VALG: Kampen om Istanbul preger gatene i den tyrkiske storbyen.
VALG: Kampen om Istanbul preger gatene i den tyrkiske storbyen. Foto: Lefteris Pitarakis

Søndag blir en merkedag i Tyrkias historie

Søndagens ordførervalg i Istanbul vil bli en merkedag i Tyrkias historie. Forrige valg ble annullert etter at president Erdoğans parti tapte makten i Tyrkias største by etter 25 år. Valget blir en viktig test for innbyggerne – kan de fortsatt tro på demokratiet i landet?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Istanbul, med sine 16 millioner innbyggere, er landets viktigste by, finanssentrum og største økonomi.

Derfor sier president Recep Tayyip Erdoğan, som begynte sin politiske karriere som ordfører i Istanbul i 1994, at «Den som styrer Istanbul, styrer Tyrkia».

31. mars tapte han makten i Istanbul etter 25 år, da tidligere statsminister Binali Yildirim fra Erdoğans parti AKP overraskende tapte ordførervalget mot den forholdsvis ukjente Ekrem Imamoğlu fra Det republikanske folkepartiet (CHP). Imamoğlu vant med 48,8 prosent av stemmene.

En av årsakene til seieren var at mange kurdere, som tradisjonelt ikke stemmer på CHP, stemte på Imamoğlu for å svekke president Erdoğan.

Presidenten var ikke tilfreds med valgresultatet, og AKP klagde inn resultatene fra 39 av Istanbuls distrikter til landets valgkommisjon. Én måned etter valget i Istanbul, ble det annullert av valgkommisjonen. Omvalget ble satt til 23. juni.

Mange mente at CHP ikke burde delta i et nytt valg, men CHP valgte å gå med på et omvalg i stedet for å boikotte valget.

Tyrkias nye politisk stjerne

Ekrem Imamoğlus slagord er “Alt kommer til å gå bra”. Setningen ble første gang sagt av en 13 år gammel gutt på en valgvideo til støtte for Imamoğlu. Nå er det den mest brukte setningen i Tyrkia.

Det republikanske folkepartiet (CHP) sin kandidat er Ekrem Imamoğlu.
Det republikanske folkepartiet (CHP) sin kandidat er Ekrem Imamoğlu. Foto: Burhan Ozbilici

Imamoğlu er Tyrkias nye politisk stjerne. Han har fått støtte fra det prokurdiske opposisjonspartiet (HDP) sin tidligere leder, Selehattin Demirtas, som har sittet fengslet siden tiden etter kuppforsøket i 2016. Kurdernes stemmer er ventet å bli avgjørende for hvem som vinner valget. Demirtas har oppfordret alle kurdere i Istanbul til å stemme på Imamoğlu.

Tidligere denne måten møttes Imamoğlu og Binali Yildirim til debatt på tyrkisk tv. Dette var første gang på 17 år at det var en direktesendt debatt mellom en kandidat fra AKP og opposisjonen.

Antidemokratisk utvikling

Nå venter folk i Tyrkia spent på søndag, som vil bli en av de viktigste dagene av Tyrkias historie.

– Dette valget representerer og betyr mye mer enn kun valget av Istanbuls ordfører, sier Siri Neset, politisk psykolog ved Christian Michelsens Institutt.

Hun har jobbet med tyrkisk politikk siden 2011, og understreker at annulleringen av valget i Istanbul er et skår i Tyrkias demokrati.

– Erdoğan og AKP vil ikke lenger kunne hevde legitimitet ved valg slik de har gjort tidligere. Det har tidligere alltid vært hevdet at Tyrkia ikke har et perfekt demokrati, men at i alle fall at valg i Tyrkia har vært rettferdig. Slik er det ikke lenger, sier Neset.

Dr. Paul T. Levin er grunnleggeren av Stockholms Universitet Institutt for tyrkiske studier (SUITS). Han sier til TV 2 at annulleringen av valget i Istanbul er et tydelig skritt vekk fra grunnleggende demokratiske regler. Han sier det ikke er første gang tilsvarende ting har skjedd i Tyrkia.

– Det har vært en utbredt mistanke om uregelmessigheter under valget i Ankara i 2014, og det ble utlyst nyvalg etter at AKP mistet majoriteten i parlamentet i 2015. Det er imidlertid første gang at regjeringen så skamløst nekter å akseptere utfallet av valg i en av de store byene, og rett og slett beordrer et nyvalg på svært usikkert grunnlag, sier han.

Tyrkia ekspert Paul Levin.            FOTO: UI
Tyrkia ekspert Paul Levin. FOTO: UI

Opposisjonen må mobilisere

Levin har liten tro på at søndagens valg skal bli rettferdig og transparent. Han peker på at tilgangen til økonomiske ressurser og omtale i mediene er svært skjev i AKP sin favør.

– Når så mye står på spill for Erdoğan i Istanbul, må opposisjonen være forberedt på å motvirke forsøk på å påvirke valgresultatet.

Levin sier at opposisjonen i landet må mobilisere mot valgfusk.

– Én av grunnene til at opposisjonens CHP-kandidat gjorde det så bra ved forrige valg, er at de har blitt flinkere til å mobilisere mot valgfusk. Denne gangen må de gjøre det enda bedre, sier han.

Han sier at Tyrkia ikke har vært demokratisk de siste årene.

– Demokrati handler om mer enn kun flerpartivalg. Man må også ha en fri og upartisk presse, institusjoner som støtter rettssikkerheten etc. Jeg tenker det er bedre å kalle Tyrkia for en konkurransedyktig autoritær stat.

Vanskelig relasjon til EU

Tyrkia har i lang tid ønsket å bli medlemmer av EU. De senere årenes antidemokratiske utvikling i landet har gjort medlemskap stadig mindre sannsynlig.

Etter annulleringen kom Europaparlamentet med sterk kritikk mot Tyrkia. Kati Piri, medlem av Europakommisjonens utenrikskomité, skrev på Twitter at beslutningen om omvalg svekker troverdigheten til de demokratiske valgprosessene i landet.

Paul T. Levin sier at det ikke finnes noen enkel løsning på spenningen mellom Tyrkia og EU.

– Det virker som om Ankara ønsker å forbedre sin relasjon med EU. Men ingen forventer noe annet enn kosmetiske endringer når det gjelder demokrati og rettsikkerhet, noe som betyr at det er grenser for hvor god relasjonen kan bli.

Journalisten bak artikkelen, Aysun Yazici, er journalist fra Tyrkia som lever i eksil i Norge. Hun er tilknyttet TV 2s utenriksavdeling.