lisa-Marie Utland.

Utligning til Australia og ekstraomganger

Syv minutter før slutt fikk Australia hjørnespark, og ballen fra Elise Kellond-Knight gikk forbi alt og alle og inn til utligning for Australia.

På overtid var Norge ekstremt nære å sikre kvartfinalebilletten da Caroline Graham Hansen traff stolpen. Men nærmere kom ikke Norge og det ble ekstraomganger i Nice.

Første ekstraomgang svinget voldsomt, der begge lag hadde store muligheter til å gå i ledelsen. Nærmest for Norge var Graham Hansen.

Australia-forsvarer utvist

Helt på tampen av de første ekstra 15 minuttene mente dommer Hussein at Australias midtstopper, Alanna Kennedy fratok innbytter Utland en klar scoringsmulighet, og ga henne direkte rødt kort. Dermed spilte Australia med ti spillere resten av kampen.

Rett før andre ekstraomgang sendte Bøe Risa avgårde et skudd i tverrliggeren. Nok en gang var Norge svært nære 2-1.

Australia hadde ikke mye å komme med i andre ekstraomgang, mens Norge hadde noen gode angrep. Ekstraomgangene endte målløse og det ble straffesparkkonkurranse i Nice:

Graham Hansen satte Norges første straffe i nettet.

Samantha Kerr bommet på Australias sin.

Guro Reiten satte inn 2-0.

Hjelmseth reddet skuddet fra Emily Gielnik.

Maren Mjelde satte inn 3-0 for Norge.

Steph Catley scoret for Australia.

Dermed var det opp til Ingrid Syrstad Engen som scoret og sikret kvartfinale for Norge.