LIVSFARLIG STOFF: Stoffet DNP ble brukt i behandling av overvektige på 1930-tallet, men bruken av stoffet ble raskt avsluttet da man fant ut hvor potent og dødelig stoffet er. Foto: Tolletaten
LIVSFARLIG STOFF: Stoffet DNP ble brukt i behandling av overvektige på 1930-tallet, men bruken av stoffet ble raskt avsluttet da man fant ut hvor potent og dødelig stoffet er. Foto: Tolletaten

Dødelig stoff beslaglagt i internasjonal aksjon

I alt 16.000 tonn og 33 millioner liter med mat- og drikkevarer er beslaglagt i en internasjonal kontrollaksjon, inkludert det livsfarlige produktet DNP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble beslaglagt produkter som ble utgitt for å være økologiske produkter, kaffebønner av lavere kvalitet ble forsøkt omsatt som bønner av høyere kvalitet, og flere kilo pulver og kapsler med det livsfarlige produktet DNP (2,4-dinitrofenol).

Europol og Interpol koordinerte operasjonen Opson VIII mot matkriminalitet. Ulike myndigheter og private aktører fra 78 land deltok i aksjonen under forskjellige tiltak fra 1. desember i fjor til 30. april i år.

Ni sendinger med DNP

I Norge deltok Tolletaten og Mattilsynet i hver sin koordinerte aksjon, der Tolletaten overvåket innførselen av DNP, mens Mattilsynet tok ut prøver av Arabica-kaffe, som ble analysert på kvalitet.

Mattilsynet tok ut 21 prøver av kaffe fra store og små importører og butikker. Analysene avdekket ingen innblanding av Robusta-kaffe (lavere kvalitet) i noen av produktene.

Tolletaten beslagla ni sendinger med DNP. Sendingene kom fra Asia, Europa og Sør-Amerika.

Livsfarlig å bruke

Stoffet markedsføres som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt. Stoffet ble brukt i behandlingen av overvektige på 1930-tallet, men behandlingen ble raskt avsluttet da det ble oppdaget hvor potent og potensielt dødelig stoffet er.

DNP er blant annet brukt i eksplosiver, gjødsel, bildebehandling og farging av tre. Legemiddelverket advarer mot bruk og informerer på sin hjemmeside om at det ikke finnes motgift.

(©NTB)