SKYLDER PÅ TABLETT: Ibrahima Wadji mener han fikk i seg mofrin gjennom en tablett konen tok med seg fra Senegal.
SKYLDER PÅ TABLETT: Ibrahima Wadji mener han fikk i seg mofrin gjennom en tablett konen tok med seg fra Senegal. Foto: Berit Roald

Eliteserie-spiller testet positivt for doping

Haugesunds Ibrahima Wadji har testet positivt for morfin, melder Haugesunds Avis.

Haugesunds styreleder Leiv Helge Kaldheim bekrefter overfor Haugesunds Avis at Ibrahima Wadji har testet positivt på morfin.

Tablett fra Senegal

Testen ble gjennomført av Antidoping Norge 19. mai etter en kamp mot Kristiansund hjemme i Haugesund.

Morfin tilhører dopinggruppe S7 som klassifiserer stoff som er forbudt å ha i kroppen under konkurranse.

Wadji sier at han skal ha fått i seg det forbudte stoffet gjennom en tablett som konen hadde med seg fra Senegal.

– Ifølge Wadji har han tatt en tablett i forbindelse med magevonde, uten å være klar over at den inneholdt morfin. Det er hans familie som har tatt med tabletten fra Senegal, sier Kaldheim til TV 2.

– Dette er en trist sak for Ibrahima Wadji selv, familien hans, FKH og hele fotballfamilien.

Kaldheim opplyser overfor Haugesunds Avis at Wadji har gitt en tablett av samme type som han inntok til Antidoping Norge.

Kan bli utestengt i fire år

Wadji fikk nyheten om den positive testen onsdag og 24-åringen har allerede forklart seg om saken til Antidoping Norge. Avdelingsleder og advokat for kontroll og påtale, Britha Røkenes, sier det er for tidlig å si noe om strafferammen.

– Straffen blir avgjort ut fra grad av skyld. Dersom Wadji er skyldig og opptrer forsettelig, kan han få opp til fire års utestengelse. Men dersom han er uskyldig, kan det hende han ikke får straff. Vi må også vurdere saken i forhold til andre lignende saker, sier Røkenes til TV 2.

På møtet med Antidoping Norge la FKH-spissen alle kortene på bordet, og godtok frivillig at han ble suspendert øyeblikkelig fra spill i Eliteserien.

Det hadde han ikke trengt å gjøre.

– Siden dette er et stoff som kun er forbudt i konkurranse, er det frivillig om man vil godta suspensjon, sier Røkkenes.

– Så han kunne spilt neste kamp?

– I teorien kunne han det, ja. Så hadde det blitt opp til Påtalenemda å ta en vurdering om det fantes grunnlag til å suspendere han senere.

Røkkenes er glad Wadji har valgt å samarbeide.

– Det betyr mye at en utøver velger å legge kortene på bordet. Det er viktig at vi får alle opplysninger vi ber om, slik at vi raskt kan ta en vurdering på hvor alvorlig saken er. Når er utøver samarbeider, blir denne jobben lettere, sier hun.

Røkkenes kan ikke si hvor lang tid behandlingen vil ta, men håper på en raskest mulig behandling.

Wadjis advokat, Trond Jarle Bachmann, sier at b-prøven foreløpig ikke er analysert.

– Wadji er selvsagt dypt fortvilet, og er lei seg for at han har satt klubben og seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon, sier Bachmann ifølge en pressemelding på Haugesund hjemmesider.

– Det er viktig for Wadji å understreke at medisinene han har tatt ikke har noen prestasjonsfremmende effekt og at han aldri har hatt noen intensjoner om å jukse.

– Lagets viktigste spiller

Antidoping Norge har vært i møte med Bachmann, men foreløpig har ikke Haugesund fått noen tilbakemelding på hva som skjer videre. Inntil videre vil ikke Wadji delta på FKHs treninger eller kamper mens saken pågår.

Det var Wadji selv som gjorde klubben oppmerksom på den positive dopingprøven.

– Wadji ble tatt ut av kamptroppen umiddelbart, og har ikke vært en del av treningsgruppen siden vi fikk nyheten onsdag, sier Kaldheim.

Wadji har scoret fire mål på ti kamper for Haugesund, som ligger på åttendeplass i Eliteserien.

– Uavhengig av hva som er historien, så er det trist og leit for Haugesund som klubb. Det er deres beste og viktigste spiller og største salgsobjekt. Det er en tung dag for klubben og Wadji selv, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, som mener det blir vanskelig for FKH å oppnå målsetningene sine uten Wadji på laget.

– De har ingen spisser som er i nærheten av Wadji sine kvaliteter. Wadji er den store trusselen til Haugesund. I et par kamper i år har han ødelagt motstanderne sine. Nå har de ingen trusler som er i nærheten av hans kvaliteter. Det blir et stort savn.