SEIER: Curtis Flowers får nå en ny rettssak, etter at drapsdommen hans ble underkjent på grunn av rasediskriminering i amerikansk høyesterett.
SEIER: Curtis Flowers får nå en ny rettssak, etter at drapsdommen hans ble underkjent på grunn av rasediskriminering i amerikansk høyesterett. Foto: Handout

Dødsdom bortfaller etter over 20 år på «death row»

Etter seks rettssaker, forkastes nå dødsdommen til Curtis Flowers fra Mississippi, USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyesterett reverserte fredag dommen til Curtis Flowers, etter at han ble dømt til døden, skriver CBS News.

Sju av ni høyesterettsdommere var enig i at Flowers var dømt på feil grunnlag.

– Likhet for loven krever en rettssak uten rasistisk diskriminering i utvelging av juryen, skriver høyesterettsdommer Brett Kavanaugh i rettsbeslutningen.

Med det innrømmer høyesterett at Flowers har tilbrakt 20 år på dødscella etter å ha blitt dømt av en skjevt fordelt jury.

Flowers bedyret hele tiden sin uskyld og anklaget aktor i saken for å systematisk avvise svarte personer fra juryen.

Dømt for drap på fire personer

Flowers ble funnet skyldig i drapene på fire personer som jobbet i en møbelbutikk i Winona, Mississippi i 1996. Flowers var tidligere ansatt i forretningen.

Når en jury blir valgt i amerikansk rettsvesen, har advokater fra begge sider i rettssaken lov til å utelate et visst antall av jurymedlemmene. Hensikten er å ikke ta med personer som kan være partiske for eller mot den tiltalte.

Forkastet svarte jurymedlemmer

Men aktor og forsvarer har også tillatelse til å stryke navn fra jury-listen uten videre forklaring. For tre tiår siden slo høyesterett fast at disse ikke kan brukes til å stryke navn utelukkende på grunn av hudfarge, men i praksis blir det likevel gjort.

Flowers' advokater mener aktor Evans har en historikk med å fjerne svarte jurymedlemmer der tiltalte også er svarte. Av potensielt 43 oppnevnte svarte jurymedlemmer i de seks rettssakene til Flowers, har 41 av dem blitt fjernet av Evans. Høyesterett har gått gjennom disse sakene, og funnet ut at de ble forkastet på ubegrunnet grunnlag.

Høyesteretts beslutning fredag sørger for at Flowers får gjenopptatt saken sin.