Trump: – Stanset angrep mot Iran da jeg skjønte at mange kunne dø

President Donald Trump sier at han avblåste et angrep mot Iran ti minutter før det ble satt i gang, da han fikk vite at det kunne ta livet av 150 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA skal ha bedt om et lukket møte om Iran og den siste utviklingen rundt Persiabukta og Omanbukta i FNs sikkerhetsråd mandag.

Det opplyser en ikke navngitt diplomat til nyhetsbyrået AFP fredag.

Diskusjonene skal ifølge kilden handle både om de siste angrepene mot oljetankere, som USA beskylder Iran for å stå bak, og nedskytingen av et ubemannet overvåkingsfly.

Konfliktnivået mellom de to landene er på bristepunktet etter de siste dagers hendelser.

Tre mål

President Donald Trump hevder han ga ordre om å avbryte angrep på tre mål i Iran, ti minutter før angrepene skulle settes i verk, da det ble klart at 150 mennesker kunne miste livet. Presidenten legger til at det menneskelige tapet ikke sto i forhold til tapet av en ubemannet drone.

Opplysningene om det angivelig avblåste angrepet kom i en serie med twittermeldinger fra presidentens hånd fredag lokal tid.

– Jeg har ikke dårlig tid. Våre militære styrker er gjenoppbygd, nye og klare til innsats. De er langt de beste i verden. Sanksjoner biter, og flere kom i går kveld, skriver presidenten.

Se seniorforsker i Nupi, Sverre Lodgaard, forklare hvorfor konflikten mellom Iran og USA eskalerer, øverst i saken.

Avviser advarsel

Iranske kilder opplyste tidligere fredag at USAs president Donald Trump ga Teheran en advarsel om et nært forestående angrep. Iran og USA har ikke diplomatiske forbindelser, og budskapet fra Trump skal ha blitt formidlet av Oman.

Samtidig som Trump angivelig advarte om et planlagt angrep, skal han også ha sagt at han var imot krig og at han ønsker samtaler.

Iranerne svarte angivelig at det er Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, som må ta en avgjørelse om eventuelle samtaler. I tillegg skal de ha gjort det klart at et angrep på Iran vil få regionale og internasjonale konsekvenser.

En offisiell kilde avviser imidlertid meldingen.

General Amir Ali Hajizadeh fra de iranske revolusjonsstyrkene, viser fram det de hevder er vrakdeler av den amerikanske dronen. De hevder de ble funnet på iransk terretorium. (Photo by Meghdad Madadi / TASNIM NEWS / AFP)
General Amir Ali Hajizadeh fra de iranske revolusjonsstyrkene, viser fram det de hevder er vrakdeler av den amerikanske dronen. De hevder de ble funnet på iransk terretorium. (Photo by Meghdad Madadi / TASNIM NEWS / AFP) Foto: Meghdad Madadi

– Amerika sendte ikke noen beskjed gjennom Oman til Iran. Det er ikke noe sannhet i det, sier Keyvan Khosravi, som er talsmann for det nasjonale iranske sikkerhetsrådet, til iransk TV.

– Veldig dramatisk

Iran og USA er inne i en sirkel av stadig skjerpede tiltak, men har så langt unngått regulære, militære konfrontasjoner.

Ordkrigen mellom USA og Iran har eskalert etter angrep på tankskip i Omanbukta, og fredagens neskyting av en amerikansk overvåkingsdrone.

USA hevder dronen var over internasjonalt farvann da den ble skutt ned. Iran sier USA lyver, og hevder den var over Iransk farvann.

Verdenssamfunnet reagerer med bekymring på situasjonen som ser ut til å eskalere mot væpnet konflikt.

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets Høyskole uttalte til TV 2 tidligere fredag at situasjonen nå er veldig dramatisk.

– Noe mer spent situasjon enn vi har her, er det det nesten umulig at vi får uten at det blir en åpen konflikt. Situasjonen balanserer nå på en knivsegg på hvordan dette utvikler seg videre, sa Slensvik.