VM-JOKER: Hun har godt over 100 landskamper og er en av VM-troppens mest rutinerte. Elise Thorsnes har brukt tid på å forberede seg til at det ville bli litt benkesliting under VM. Nå håper hun å bli Norges VM-joker.
VM-JOKER: Hun har godt over 100 landskamper og er en av VM-troppens mest rutinerte. Elise Thorsnes har brukt tid på å forberede seg til at det ville bli litt benkesliting under VM. Nå håper hun å bli Norges VM-joker. Foto: Åserud, Lise

Fryktet det verste dagen før VM-uttaket – nå vil hun bli Norges joker

Australia-eksperten Elise Thorsnes om veien til VM.

Datoen er 29. mai.

30 år gamle Elise Thorsnes – som i en årrekke har vært en profil på det norske kvinnelandslaget – vet at Norges VM-tropp blir tatt ut i morgen.

Hun har vært særdeles skadeplaget over lang tid og er for en gangs skyld svært spent på om hun er en av Martin Sjögrens utvalgte.

På ettermiddagen har LSK kamp. Elise Thornes – som kan være både midtstopper og spiss – får til slutt sjansen på topp.

Hun takker like godt for tilliten med å banke inn to mål i 4-0-seieren over Stabæk.

Timingen kunne ikke vært bedre.

Likevel innrømmer hun det glatt overfor TV 2s reporter etter kampen:

– Jeg har aldri vært så spent før et landslagsuttak, sier hun.

Slet med skade i åtte måneder

Til slutt holdt det.

Thorsnes ble en del av Norges VM-tropp, blant annet etter en oppkjøring som var preget av åtte måneder på sidelinja med skader. Spesielt en vond hamstring gjorde livet surt.

– Helt fram til uttaket var jeg spent. Jeg har vært skadeplaget, og i tillegg hadde jeg en del humper på vegen tilbake fra skade. Så det var ingen selvfølge at jeg skulle bli tatt ut til VM. I ettertid er jeg veldig stolt over meg selv for at jeg er her i Frankrike, sier Elise Thorsnes til TV 2.

Hittil i verdensmesterskapet i Frankrike har det blitt med to innhopp for 30-åringen som har 118 landskamper på samvittigheten. Først ble det elleve minutter mot Nigeria. Mot Frankrike satt hun på benken hele kampen. Og mot Sør-Korea ble det drøye 20 minutter som innbytter.

– Det er jo frustrerende å sitte på benken, men jeg har jobbet mye med det i inngangen til mesterskapet. Jeg har vært skadet lenge og målet var på en måte å komme meg til VM. Så er målet mitt her har blitt å ta vare på enhver mulighet jeg får til å vise at jeg fortsatt er en god fotballspiller, sier Thorsnes.

Med andre ord er hun innstilt på at hun kanskje må leve med rollen som en mulig joker for Norge inntil videre.

– Inntil videre er det nok den rollen jeg vil ha. Men jeg jobber hver dag for mer og mer spilletid, sier hun.

Har gode minner mot Australia

Samtidig er det liten tvil om at nettopp Australia – Norges motstander i åttedelsfinalen – er noe spesielt for Elise Thorsnes.

I oktober 2017 signerte Thorsnes for den australske klubben Canberra. Fram til februar 2018 spilte hun på en lag med en rekke av spillerne som står på motsatt banehalvdel for Norge i Nice lørdag kveld.

– Det blir litt ekstra spesielt å spille en landskamp mot noen du kjenner så godt. Jeg tror det er et lag som står bra til oss, de er litt slurvete bakover og det tror jeg passer oss. Jeg tror Australia står bedre til oss enn Italia og Brasil, sier Thorsnes.

Selv om Thorsnes kan gi landslagssjef Martin Sjögren viktig info om Australia, er det ikke fritt for at motstanderen også har norsk ekspertise. Australias Chloe Logarzo spilte i 2017 for Avaldsnes. Senere var hun lagkamerat med Thorsnes i Canberra. Hun burde ha en viss kunnskap om norsk fotball.

– Det blir en hard kamp for oss. Nordmennene er en tøff gjeng, de har vel en slags viking-kultur. De er store og sterke, advarer Lorgazo i forkant av kampen.

Men i duellen mellom Thorsnes og Logarzo på landslagsnivå er det hittil Thorsnes som har det sterkeste kortet. Hun har nemlig scoret mot Australia før: På Algarve i fjor banket hun inn to mål i 4-3-seieren over dem. I VM 2011 scoret hun Norges trøstemål i 1-2-tapet i gruppespillet.

– Det var en syk opplevelse å score foran så mange og på en så stor arena, sier Thorsnes om VM-målet fra 2011, som garantert frister til gjentakelse.