FUNNSTED: 10. september i 2017 ble det funnet 70 kilo amfetamin på Ami Hotel i Tromsø. Totalt er fem personer tiltalt i saken.
FUNNSTED: 10. september i 2017 ble det funnet 70 kilo amfetamin på Ami Hotel i Tromsø. Totalt er fem personer tiltalt i saken. Foto: Google Maps

Profilerte advokater tiltalt for organisert narkotikakriminalitet

To profilerte Tromsø-advokater er tiltalt i en omfattende narkotikasak. Som del av en organisert kriminell gruppe innførte de titalls kilo amfetamin til Norge, ifølge tiltalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Riksadvokaten som har beordret at tiltalen tas ut.

Saken ble rullet opp da politiet i oktober 2017 gjorde det største beslaget av amfetamin som noen gang er gjort i Nord-Norge.

På Ami hotell i Tromsø fant politiet 70 kilo amfetamin. Den videre etterforskningen avdekket at samme nettverk også hadde innført 17 kilo amfetamin et år i forveien, ifølge tiltalen.

Utpekt leder

I tillegg til de to advokatene er tre andre menn anklaget for innførsel, oppbevaring og salg av amfetamin, eller til medvirkning til dette.

En av mennene er pekt ut som gruppens leder.

Innførselen har skjedd mellom høsten 2016 og høsten 2017, mener statsadvokaten. Av de 87 kiloene tiltalen omfatter skal 70 kilo ha blitt innført 10. september.

– Vi foretrekker helst at advokater har kappe i retten, sier statsadvokat Hugo Henstein, som skal være aktor i den fem uker lange straffesaken som begynner i slutten av september.

Risikerer 21 års fengsel

Strafferammen for forholdet er inntil 21 års fengsel. Han ønsker ikke å kommentere om påtalemyndigheten mener at forholdet er i øvre ende av denne skalaen.

– Et beslag på 87 kilo amfetamin er svært omfattende, og det taler for seg selv. Så skal det sies at de tiltalte har medvirket i ulik grad, sier Henstein.

–I hvilken grad mener dere at de to advokatene har utnyttet yrkesrollen sin i denne saken?

– I liten eller ingen grad.

– Har advokatene som er tiltalt hatt klientforhold til noen av de andre involverte i saken?

– Det blir en del av bevisførselen. Jeg ønsker ikke å gå inn på dette nå, sier Henstein.

Henstein forteller at politiet den 10. september i 2017 gjorde et beslag på 70 kilo amfetamin på Ami hotell i Oslo. Deretter ble de tiltalte pågrepet i løpet av kort tid.

REKORDBESLAG: Dette bildet av amfetaminen ble vist frem på en pressekonferanse med politiet kort tid etter beslaget. Foto: Politiet
REKORDBESLAG: Dette bildet av amfetaminen ble vist frem på en pressekonferanse med politiet kort tid etter beslaget. Foto: Politiet

Ifølge statsadvokaten har det vært en stor og omfattende etterforskning.

Påtalemyndigheten vil også vurdere å ta ut tiltale mot ytterligere én mann, en tysk statsborger, som for tiden sitter fengslet i Spania. En utleveringsavtale er straks på plass, og det er ventet at mannen vil stå tiltalt i retten når rettssaken begynner.

– Har beklaget

En av advokatene har vært direkte involvert i salget av amfetaminen, ifølge tiltalen.

– Han erkjenner delvis straffskyld, fordi han har hatt befatning med to kilo amfetamin. Samtidig er han overrasket over tiltalen slik den lyder i dag, sier advokatens forsvarer Jan Christian Kvanvik til TV 2.

– Han har satt seg i en vanskelig situasjon, og det har han også beklaget overfor alle de som på en eller annen måte har blitt involvert. Han er inneforstått med at han har gjort noe dumt, men ikke på langt nær så dumt som det tiltalen beskriver, sier Kvanvik.

Kokain hos advokat

Den andre advokaten har ifølge tiltalen formidlet kontakt mellom lederen av gruppen og advokaten som var involvert i salg.

«Blant annet bestilte og betalte han flybilletter for N.N. (den utpekte lederen) og formidlet kontakt mellom sistnevnte og N.N. (den andre advokaten). Han deltok også under oppgjør ved salg av amfetamin», står det i tiltalen.

Lederen av gruppen skal ha hatt ansvar for å motta pengene, som han videre skal ha ført ut av Norge.

I tillegg til salgene mellom høsten 2016 og høsten 2017 er den ene advokaten tiltalt for oppbevaring av 43 gram kokain hjemme hos seg selv i Tromsø i juni i fjor.

Advokatens forsvarer Bjørn Arild Langenes skriver i en tekstmelding til TV 2 at hans klient fastholder at han ikke har hatt befatning med narkotikapartiene i saken.

– Han erkjenner ikke straffeskyld i henhold til tiltalebeslutningen, skriver Langenes.

Nekter straffskyld

Advokat Odd Rune Torstrup, som forsvarer den ene tiltalte – en mann i 40-årene – sier at han skal gå gjennom saken med sin klient.

– Det skjer til uka. Før det kan jeg ikke kommentere saken, sier han.

Advokat Reidar Steinsvik, som forsvarer en bulgarsk mann i 40-årene, sier at hans klient nekter straffskyld.

– Jeg vil ikke gå inn på forklaringen hans, men han har ikke hatt noe med narkotikaen å gjøre.

Den sjette og siste mannen i sakskomplekset, en tysker som foreløpig har status som siktet, nekter også straffskyld, opplyser hans forsvarer Ole Petter Drevland.

Mannen ble pågrepet av spansk politi etter en begjæring fra norske myndigheter. Han har sittet varetektsfengslet i Spania siden august i fjor, men har samtykket til å la seg utlevere.