ADVARTE: Samtidig som Donald Trump advarte om et planlagt angrep, skal han også ha sagt at han var imot krig og at han ønsker samtaler med Iran.
ADVARTE: Samtidig som Donald Trump advarte om et planlagt angrep, skal han også ha sagt at han var imot krig og at han ønsker samtaler med Iran. Foto: AP Photo

reuters:

Lot være å skyte ned amerikansk fly

USAs president Donald Trump advarte Iran natt til fredag om at et angrep på landet var nær forestående. Fredag hevder Iran at de lot være å skyte ned amerikansk fly.

SISTE: Iran hevder de lot være å skyte ned amerikansk fly med 35 personer om bord.

Det sier Amir Ali Hajizadeh, lederen av flystyrken i den iranske revolusjonsgarden, til Reuters.

Hajizadeh hevder at flyet kjørte i følge med dronen som ble skutt ned, og at dette flyet entret iransk luftrom.

– Sammen med dronen var det i denne regionen et amerikansk fly av typen P-8 med 35 personer om bord. Dette flyet gikk også inn i vårt luftrom, og vi kunne ha skutt det ned, men vi gjorde det ikke, sier generalen.

Advarte om angrep

Natt til fredag advarte USAs president Donald Trump Iran om at et angrep på landet var nær forstående.

Reaksjonen kom etter at et amerikansk drone ble skutt ned torsdag.

Iran og USA har ikke diplomatiske forbindelser, og budskapet fra Trump skal ha blitt formidlet av Oman.

Samtidig som Trump angivelig advarte om et planlagt angrep, skal han også ha sagt at han var imot krig og at han ønsker samtaler med Iran.

– Han ga oss en kort tidsfrist til å svare, sier en ikke-navngitt iransk tjenestemann til Reuters.

Forverret forhold

Iranerne svarte angivelig at det er Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, som må ta en avgjørelse om eventuelle samtaler.

DRONEN: Dette er rester av dronen som ble skutt ned torsdag i Iran.
DRONEN: Dette er rester av dronen som ble skutt ned torsdag i Iran. Foto: Tasnim News Agency/ NTB scanpix

I tillegg skal iranske myndigheter ha gjort det klart at et angrep på Iran vil få regionale og internasjonale konsekvenser.

Ifølge avisa New York Times ble et amerikansk angrep på iranske radarstasjoner, rakettbatterier og andre mål godkjent av Trump torsdag. Men han skal senere ha ombestemt seg og innstilt angrepet.

Den spente forholdet mellom Iran og USA er blitt ytterligere forverret etter at Iran natt til torsdag skjøt ned et amerikansk militært førerløst fly.

Hevder det ble gitt advarsler

Iran skal ha gitt to advarsler før dronen ble skutt ned, ifølge Hajizadeh.

– To ganger sendte vi varsler. Men da de ikke svarte, og luftfartøyet ikke endret bane, var vi nødt til å skyte det ned, sier brigadegeneralen.

Amerikanske militærmyndigheter sa fredag at Iran ikke har noen rett til å svare på diplomati med bruk av makt.

– Vårt diplomatiske arbeid gir ikke Iran rett til å respondere med militær makt, sier Brian Hook, USAs spesialrepresentant for Iran.

Til iransk statlig fjernsyn viste generalenHajizadeh fram deler som han hevdet stammer fra den nedskutte dronen av typen RQ-4A Global Hawk. Delene skal være samlet inn i Irans territorialfarvann.

USA hevder at dronen ble skutt ned i internasjonalt luftrom. Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif offentliggjorde torsdag koordinatene for dronens posisjon da den ble skutt ned. Dette skal vise iransk område.

USA avviser de iranske opplysningene og har lagt fram koordinater som viste at dronen befant seg i internasjonalt luftrom over Hormuzstredet.

Vil ikke fly over Hormuz-stredet

Flere internasjonale flyselskaper vil ikke lenger fly i luftrommet over Hormuz-stredet i Midtøsten etter at Iran skjøt ned en amerikansk drone.

Både nederlandske KLM og det australske selskapet Qantas opplyser fredag at deres fly vil bli omdirigert i det aktuelle området.

Fra før er det kjent at den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA har innført flyforbud for amerikanske flyselskap i deler av iransk luftrom. Grunnen er den spente situasjonen mellom Iran og USA.

Vil ikke blande seg

Europeiske ledere følger bekymret med på den spente situasjonen mellom USA og Iran, men vegrer seg for å si noe som kan trappe opp konflikten ytterligere.

– Jeg mener det noen ganger er bedre ikke å blande seg inn. De største problemene i vår historie ble alltid framprovosert av for aktiv politikk, ikke for passiv. Vi følger selvfølgelig situasjonen tett og er veldig bekymret over utviklingen i Golfregionen. Men fra et pragmatisk ståsted var det ingen grunn til å forberede en spesifikk europeisk uttalelse om dette. Jeg mener vår posisjon i denne saken er ganske ansvarlig, sa EUs president Donald Tusk etter EUs toppmøte i Brussel fredag.

Tysklands statsminister Angela Merkel beskrev situasjonen som svært anspent og la til at det nå pågår samtaler om saken mellom utenrikspolitiske rådgivere.

(©NTB/ TV 2)