Arild Berg gikk bort lørdag, 43 år gammel. Foto: Rune Nilsen (Bodø Nu)
Arild Berg gikk bort lørdag, 43 år gammel. Foto: Rune Nilsen (Bodø Nu)

Arild Berg er død

Den tidligere Bodø/Glimt-spilleren ble bare 43 år gammel.

Tidligere Bodø/Glimt-spiller Arild Berg er død. Han ble 43 år gammel.

Gjennom vakthavende prest Odd Eidner formidler familien følgende uttalelse til Avisa Nordland:

– Det er med stor sorg vi fikk vite at Arild valgte å forlate oss i dag tidlig. Vi sitter igjen med mye kjærlighet og mange gode minner etter Arild. Familien er takknemlig for all støtte og omsorg i denne vanskelige tiden, opplyser Eidner på vegne av familien.

Berg spilte 113 kamper for Glimt fra debuten i 1993 og frem til 2000. I 2002 gikk han til Lyn, men spilte aldri for klubben på grunn av sykdom.

Familiens største talent

Arild Berg er sønnen til Harald «Dutte» Berg og Randi Berg, og lillebroren til Ørjan og Runar. Han er storebror til Terje og Eli Johanne.

Arild ble regnet som et større talent enn sine brødre, som begge blant annet hadde stor suksess i Rosenborg.

– Han var det største talentet jeg noen gang har sett her i Norge. Helt enorm i perioder. Fotballklok og teknisk i en egen klasse. Mitt inntrykk av han var en reflektert og bra mann, sier Ole Martin Årst til TV 2.

Årst legger til at han ikke kjente Arild Berg personlig, og kun har møtt ham noen få ganger etter han la opp.

Aasmund Bjørkan, som nå er sportslig leder i Bodø/Glimt, spilte mange sesonger sammen med Arild Berg.

– Det er selvfølgelig forferdelig trist. Først og fremst for familien. Vi i Glimt har mistet en markant personlighet som har betydd mye for klubben på banen, og som har hatt et brennende engasjement også etter han sluttet som spiller. Våre tanker går til familien. Vi i Glimt har mistet en person som har betydd mye for mange av oss, sier Bjørkan til TV 2.

– Arild var en ekstremt talentfull spiller. Jeg hadde æren av å spille sammen med både Ørjan, Runar og Arild. Arild hadde på mange måter de beste egenskapene til brødrene. Han hadde balansen og nærduell-spillet til Ørjan, og overblikket og foten til Runar. Det var fantastisk å spille sammen med ham. Hadde han ikke vært så mye skadet og syk, så hadde han hatt forutsetninger til å bli den aller beste av brødrene. Alle var fantastiske fotballspillere, men han kunne nok blitt aller best, mener Bjørkan.

Tok friår midt i karrieren
I likhet med storebrødrene, kunne det blitt Rosenborg-spill også på Arild Berg. I 1996 var han regnet som Norges største talent, men overrasket hele Fotball-Norge da han valgte å ta et friår.

– Jeg rørte ikke fotballen det året. Men jeg drev sikkert med 15 andre idretter. Da året var gått, hadde jeg igjen lyst å spille fotball. Jeg var lei av å tape i tennis annenhver dag. Jeg ville vinne noe igjen, har Berg forklart til Bodø Nu.

Samtlige toppklubber lå langflate da han skulle gjøre comeback, men nok en gang rystet han både Nils Arne Eggen og resten av Fotball-Norge. Han valgte å gå til Gevir Bodø i 2. divisjon.

Arild Berg forlater Aspmyra etter en 2-1-seier over Vålerenga i august 1998. Foto: VG / Pål R. Hansen
Arild Berg forlater Aspmyra etter en 2-1-seier over Vålerenga i august 1998. Foto: VG / Pål R. Hansen

Store sykdomsplager

Det var mens han spilte her at sykdomsproblemene meldte seg. Den første diagnosen var kvikksølvforgiftning, etter at eksperter i USA og Danmark fant kvikksølvverdier ti ganger høyere enn øvre grense.

Norsk helsevesen godtok ikke den diagnosen, og Berg trosset symptomene og fortsatte med fotball. I 1998 var han tilbake i Glimt, men ble stadig dårligere. Til slutt maktet han ikke fotballen mer.

– Han var sylskarp og veldig målrettet. Da han var mye syk, klarte han på en måte å utvikle en egen treningsmetodikk. Han hadde tydelige tanker om hva han måtte gjøre for å bli bedre. Om han trente på egenhånd eller på et lavere nivå, så klarte han likevel å utvikle seg gjennom et gjennomtenkt treningsopplegg. Da han kom tilbake og var sammen med oss igjen, så var han best. Han var en meget smart fyr, forteller Bjørkan.

Etter tre sesonger med Glimt-spill, ble det ikke en eneste kamp i 2001-sesongen. Han skrev under en toårskontrakt med Lyn, men spilte aldri en kamp for hovedstadsklubben.

– Fra 1997 til 2009 var jeg hos cirka 100 behandlere. Det sier seg selv at med et slikt mangfold så var det en del syke greier. Helgekurs i kopping, homøopati, healere, synske. Jeg hadde en seanse med en spåmann. Men jeg besøkte også de fremste professorer innen sine fagfelt i verden, først innen kvikksølvforgiftning, så innen ME, etter at jeg endelig fikk den rette diagnosen på Haukeland i 2005. Jeg har reist verden rundt, har Berg fortalt Bodø Nu.

I tolv år reiste han rundt i verden for å bli frisk. Så var det en turnuslege i Bodø som fikk ham inn på rett spor.

Arild Berg fra en TV 2-reportasje i 2007. Der snakket han og broren Ørjan og eiendomsforretningene som de tre brødrene har jobbet med etter fotballkarrièren. Foto: TV 2
Arild Berg fra en TV 2-reportasje i 2007. Der snakket han og broren Ørjan og eiendomsforretningene som de tre brødrene har jobbet med etter fotballkarrièren. Foto: TV 2

Han begynte å få skikk på kroppen sin igjen. Etter en periode der han hadde fjernet alt av fotball fra livet sitt, fikk den igjen en plass. Men selv om han heiet på Glimt og var tilbake i miljøet: Spille fotball, det gjorde han ikke. Men synet på det som hadde vært, var nærmest poetisk.

– Folk spør meg ofte om det der. Om jeg sørger over at jeg ikke fikk fullbyrdet meg selv som fotballspiller. Men greia med fotball, det handler like mye om da du var en liten gutt, du fikk være ute litt lenger på kvelden, du kom hjem med grønske på shortsen og la deg omtrent med fotballskoene på.

– Du skal vinne bra mange cupfinaler for å trumfe den gleden du følte ved fotball som syvåring …