Iran: – Svært farlig og provoserende oppførsel

Ordkrigen mellom Iran og USA eksalerer etter at en amerikansk drone ble skutt ned av iranske revolusjonsstyrker torsdag.

Iran ber det internasjonale samfunn om å gripe inn det det de mener er brudd på internasjonale lover.

– Iran fordømmer den provoserende handlingen og de voldelige angrepene mot Iran, og vi har protestert sterkt mot denne hendelsen. Vi har protestert diplomatisk , rettslig og gjennom politiske kanaler i FN, sier talsmann for utenriksdepartementet i Iran, Abbas Mousavi.

USA hevder overvåkingsdronen ble skutt ned 34 kilometer fra det Iranske luftrommet. Iran hevder dette er løgn.

Den iranske Revolusjonsgarden har opplyst å ha skutt ned en amerikansk overvåkingsdrone i iransk luftrom, mens det amerikanske forsvaret sier at den ble skutt ned i internasjonalt luftrom.

– Klokken 00:14 tok dronen av i stealth-modus og kom inn i iransk luftrom. Den ble angrepet klokken 04:05 nær Kouh-e Mobarak. Vi har funnet deler av dronen i våre territiorielle farvann, skriver utenriksminister Javed Zarif på Twitter.

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

Det er uklart om Trump vil komme med et amerikansk svar på nedskytningen. Tidligere torsdag uttalte den amerikanske presidenten at Iran gjorde «en veldig stor feil», men sa også at Iran feilaktig kan ha skutt ned den amerikanske dronen. Ifølge Trump har noen kanskje vært «løssluppen og dum».

Medlemmer av Kongressen og Donald Trumps regjering er i Det hvite hus for en orientering om Irans nedskyting av en amerikansk overvåkningsdrone.

Det hvite hus har torsdag invitert ledere fra begge partier i Representantenes hus og Senatet, i tillegg til demokrater og republikanere fra etterretnings- og forsvarskomiteer.

Fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan og arméminister Mark Esper deltar også på møtet.

(©NTB/TV 2)